No ens posarem ara llepafils, perquè l’edició de fa dos anys a Catsa va ser l’oportunitat ja veurem si única de redescobrir un espai únic. Però no deixava de ser pintoresc que una biennal de L’Andart transcorregués íntegrament en territori urbà. La mateixa organització es devia ensumar que amb una vegada n’hi havia  prou i per a la 6a edició, de 19 de setembre al 14 de novembre, torna de nou a la natura amb l’anomenada Ruta Panoràmica, un itinerari de 35 quilòmetres que arrencarà a la plaça del Solà de Sant Julià, que repeteix, no ho havíem dit, com a parròquia amfitriona, i que transitarà, atenció, pel coll de Jou, Fontaneda, el coll de la Gallina, Canòlich, Bixessarri i Aixovall. S’hi distribuiran un grapat d’obres d’art especialment concebudes per a l’ocasió (recordin la primera edició, que va colonitzar el camí ral, i la de fa quatre anys, al camí de les Pardines d’Engolasters).

La Ruta Panoràmic serà en realitat una de les dues grans novetats d’aquesta 6a edició. L’altra ja la vam explicar al desembre aquí mateix i serà la resurrecció de l’hotel Pol, tota una institució a la parròquia –va obrir el 1931 sobre el solar de l’antiga fonda Pol, i va tancar el 2004– i que succeirà la nau de Catsa –i la fàbrica de llana escaldenca de l’edició del 2017– com a epicentre del Land’Art. El lema d’aquesta edició és Una pausa per continuar, en relació amb els 25 anys del segle XX que, diu el comissari, Pere Moles, han passat volant. Prou vague perquè hi càpiga gairebé qualsevol proposta que reflexioni en clau artística sobre els problemes que més de prop ens toquen, des de la construcció i l’habitatge fins a la massificació turística.

El Land’Art, que l’edició passada va firmar un conveni amb Andorra Turisme i els ministeris de Cultura i de Medi Ambient que li dona aire econòmic fins al 2027, torna a comptar amb la complicitat de la Fundació Sorigué (l’any passat va cedir les videoinstal·lacions de Bill Viola) i estrena col·laboració amb el festival Panorama de Barcelona. El país convidat serà aquesta vegada Liechtenstein, els projectes s’han de presentar entre l’1 de març i el 31 de maig, i el llistat definitiu d’obres es coneixerà el 30 de juny.

La residència universitària al Pol obrirà el curs 2027-28

El Land’Art serà l’excusa per dir-li adeu a l’hotel Pol tal com l’hem conegut fins ara. A finals de gener es constituirà la taula de treball que en decidirà la capacitat, el finançament i la fórmula d’explotació, probablement publicoprivada segons el cònsol, Cerni Cairat. Les obres pròpiament dites arrencaran l’any que ve i l’objectiu és que la residència universitària i els pisos d’emancipació que succeiran l’hotel Pla entrin en funcionament el curs 2027. Tot, és clar, amb el vistiplau de la Universitat d’Andorra.