Cordin-se els cinturons que el Sant Jordi 2024 comença a enlairar-se. Si l’Associació del Llibre del Pirineu presenta un catàleg de títols (del territori, que se’n diu ara) que s’enfila al centenar de novetats, Salòria prem l’accelerador i ja comença a desgranar les seves novetats, on destaquen de moment un títol d’història, El front del Pallars i la rereguarda republicana de l’Alt Urgell (abril de 1938 - febrer de 1939), signat per Jordi Nistal i on, com indica el títol, prenen molt protagonisme la Seu d’Urgell i els voltants. L’altra novetat destacable és Josep Vallverdú, en aquest cas en l’àmbit de la ficció però amb l’autor trepitjant un nou terreny, el del gènere policíac, de misteri, negre, o com prefereixin, amb El captaire. 
Continua així en vigor l’Any Vallverdú i l’autor fa una doble estrena: d’una banda, el gènere, ja que aquesta és la seva primera novel·la negra per a un públic adult; i de l’altra, l’editorial, amb la incorporació al catàleg d’autors d’Edicions Salòria. La il·lustració de la portada del llibre és obra de Lali Miró, guanyadora de la quarta edició del Premi d’Àlbum Il·lustrat Vila de Térmens. 
El captaire posa una baula més a la llarga i prolífica trajectòria de l’escriptor i filòleg, nascut a Lleida el 1923. Conegut sobretot com a escriptor de literatura per a joves, per bé que té una extensíssima obra, de més de tres-cents títols publicats, entre els quals trobem novel·la, assaig i poesia, així com nombroses traduccions. Pel que fa al contingut de la narració, s’inicia quan la policia comunica a l’Àlex Prat que han matat en Peri, un vell amic de joventut amb qui s’havia retrobat recentment. Arran de la investigació per esclarir els fets, el lector s’endinsa en la vida d’en Peri i les circumstàncies que el van dur a ser captaire, a través dels punts de vista de diferents personatges, i mitjançant records, converses, conjectures i reflexions. A partir d’aquests diferents angles es va formant un tot, i cada traç, cada esbós, contribueix a configurar el dibuix complet de la vida d’aquest captaire, en una història en la qual l’autor ens convida a explorar totes les complexitats de l’ésser humà.
Pel que fa al llibre de Nistal, és una densa recerca sobre aquesta etapa de la guerra, on a banda dels moviments purament bèl·lics, s’atura en la vida al front i a la rereguarda, a través de les memòries de les persones que ho van viure. Recull, en part, el testimoni de la vida dels soldats.
Novetats a banda, també se succeeixen les presentacions, i ahir era el torn d’Albert Villaró, que compareixia a la biblioteca Sant Agustí amb Tercer origen, la primera incursió que fa el pirinenc en la narrativa juvenil. Estava ben acompanyat, precisament per un autor que també està deixant petja en la novel·la per als més joves, Pol Castellanos. 
D’entre els actes ja anunciats, un altre llibre que ha fet algunes milles i que aquest Sant Jordi segurament tornarà a parlar fort: Paraules que m’agraden, de Joan Aixàs i Obiols, que es presentarà aquest dissabte a les 19.30 h a la Sala Xart de l’Ajuntament d’Organyà. Presentarà l’acte l’escriptor i periodista Isidre Domenjó. El grup Terra Escrita llegirà fragments de l’obra.