La llegenda de la Dama Blanca i el Rei Moro explica que aquest últim es va portar malament i la Dama Blanca el va convertir en un llop. Ara bé, si aquests tres personatges són els protagonistes de la llegenda, el bestiari de Sant Julià de Lòria només en comptava amb dos, ja que faltava la bèstia. Fins ara. I és que Roger Mas va decidir fa uns mesos, en una conversa amb el seu pare i Joan Junyent, que la celebració del 40è aniversari dels gegants lauredians –que ells mateixos van crear– era el moment oportú per recuperar la figura de l’animal i presentar-la davant del poble. “És un plaer culminar l’obra del meu pare. És com un llegat i una transmissió de coneixement d’una generació a l’altra que s’aplica a l’hora de fer aquest cap del Llop de la Senyoreta”, diu Roger Mas.

Segons l’artista, el procés de fabricació del cap ha estat llarg. “Ha estat un procés enriquidor i creatiu, sobretot pel fet de passar de les dues a les tres dimensions en termes d’escultura. A més, també he hagut de tenir en compte que fos lleuger”. Explica Roger Mas, que per confeccionar-lo ha  utilitzat materials com l’alumini, reixa de galliner i fibra de vidre per aconseguir també certa resistència. “Hi ha hagut tres fases de construcció: la carcassa, el cap de l’animal i la vestimenta, que s’està confeccionant des de l’Escola d’Art. Són tres apartats que s’estan treballant simultàniament gràcies a l’ajuda de la professora de tall, Carme Rovira, i de voluntàries, que són les que estan cosint la vestimenta.” A més, com a curiositat, es tractarà del primer personatge del bestiari d’Andorra que escopirà foc, amb diversitat de llums i espurnes.

“Estem ben a punt de finalitzar el procés de construcció del llop. Estem realment meravellats de poder-lo estrenar, i si tot va bé, ho farem per la festa major”, celebra la cap de Promoció Cultural de Sant Julià, Laura Rogé. “Inaugurarem la festa major amb el Llop de la Senyoreta confeccionat per una colla de grans ideòlegs i encapçalat per Sergi Mas i el Roger Mas”. Segons Rogé, “la colla gegantera són els que prendran mà del Llop de la Senyoreta i els que el faran circular i fer llançar foc per la boca”.

L’expectació és màxima entre els lauredians, que recuperen quaranta anys després el llop, part essencial del bestiari i del patrimoni etnogràfic de la parròquia, i tanca un cercle engegat el 1984 pel patriarca de les arts andosines.