FEDA invertirà cinc milions d’euros, des d’ara i fins al 2027, per ampliar la xarxa de calor a Canillo. Tal com es desprèn del conveni signat avui entre la companyia, el Comú i el Govern, els treballs començaran enguany i es passarà dels quatre quilòmetres actuals a set i mig, des de Ransol i el Tarter per la part baixa fins a Soldeu per la part alta. Així, si avui el nombre d’edificis embrancats és de 30, amb l’ampliació s’arribarà a una vuitantena, donant servei a 2.800 llars. “Ara subministrem 8 gigawatts per hora l’any, el que és equivalent a 1.800 llars; un cop acabades les obres arribarem a 10 gigawatts”, ha explicat el director de FEDA Ecoterm, Jordi Travé. A més, l’ampliació de la xarxa es farà en punts especialment demandants per la ciutadania i, en aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, ha considerat que això és una “bona mostra que FEDA ha fet unes bones inversions els últims anys, malgrat que a l’època s’allunyaven de la missió tradicional i van generar certa polèmica”. “Avui s’ha demostrat que són indispensables i si abans fèiem un porta a porta perquè s’entengués de què anava, ara és la població que demana adherir-se”, ha afegit. 

“És un acord que marca el camí cap a una parròquia més sostenible”, ha valorat el cònsol major canillenc, Francesc Camp, tot recordant que “vam ser els primers a creure en aquesta font d’energia l’any 2012”. El 2016 la planta va entrar en funcionament i des de llavors “n’han vingut d’altres”, com les d’Andorra la Vella o Escaldes-Engordany.

Així mateix, Calvó ha qualificat el projecte d’“ambiciós” i de “bo” per a totes les parts implicades. Una opinió a la qual Camp ha donat suport afirmant que “guanyaran els ciutadans perquè es podran connectar a la xarxa i això vol dir menys costos i menys dificultats de gestió de la calefacció”; guanya FEDA Ecoterm perquè aconseguirà més abonats i guanyen “la parròquia i el país perquè s’emetrà menys diòxid de carboni i es reduirà el risc de fugues de gasoil”. 

Quant als detalls de l’acord, cal recordar que el projecte pot tirar endavant gràcies al conveni que inclou l’ampliació de la durada de la cessió del terreny en el qual s’ha construït la central de cogeneració i redueix el cànon que cobra el Comú. Així mateix, FEDA tindrà més temps per amortitzar la nova inversió, especialment necessària per a projectes d’energies renovables. 


El preu de la llum no s’apujarà, tot i la volatilitat del mercat

FEDA no preveu augmentar les tarifes, com a mínim mentre la situació dels mercats elèctrics es mantingui com fins ara. Actualment, els preus s’han relaxat respecte a la segona meitat del 2022, fet que ha permès a la companyia trencar les últimes tendències negatives i tancar el primer trimestre d’enguany en positiu. El director general de FEDA, Albert Moles, no ha pogut donar una xifra exacta, però sí que ha confirmat que no hi haurà dèficit: “Hem pogut recuperar marge de maniobra i ara el que hem de fer són cobertures i projectes locals que ens ajudin a modular i estabilitzar preus mitjançant les energies renovables”, ha assenyalat. La situació del mercat global, però, continua sent volàtil i, segons ha alertat Moles, pot canviar en qualsevol moment. “A curt termini hi ha dues preguntes: com afectarà l’estiu i com passarà Europa l’hivern 2023-2024?”. A partir d’aquí, es decidirà si cal implementar noves mesures d’estalvi energètic, perquè convé tenir en compte que, malgrat la davallada dels preus, “encara ens trobem sis o set vegades per sobre del que es pagava abans” de la crisi.