A poc a poc Canillo s’ha anat fent un lloc al nostre calendari artístic i musical. I té mèrit, perquè fa tan sols deu anys la parròquia era poc més que un erm cultural, amb propostes molt, però molt esporàdiques i cap cartell regular. L’Esquella Incles, avui Walking Music Festival, va donar fa un decenni el tret de sortida. Tres anys enrere s’hi va afegir l’Escènic Arts, avui una de les propostes més atractives de l’estiu cultural, i aquest cap de setmana estrena la tercera pota d’aquest inesperat desplegament: el Canillo Virolat, del 8 al 10 de novembre, consagrat a l’anomenada cultura urbana i amb el grafiti –de seguida en parlem– com a plat fort. Fortíssim, de fet. I no ens descuidem, en aquest excepcional xup-xup que es respira els últims anys a la parròquia, els murals que Sam Bosque hi va pintar el 2018.
No deixa ser curiós que sigui precisament a Canillo, la més rústica de les nostres parròquies, i entengui’s això de rústica com una floreta, com quan ho diem de la vaca bruna i ningú no se sent ofès. L’explicació la dona la canillenca Andrea Camp, gestora cultural de professió i impulsora d’una singular iniciativa que neix, diu, amb dos objectius principals: “El primer de tots, promoure el grafiti, el hip-hop, el rap, el break dance i totes les disciplines que caben dintre de la denominació de cultura urbana. En segon lloc, apropiar-nos d’espais en desús i donar-los un nou ús, programar-hi activitats i tornar-lo a la comunitat”.
Com dèiem, el plat fort del Virolat serà el grafiti: l’organització ha convidat vuit grafiters internacionals i tres de locals –Jot, David Segura i DFP– per il·lustrar un mural gegant al mur de l’aparcament de l’Aranyeta, a sota del telecabina. Un centenar de metres avui de formigó pelat que es convertiran en una obra d’art a l’abast de tothom. Cada grafiter disposarà d’un pany de paret de deu metres, i de tres dies per crear una al·legoria del somni. La idea, diu Camp, és reflexionar sobre el que cadascú entén per un món millor. S’hi posaran divendres a les 11 hores, pintaran durant tot el divendres, i tot el dissabte, i està previst que l’última pinzellada la posin diumenge al vespre. A banda dels nostres grafiters, hi participen artistes destacats en aquest àmbit com la colombiana Zurik (Barcelona) i la francesa Veneno (Nantes), i la nòmina la completen Meuh (París), Gama (Nantes), B:K Mafia (la Seu) i Sim Marek (París), que l’any passat va crear una de les instal·lacions del Land Art i que coorganitza el Virolat al costat de Camp.
Grafitis de banda, l’altra pota del festival seran la bateria de concerts i de sessions que s’han programat dissabte a la plaça del telecabina, amb YumJ, Esca, W’Wise, K2K, Jinete Bravo i Flake. Tot plegat amanit amb una batalla de rap amb dos contendents en lliça: DJ Jinete Bravo i AD-Battles, productora que d’altra banda s’ha encarregat de la part musical del cartell. El Canillo Virolat es completa amb la projecció de Martha: A Picture Story, que segueix la trajectòria de Martha Cooper, la fotògrafa de l’underground novaiorquès dels anys 80; dos tallers a càrrec dels guanyadors del concurs de grafiti del Lycée, un, i de Studi Mural, l’altre, tots dos al Punt Jove, i la taula rodona Grafriti: l’art il·legítim, amb F*ck i Lloc, Carles Areny, Marc Iserte i Andrea Camp, diumenge a la tarda al Museu de la Moto.
Totes les activitats són obertes a tothom, i la intenció de l’organització és repetir l’any que ve per poc que el públic acompanyi. El que ja veurem si a Canillo, diu sorprenentment Camp. Doncs què volen que els digui, els està quedant una parròquia d’allò més culturetes.