Ahir van rebre simbòlicament les claus de l’espai, on treballaran els pròxims sis mesos.

 

 

Enigma resolt: seran finalment dos veterans del nostre panorama artístic com Alfons Valdés i Rosa Mujal els elegits per estrenar la nova –i cal esperar que definitiva– etapa dels Tallers d’art de la Massana, equipament que ha tingut especial malastrugança des que el 2011 el ministeri va deixar morir de pura inanició aquella bona idea que originalment van ser els Tallers, destinats a oferir un espai per treballar (i becar un projecte, amb exposició inclosa) als artistes que ho requerissin. El 2016, després d’un lustre buits i més aviat morts de fàstic, es van remodelar i reformular amb la intenció de vincular-los als artistes seleccionats per a la Biennal de Venècia. Tampoc no va funcionar, i de fet aquella ocurrència tan sols va tenir dos mesos de vigència. Ni Eve Ariza el 2017 ni molt menys Philippe Shangti el 2019 es van deixar veure pels Tallers més enllà de la fotografia protocol•lària. Un tercer i últim intent d’amortitzar l’espai va consistir a habilitar-los com a taller residència per als creadors de la Faber Llull. Al final aquesta idea es va independitzar dels Tallers i els espais van quedar de nou en desús abans que ningú no els ocupés.

Doncs bé: avui ha arrencat oficialment la quarta reinvenció dels Tallers, amb Valdés i Mujal. El ministeri va obrir al gener una convocatòria per a creadors de totes les disciplines, ja no només artistes plàstics. Valdés i Mujal hi treballaran com està estipulat en les bases els pròxims sis mesos. El primer, sense un projecte concret després que a l’octubre desfilés per L’Estudi ordinenc amb 4 retrats, “hi continuarà la seva llarga trajectòria artística treballant en els fronts que té encetats”, segons el ministeri. Mujal, que a la tardor va exposar al Mama Maria la sèrie Du tourbillon de tes cheveux, hi desenvoluparà Dona, retrat il•lustrat.

Cal esperar per tant que els nous Tallers d’art tinguin més sort i sobretot més continuïtat que els seus predecessors. Els espais, gestionats pel ministeri, tenen aproximadament una superfície de 30 metres quadrats, a banda de sala comuna equipada amb pica industrial, taula de reunions, ordinador, Wi-Fi i impressora.

El cineasta Colby Smith s’instal•la a la Faber
De manera paral•lela a la sessió dels nous espais d’art, dilluns també es va rebre el nou resident de Faber Andorra. És el cineasta experimental nord-americà Colby Theriault Smith, llicenciat en producció cinematogràfica a la Universitat de San Diego que explora a través del documental i la ficció “temes de la cultura local, la connexió humana, la natura i el surrealisme”, segons el ministeri. Ha viatjat a llocs com Cambodja, Israel, Turquia i Suècia per participar en la creació de documentals. Durant la seva estada a la residència rodarà una pel•lícula experimental per ressaltar la serenitat natural del pic de Comapedrosa i del parc natural que l’envolta. El seu objectiu és capturar els cims de les valls, els llacs, les plantes i la vida salvatge de la regió i donar-li forma a un curtmetratge experimental, com si fos un collage. Com és habitual, l’estada del resident revertirà en la societat a través de les activitats que durà a terme, que en aquest cas seran tres: un taller de filmació amb telèfons intel•ligents als alumnes de primer curs de Batxillerat Professional d’Aixovall, la projecció de Tent to the Garden a la Galeria Taranmana amb explicació posterior, i la participació al Festival Ull Nu per mostrar una primera versió de la pel•lícula que rodarà a Andorra. L’artista explicarà en primera persona la seva experiència com a resident de Faber Andorra i com haurà treballat per captar la serenitat del Comapedrosa. També projectarà el seu curtmetratge documental Elinize Saglık (Salut per a les teves mans).