Les dificultats per trobar allotjament de lloguer han tornat. I el col·lectiu que més les està patint són els treballadors temporers. Especialment difícil és la recerca d’un pis per part del personal que ve a fer l’hivern a les pistes d’esquí. Això ha portat Saetde a llogar un habitatge a les Bordes d’Envalira per donar resposta als empleats que a hores d’ara encara no han trobat casa. Des de Grandvalira es va informar que es tracta de només cinc persones ja que la resta s’han pogut anar col·locant amb l’ajuda de l’estació.
En aquest sentit, el domini esquiable remarca que davant d’aquest problema s’ha optat per acompanyar aquest personal a l’hora de buscar un allotjament i facilitar-los el procés donant a conèixer, en el moment de llogar un pis, que la societat està al seu darrere. Aquests casos se solen donar en els temporers que vénen per primer cop a Andorra ja que alguns dels “repetidors” ja ho tenen emparaulat amb els propietaris.
Des de Grandvalira es va posar en relleu que aquest és el primer cop després de molt temps que es torna a viure aquesta situació. El fet és que fa set anys les societats que formen el domini esquiable havien llogat tot un edifici per als treballadors. Amb l’arribada de la crisi, la caiguda de l’activitat en el sector immobiliari i l’elevat cost que suposava mantenir aquest immoble, l’estació va optar per deixar de facilitar allotjament als empleats. L’hivern passat, però, ja es van detectar algunes dificultats per trobar pis de lloguer i aquest any la situació s’ha complicat encara més.
Vallnord també va confirmar que als temporers els està costant molt trobar un habitatge. Tot i així, ni des d’EMAP ni des de Secnoa s’ha optat per proporcionar allotjament a aquest personal ja que, ara per ara, van trobant solucions pel seu compte. Cal recordar que l’estació també havia llogat fins encara no fa deu anys alguns edificis que es destinaven a acollir aquest personal.
Al carrer
La manca de pisos de lloguer per aquest hivern ha transcendit més enllà de les estacions. Són diversos els comerciants de les parròquies amb pistes que han rebut als establiments demandes d’informació sobre aquesta qüestió. Ho explica un quiosquer d’Encamp, que assenyala que els temporers entren a les botigues preguntant si coneixen algun propietari que els pugui llogar un habitatge. “En l’últim mes han passat pel meu comerç almenys quinze persones”, va dir, al mateix temps que va recordar que aquest és el primer any que es viu una situació com aquesta després de molt temps. El quiosquer va posar en relleu la contradicció que suposa el fet de tenir feina i no saber on allotjar-se i es va preguntar si la tasca de les immobiliàries no ha de ser també donar facilitats a aquests treballadors que es desplacen al Principat. Alguns comerciants de la Massana també expliquen que han viscut situacions similars i tots plegats coincideixen a assenyalar que és “vergonyós” que la situació no estigui solucionada a l’inici de la temporada.
El motiu d’aquesta falta d’allotjament per la temporada és el fet que gran part dels pisos s’han orientat a apartaments turístics, segons indiquen les diferents fonts consultades. Assenyalen que això permet als propietaris guanyar el triple que si els destinen a lloguer.
També així ho explica una temporera que ha vingut amb feina però que ahir encara no havia trobat allotjament. “A les immobiliàries és impossible. No tenen res”, va indicar, i va remarcar que la resposta és que tot està llogat de fa molt temps i el que hi ha és per viure-hi permanentment o per llogar-ho per dies. Ara viu amb la seva filla d’un any i mig a casa d’una amiga, però diu que aviat hauran de marxar-ne. A més, recorda que per fer papers s’ha de tenir un domicili i des de l’estació s’han limitat a aconsellar-li que demani cita per formalitzar-los quan trobi pis. Aquest no és un cas aïllat. Assegura que entre els temporers aquest és un problema que preocupa. “Tothom comenta que hi ha molta oferta de feina però molt poca oferta d’allotjament”, afirma.
L’USdA recorda que llogar un habitatge a Andorra “és extremadament car”
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) considera que les dificultats per trobar un habitatge no afecten només els temporers, sinó també la resta de treballadors a causa de l’escassa oferta de pisos que hi ha al mercat i els seus preus elevats. Per aquesta raó, va recordar una antiga demanda del sindicat al Govern, com és que es porti a terme un estudi sobre el que costa realment viure al país i quins són els salaris que es necessiten per fer front a totes les despeses. I és que, segons va manifestar, a Andorra “és extremadament car” llogar un habitatge si es compara amb el que costa en altres llocs, de manera que si en alguns països propers s’ha de destinar a aquest concepte un 35%, aquí pot suposar el 80% del salari total del treballador. “Es pot afirmar que si es viu en parella, gairebé el 100% del sou d’un dels cònjuges se’n va en el lloguer”, va explicar. Davant d’aquesta situació, l’USdA troba que el que caldria fer és incrementar els salaris un 10% en el conjunt d’aquesta legislatura a raó d’un 2,5% cada un dels propers quatre exercicis, “ja que durant els últims set o vuit anys no han experimentat cap pujada”. “L’objectiu ha de ser adequar els salaris al cost de la vida”, va remarcar Ubach. El dirigent de l’USdA opina que una part de la culpa que no es trobi fàcilment habitatge són els plans d’urbanisme, perquè han restringit molt la construcció d’edificis nous.