Els set-cents inscrits –si més no, els que eren efectivament presents al pavelló poliesportiu de la Seu– de la 34a Trobada Empresarial del Pirineu tenien aquesta tarda l'oportunitat d'or de sentir de boca de dos dels grans, dos dels que cotitzen a l'IBEX 35, exhortacions a no desistir i algun consell per esdevenir un d'ells: "Pensin que totes les empreses líders van ser en algun moment una pime", recordava Maurici Lucena, president i conseller delegat d'AENA. Créixer fins a assolir una envergadura com Fluidra, líder mundial en el sector de les piscines i el wellness, requereix "temps, paciència i resiliència, tampoc nosaltres no l'hem encertada sempre", confessava Eloi Planes, conseller executiu de la companyia (i fill d'Estamariu, puntualitzava només començar la intervenció). Vaja, també es pot comptar amb algun cop de sort: "Home, si algú dels que són aquí en té moltes ganes, té una empresa molt bona i molt barata, que em truqui que en parlem", bromejava. Instigat, també és cert, pel moderador del debat, paper que novament ha recaigut en el periodista Josep Puigbó.
Lucena i Planes protagonitzaven la primera de les taules rodones de la tarda, a la qual seguiria un altre debat, Talent i valentia en clau lleidatana, i la conferència sobre lideratge de rigor, en aquest cas a càrrec de Margarita Álvarez, consultora, escriptora i membre de diferents consells d'administració, segons resa el programa. Demà, més, en una jornada a la qual posaran punt final el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, i el ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta.
Josep Serveto, president de la Trobada, es felicitava, en declaracions a la premsa, pel gruix de participants i sobretot pel rècord de patrocinadors: de 55 han passat als 75. Una bona notícia "per garantir la viabilitat econòmica d'un dels principals esdeveniments empresarials del país i perquè demostra que el teixit empresarial de Catalunya i Andorra no només volen venir a la Trobada, sinó que en volen formar part". A banda, apuntava que "enguany hem apostat pel lema Liderar avui: talent i valentia, perquè volem recordar que sense aquestes capacitats, o habilitats, és molt difícil que les empreses surtin endavant", exposava. Un lema també, recordava, per deixar enrere els moments crítics en què calia "resiliència".
L'alcalde de la Seu en funcions, Francesc Viaplana, ha obert les sessions exhortant a prendre "mesures valentes per adaptar-se als nous temps", i la delegació andorrana, copríncep a banda, la van completar el síndic, Carles Ensenyat, i el ministre de Finances, Ramon Lladós.
Eleccions autonòmiques, no; Eix Pirinenc, sí
Més que de moderador, ni de mestre de cerimònies, Josep Puigbó exercia de periodista i plantejava al president de la Generalitat, Pere Aragonès, responsable de la conferència inaugural, allò que, qui més qui menys, tothom s'estava preguntant: té la temptació d'avançar les eleccions? Resposta concisa i directa: "No". Després, en l'argumentació, incloïa un dels anuncis que acabava de fer en la seva intervenció: és important esgotar la legislatura, deia, per gestionar projectes pendents, com els que s'han de finançar amb els Next Generation (l'hospital de la Seu està "en estudi") o els 260 milions d'euros que es negocien amb l'Estat per a la millora de l'Eix Pirinenc, una inversió "llargament reivindicada". Això va dir després de presentar una anàlisi optimista de la marxa de l'economia catalana: "Mai no hi havia hagut tanta gent treballant com ara", ha destacat.