MoraBanc celebra aquest dimecres al matí la junta general d'accionistes, la primera després de la fusió amb el Banc Sabadell d'Andorra (BSA Banc), que si tot va bé ha d'aprovar el repartiment en forma de dividends de la meitat dels 40,1 milions de beneficis amb què ha tancat el 2022. Així ho ha avançat minuts abans de l'inici de la junta el conseller director general, Lluis Alsina, recordant que l'exercici passat ha estat marcat per la intregració del Sabadell i alhora, un "any convuls" a nivell macroeconòmic per la guerra a Ucraïna, la inflació i les pujades de tipus d'interès. NO obstant això, ha assegurat que ha sigut "un any molt bo per a nosaltres", assolint un benefici un 16% superior que el 2021.


Alsina ha explicat que el procés d'integració ja es dona per acabat, pel que fa a la part tecnològica i humana, i que ara s'estan duent a terme les reformes de les oficines. En aquest sentit, l'entitat es quedarà només amb 8 oficines, una per parròquia excepte a Andorra la Vella, on també es conservarà l'oficina que el Sabadell tenia a l'avinguda Príncep Benlloch. La previsió és que al juliol comencin a tancar aquells espais que no hagin de continuar.


Pel que fa a la plantilla, actualment està conformada per unes 400 persones, una cinquantena menys que abans de la integració, però el conseller director general ha remarcat que els últims dos mesos han incorporat una quinzena de persones i que la pèrdua de llocs de treball ha sigut "de forma molt natural, no hi ha hagut acomiadaments 'per se', n'hi ha hagut poquíssims, menys de 10".


La fusió de les dues entitats ha comportat que una part dels accionistes de BSA Banc, sobretot petits, hagin passat a formar part de l'accionariat de MoraBanc. Segons Alsina suposen un 4% del total del grup Mora.

Previsions
Alsina no ha amagat que de cara al 2023 es preveu una recessió de cara a la tardor, però s'ha mostrat a l'expectativa de la magnitud que pugui tenir. Amb tot, considera que al Principat no hi ha cap indicador que faci pensar en un increment dels impagaments.


En aquest sentit, el president de l'entitat, Joan Maria Nin, ha assegurat que per aquest any els reptes que es fixen és "consolidar la nostra posició a Andorra", acabant la integració dels equips i les obres previstes a les oficines, i en paral·lel "posar un focus més important en el creixement internacional". Nin ha remarcat la posició de lideratge de l'entit al país, no només des del punt de vista de la quota de mercat, sinó també en "termes de solvència, liquiditat i qualitat de servei" i s'ha mostrat molt satisfet dels resultats obtinguts per MoraWealth a Barcelona, fet que els portarà a obrir també oficina a Madrid el mes que ve. "El mercat espanyol està donant molts bons resultats, per tant, 'promover y fomentar'", ha manifestat. Finalment, també ha posat en valor els "creixements molt positius" tant a Zurich com a Miami.

Bizum
Lluis Alzina també s'ha referit a la posada en marxa del servei de Bizum, tot just ahir, per part de MoraBanc i va explicar que en 24 hores han tingut més de 2.000 altes. Tot i haver estat els últims a oferir-lo, ha assegurat que "hem complert el pla estratègic que teníem marcat que era sortir a l'abril i hem sortit". De fet, ha recordat que el procés de fusió va suposar un repte també a nivell tecnològic però que en un "temps rècord", des del novembre, han pogut posar en marxa una banca digital nova.

UE
D'altra banda i pel que fa al procés de negociació de l'acord d'associació amb la UE, va admetre cert neguit, però va assegurar que la comunicació amb el Govern és "plena i ens veiem contínuament per parlar de les línies vermelles del sector". Amb tot, ha explicat que si s'acorda "uan cosa dolenta pels bancs, ho haurem de dir en veu alta", però que la voluntat és arribar a un acord "bo per al país, per als bancs i per als ciutadans del país". Alsina no ha dubtat a dir que el sector és complex i que "hi ha diferències importants amb Europa", però que el que es demana és un 'level playing field', és a dir, que si es tira endavant l'acord "hem de poder competir amb els mateixos instruments, les mateixes armes que qualsevol altre banc". I tal com han manifestat altres vegades, ha recordat que si aquests canvis es fessin "ràpid i malament seria un mal acord, però si es fan amb el temps adequat i bé, pot ser un bon acord per a tothom".