D’acord amb el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, la reinserció es refereix a l’acció de reintegrar una persona o grup en una comunitat de la qual ha estat separat temporalment a causa d’un problema social. 

Amb aquesta idea al cap, hem iniciat un nou projecte a la presó el 4 de març passat que consisteix a establir un club de lectura amb llibres sobre addiccions de l’editorial Yonki Books. Podeu pensar, de quina forma un club de lectura pot ajudar en la reinserció? Doncs perquè el club de lectura augmenta els beneficis socials i redueix la reincidència.

El primer dia vam presentar l’associació i el llibre Vinagre, de Jorge Matías. La introducció del llibre ja et fa reflexionar, diu així: l’alcohol va buidar la meva vida i deixar-lo va omplir el meu compte bancari. Aquest llibre conta la història d’una persona que es va equivocar moltes vegades.

D’aquí a un mes ens reunirem de nou i desenvoluparem una conversa sobre la lectura on els participants poden filar la seva vida amb el llibre. 

El club de lectura té una varietat d’objectius. El primer i més important per a nosaltres és crear consciència sobre els trastorns addictius, comprendre per què som addictes i què és l’addicció. Entendre que és un trastorn que no té cura perquè els estudis indiquen que és una malaltia crònica, com és la diabetis, però que es pot portar una vida molt funcional si reps un tractament i així crear consciència de la malaltia per a eliminar l’estigma i l’autosestigma i derrocar els mites moralistes que afirmen que la voluntat és la causa principal de les addiccions.

L’estigma i l’autoestigma estan fonamentats  en una falta de comprensió i informació. Acceptar la malaltia té un impacte significatiu. No ens sentim de la mateixa manera pensant que hem comès una sèrie d’actes perquè som males persones que quan sabem que aquests actes s’han produït perquè una malaltia ha alterat el funcionament normal del sistema nerviós i per això perdem el control, i per això continuem consumint, malgrat totes les conseqüències negatives que això pot tenir. Igual que no té el mateix impacte en la nostra recuperació pensar que som culpables i canviem la culpa per la responsabilitat, ja que la culpa ens fa pensar que som els causants d’un  fet que ha passat i que no tenim la capacitat de canviar, mentre que la responsabilitat ens fa pensar que tenim capacitat per a modificar-lo. 

Paral·lelament, sabem per nombroses recerques que la lectura pot ser beneficiosa per a la salut mental, pel fet que és una activitat que ocupa el cervell, permet trobar-se, explorar altres espais (reals i virtuals), alimentar la imaginació i la creativitat, prendre perspectiva per a abordar els obstacles, mantenir el cervell actiu i estimular les capacitats cognitives. 

El club de lectura també fomenta la comprensió lectora, el pensament crític i el desenvolupament de confiança i autoestima, així mateix ajuda a reduir l’estrès, l’ansietat i la tensió, promou l’empatia i millora l’estat d’ànim. 

Des de Projecte Vida, sabem per experiència pròpia com en deixar la droga la teva vida pot canviar, per la qual cosa creiem fermament en la reinserció i la recuperació. El nom de la nostra associació ja ho diu tot. 

Agraïm a la direcció de la presó i al ministeri d’Interior l’aprovació d’aquest projecte, així com a Yonki Books i la Fundació Maria Aranzadi pel finançament dels llibres. Gràcies per confiar en Projecte Vida.

“Fer bé a qui ens inspira simpatia és un plaer: la virtut consisteix a afavorir els que no ens n’inspiren”. Paraula de la gran jurista Concepción Arenal.