Com cada any, les vigílies de la diada de Sant Jordi són un enfilall de presentacions literàries. Són dies que fan olor de llibre acabat de sortir d’impremta, aquell aroma tan característic que ens arriba als narius quan obrim un volum fent-ne córrer les pàgines a gran velocitat i amb el dit gros com a regulador del ventall de paper carregat de mots i d’històries encara no conegudes. Sant Jordi és la jornada de reivindicació del llibre com a eina d’accés a la cultura en un sentit ampli, un alçaprem per a la regeneració de l’esperit i de la ment.

La diada del 23 d’abril és també una ocasió per mesurar la salut de la creació literària i de la producció editorial, arreu i indret per indret. En el cas d’Andorra i del Pirineu en el seu conjunt, ens trobem en un moment dolç per als llibres que s’escriuen i/o es publiquen en aquests territoris, una bona part dels quals amb Andorra i la resta del Pirineu com a eix temàtic. Mai no s’havia publicat tant com ara en aquest àmbit geogràfic. En els darrers anys ha anat prenent forma una fornada d’escriptors i escriptores que se senten identificats amb el seu entorn més immediat i del qual en fan literatura: assaig, narrativa, poesia, infantil i juvenil... Els seus llibres posen en relleu el potencial literari andorrà i pirinenc.

Frontera del Runer avall, les editorials Garsineu i Salòria porten fent, des de fa anys, una feina ingent per donar a conèixer obres de matriu pirinenca a les quals els seria molt més difícil trobar una porta oberta en les grans editorials, la majoria ubicades a Barcelona i el seu entorn metropolità. Totes dues editorials han tret a la llum autèntiques joies literàries i un nombre considerable de treballs d’investigació, principalment de caràcter històric, que han posat a l’abast d’un públic lector cada vegada més interessat a conèixer allò que els és més proper.

Paral·lelament, els diversos agents del món del llibre —escriptors, il·lustradors, editors, llibreters, bibliotecaris, arxivers, impressors...— estan units, des de l’any 2010, en l’Associació del Llibre del Pirineu, una entitat que treballa per donar visibilitat a la creació literària i a la producció editorial d’aquest territori.

Més enllà del llibre de proximitat, a Andorra s’està produint un fenomen molt interessant: l’aparició d’editorials amb vocació universal. Es tracta d’iniciatives amb mirada àmplia i sense cap mena de complexos. Aquestes petites empreses culturals comencen a demostrar que, des d’un estat petit al mig del Pirineu, és possible editar literatura internacional. En aquest sentit, el camí que han obert em sembla de gran interès, ja que permet albirar un futur en què Andorra pugui tenir un pes rellevant en la indústria editorial del sud d’Europa. Evidentment, estaríem parlant d’un pes dimensionat al que és el país, però que, sens dubte, donaria a Andorra un nom en aquest sector. Segells com ara Límits, Medusa o Trotalibros estan traduint i publicant, amb criteri i rigor, obres d’autors d’arreu que, per les raons que sigui, havien quedat fora del catàleg de les grans editorials catalanes i espanyoles i que, tanmateix, són d’una qualitat indiscutible.

Els editors andorrans també han tingut la bona pensada d’associar-se per ser més forts en un mercat certament molt competitiu. Tot plegat, una dotzena d’editorials amb enfocaments diversos i amb la voluntat compartida d’obrir-se camí a través dels seus respectius projectes. En conjunt, ofereixen als lectors llibres locals i llibres universals, una simbiosi perfecta d’allò que entenem per cultura: la de prop i la global, la d’aquí i la del món. La diada de Sant Jordi és una ocasió perfecta per llegir totes dues cares de la mateixa moneda.