El departament de Salut ha constituït aquest dijous la xarxa hospitalària Lleida-Pirineus que està integrada pels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida, el Comarcal del Pallars de Tremp i el Sant Hospital de la Seu d'Urgell. Aquesta "aliança estratègica" ha de garantir "l'equitat, qualitat i proximitat" en l'atenció mèdica, ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que aquest dijous ha presidit la signatura del conveni per constituir la xarxa a Lleida. Així, es fomentarà que els professionals mèdics dels centres hospitalaris es desplacin arreu del territori per tractar les patologies dels pacients. El nou model vol pal·liar també les "dificultats per trobar professionals fora de Barcelona", ha afegit Balcells.

El conseller de Salut ha recordat que anteriorment ha existit una col·laboració entre hospitals, però "sempre ha estat entre proveïdors". Segons Balcells, ara hi ha un salt qualitatiu perquè la xarxa està liderada pel Departament de Salut amb el propòsit de "garantir la planificació de la cartera de serveis, així com el flux de pacients i professionals per assegurar l'equitat i la qualitat assistencial i la proximitat de l'atenció a la Catalunya sencera".

En aquest sentit, ha afirmat que aquesta xarxa és "vital" per al territori i ha recordat que és la tercera aliança en matèria assistencial, docent i de recerca i innovació entre proveïdors del sistema de salut liderada per Salut que es constitueix a Catalunya, després de les de Girona i de la C-17, amb la finalitat de promoure la col·laboració entre hospitals petits, mitjans i grans i atendre la ciutadania sense que s’hagi de desplaçar fora del seu territori més proper.

L'acord estableix la col·laboració entre l'Institut Català de la Salut (ICS), que gestiona l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), titular de l’Hospital Universitari Santa Maria i de l'Hospital Comarcal del Pallars; i la Fundació Sant Hospital (FSH) de la Seu d'Urgell, que treballaran plegats per incrementar la resolució en l'activitat assistencial i garantir la cartera de serveis hospitalària del SISCAT. L'objectiu de l’acord és proporcionar la millor atenció especialitzada en condicions d'equitat arreu del territori, amb independència del lloc de residència de la persona. Això pot implicar la mobilitat de professionals entre els hospitals que formen part de la xarxa.

Durant la presentació, Balcells ha assegurat també que l'impuls a les xarxes hospitalàries permeten consolidar "un canvi de model assistencial que feia, fa i farà falta en el futur, sobretot perquè hi ha dificultats per trobar professionals com més ens allunyem de Barcelona". "Si podem solucionar amb els hospitals comarcals de referència de proximitat la majoria de patologies, ho hem de fer allà, però amb garantia de professionals i amb la coordinació de serveis", ha afegit.

A la signatura del conveni hi han participat també el director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal; el director de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Ignasi Carrasco; el gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot; el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes; el gerent de GSS; i la directora de Centres de la Xarxa d’Hospitals de l’Alt Pirineu, Palmira Borràs.