Un ciberatac la nit de dimecres a dijous a Andornet, una de les principals empreses proveïdores de serveis tecnològics del país, ha deixat avui inhabilitades diversos webs d’institucions i organismes públics però també d’empreses privades.
Malgrat que encara no s’ha pogut determinar del tot l’abast de l’atac, sí que entre els afectats hi ha tots els portals webs del grup FEDA i l’oficina virtual de la companyia, així com les webs de Mobilitat, Andorra Difusió i el Comú d’Andorra la Vella així com els llocs d’empreses com ara Pyrénées i Art i Vidre, entre d’altres.
El responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD), Jordi Ubach, ha explicat que, tal com marca la legislació vigent, l’empresa afectada “ens ha notificat l’incident” i ha insistit que s’està en una “fase molt inicial” i que és d’hora per poder determinar per exemple si ha estat un atac dirigit o no, si bé “no hem tingut notificació de cap més entitat i constància de cap més informació a nivell de país”.
En aquesta línia, Ubach, que ha recordat que les empreses afectades per un atac tenen 72 hores per comunicar l’incident i a partir d’aquí “uns dies per anar proporcionat certa informació relativa a l’incident”, ha detallat que “en aquests moments l’empresa evidentment està restaurant els sistemes i proporcionant la informació a mesura que poden”.
El responsable de l’ANC-AD, que ha insistit que fins que no es disposi de més informació “no es podrà saber qui o què hi ha al darrere” de l’atac, ha explicat que un cop es rep la informació relativa a l’incident des de l’agència es comparteix amb els diferents canals i grups de treball amb els quals es col·labora “per tal d’adquirir més intèl·ligència i poder-la compartir tant amb l’entitat afectada com amb la resta d’entitats del país perquè no puguin arribar a patir un incident de la mateixa tipologia”.
D’altra banda, des del Comú d’Andorra la Vella, la cònsol menor, Olalla Losada, ha explicat que l’afectació provocada per l’atac tardarà dies a solucionar-se. La incidència ha provocat problemes en la “logística del dia a dia”, especialment pel que fa als tràmits en línia. La cònsol, però, ha manifestat que la plataforma de què disposa el Comú els permet redirigir l’entrada d’informació, per la qual cosa “en el nostre dia a dia no suposarà un daltabaix”. Tot i això, ha demanat als ciutadans que vulguin comunicar-se amb el Comú i que normalment ho fan per internet que durant aquests dies es comuniquin per via telefònica o bé de manera presencial.
Per la seva banda, des d’Andorra Telecom s'ha assegurat no haver tingut constància de la incidència i han apuntat que segurament es tracta “d’un atac localitzat”, per la qual cosa a hores d’ara no han pogut intervenir.
Segons les darreres dades facilitades des de l’ANC-AD en el que portem d’any s’han registrat fins a 227 ciberatacs (228 amb el de la nit de dimecres a dijous), 30 dels quals considerats crítics. Amb tot, i malgrat constatar un “petit repunt pel que fa al nombre d’atacs total”, Ubach ha deixat clar que aquest “està en consonància i en línia amb la resta de països del context europeu”.