La 26a Trobada empresarial al Pirineu es va iniciar ahir amb dues conferències d’especialistes en psicologia i operacions empresarials amb l’objectiu d’apuntar elements de coneixement sobre com es conformen els equips directius i com es poden millorar. La conferència del professor de l’IESE Luis Huete, titulada Decidir amb valors, va incidir en la necessitat d’aportar serenitat a les decisions i la perspectiva de la realitat que necessiten per no perdre el sentit social de l’activitat econòmica. A banda, la conferència Com treure el millor del teu equip, de la psicòloga especialista en equips esportius Patrícia Ramírez, es va centrar en aspectes similars entre les empreses i els equips esportius. 

Huete va  destacar la importància de les decisions aplicades amb raó i energia positiva dins les empreses. Malgrat la importància d’aquestes dues pautes de funcionament, Huete va assenyalar que els principals problemes amb els quals es poden trobar els empresaris en el moment d’aplicar solucions o prendre decisions són les “distorsions cognitives”. “Entre el 20 i el 25% dels empresaris tenen distorsions cognitives”, va assegurar  el professor universitari, que considera que “els humans podem fer coses increïbles, però també ens trenquem”. Per això va aconsellar que les persones que es dediquen a dirigir les activitats econòmiques no perdin l’avantatge d’interpretar correctament la realitat. A banda, va assenyalar que moltes de les persones a qui adreça consells es troben amb “la malaltia del poder”, que va qualificar com una barreja de trastorn compulsiu, rigidesa del pensament, obsessió i trastorn asocial. En aquest sentit, va demanar  que les persones al capdavant d’equips directius tinguin clar que “el fi no justifica els mitjans”. Per Huete, un “èxit sense una plenitud humana acaba sent un gran fracàs”. En aquest sentit, va voler recordar en què consisteixen els valors que els empresaris han d’incorporar en la direcció dels seus projectes econòmics. “La barreja de diners que tens, la imatge que dónes, on vas, a qui coneixes i on et conviden” no serveixen sense “amor i tècnica”,  va dir recordant l’arquitecte Antoni Gaudí.
Per la seva banda, Ramírez, que és psicòloga especialista en l’assessorament d’equips esportius, és també autora de diferents obres sobre motivació. Ramírez va valorar que la vinculació de l’esport amb l’empresa és freqüent, i a més saludable. “Els valors de l’esport són els valors de l’empresa, ningú sap treballar millor que un equip esportiu”, va destacar en la seva conferència. L’especialista va ressaltar que “no fer res és la millor manera d’accelerar la creativitat”, i va convidar els empresaris a sortir de “la zona confortable” i recordar la importància del joc. “Si ens oblidem del joc, oblidem la infantesa i una comunicació amable”, va dir. La psicòloga especialista en equips esportius va destacar que queda molt de camí des del punt de vista de la consciència dels processos de treball “perquè hem de deixar d’orientar-nos al resultat”. 
La trobada, en què s’espera una participació de prop de 600 persones, va arrencar amb les intervencions de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i Vicenç Voltes, president de l’Associació de la Trobada Empresarial al Pirineu. Pel que fa a l’objectiu que persegueix aquest esdeveniment, Voltes va detallar que “s’ha buscat donar resposta a les inquietuds socioeconòmiques actuals”. A més, va recordar que la convocatòria es fa amb un doble propòsit, “aportar coneixement i compartir experiències”, i va destacar la necessitat de veure visions i perspectives diferents per afrontar el que va qualificar de “reptes”. Respecte a la relació d’Andorra amb la Trobada, Voltes va posar en relleu les sinergies i la millora de les relacions comercials entre tots dos països, i en aquest sentit va precisar que “enguany tenim un 18% d’empresaris andorrans, xifra que es tradueix en 80 persones, i per nosaltres això és moltíssim”.