Tot i que diu que no li pertoca fer una opinió institucional sobre l’acord d’associació, “tècnicament, a priori, ha de ser absolutament positiu per al sistema financer. Així ho ha valorat avui el president de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), Raül González. Al seu parer, suposarà la posada al mateix nivell que la resta de sectors financers dels països que formen part de la Unió Europea. I per què ha de ser positiu? “Permetrà que les entitats andorranes puguin tenir un accés a un mercat molt més gran que el que tenim actualment i en igualtat de condicions que la resta d’actors del sector”, va argumentar.

Pel que fa al període transitori de 15 anys d’adaptació de les entitats bancàries del país, González ha assenyalat que no ha de ser l’AFA qui s’hagi de manifestar sobre la qüestió, ja que no és un tema tècnic. “És el que és i a partir d’aquí les entitats disposaran d’aquests anys per poder fer els canvis i les adaptacions per competir en igualtat de condicions”, ha insistit. A més, cal tenir en compte que “la normativa s’haurà d’adaptar”. “Si és poc o molt, no volem opinar al respecte”, ha afegit.

González també ha defensat que l’AFA ha demostrat els darrers anys que ha assumit amb solvència noves responsabilitats. I encara en relació amb l’acord d’associació va afirmar que en cas que el poble andorrà l’aprovi comportarà “assumir altres funcions”. Igualment, ha destacat que hi haurà una col·laboració entre autoritats supervisores i que “l’AFA està preparada i està analitzant l’acord per poder assumir aquestes funcions”.

Quant a la darrera reunió de treball d’una delegació de l’AFA amb el president de l’European Banking Authority (BEA), González ha explicat que s’emmarca dins de les “trobades normals” que s’estan fent i que es va tractar sobre el procés d’equivalència de la plaça financera andorrana amb Europa. Es tracta d’un procediment, ha puntualitzat, engegat fa uns anys, i ha valorat la reunió com a “molt positiva”. 

Preguntat sobre si es mantenen els recels dels supervisors europeus sobre l’estat financer d’Andorra expressats en una carta enviada a la Comissió Europea, el president de l’AFA ha respost rotundament que “no es mantenen i desconeixem el perquè aquesta carta va ser així”. “No hi ha cap mena de recel”, ha conclòs.

Jurament
El president de l’AFA ha fet aquestes declaracions en el marc del jurament dels nous membres del consell d’administració de l’organisme, Maanan Aouraghe i Josep Capella, nomenats a la legislatura anterior, i Beatriz Pintos, escollida en el ple de l’1 de febrer juntament amb Nicolas Mérindol, que avui no ha pogut prestar jurament per motius de salut que afecten un familiar seu, segons ha anunciat el síndic general, Carles Ensenyat.

En relació amb l’acte celebrat ahir, González ha exposat que amb la incorporació dels nous membres es reforça el consell d’administració, que ara en té sis. 

En aquest sentit, ha recordat que l’AFA té la missió principal de vetllar per l’estabilitat del sistema financer andorrà. Per aquest motiu, ha indicat que la institució ha anat assumint els darrers anys noves competències. Des de l’acord monetari del 2011, l’AFA ha tingut “un paper molt rellevant” amb més responsabilitats”. Una supervisió que abasta les entitats bancàries i les asseguradores.