Tot i que darrerament els màxims responsables de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ja havien donat alguna pista, no ha estat fins avui que han oficialitzat el posicionament de la patronal davant l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), tal com va avançar a principi de juny el seu president, Gerard Cadena, en una entrevista al Bondia. Així, finalment optaran pel sí, però amb tres matisos: “vigilant”, “crític” i “exigent”, ha afirmat Cadena just abans de començar la conferència sobre la qüestió del polític català, Miquel Roca, en un conegut hotel d’Andorra la Vella.

Però, en què es tradueix aquest sí crític? D’entrada, segons la CEA, en més beneficis que no pas costos i en finestres d’oportunitat que suposin millores reals i efectives per al teixit productiu del país. “Hem de poder incidir en certs aspectes que creiem que hem de millorar, perquè aquest acord ha de portar Andorra a una diversificació de l’economia i, per tant, per a nosaltres és positiu”, ha valorat Cadena. 

En aquest punt, el dirigent de la patronal ha puntualitzat que “hem de fer els deures per protegir les empreses i les professions liberals”. Així, ha apel·lat a les institucions públiques per regular “millor” la contractació pública, amb l’objectiu de garantir la competitivitat del teixit productiu local. “No és que vulguem protegir –ha matisat–, però sí que hem de treballar en les mateixes condicions en relació amb les empreses que vinguin de fora, ja que sovint ens trobem amb imponderables en el moment que sortim a treballar a fora, i aquests imponderables són una sèrie de mesures que ha d’implementar el Govern i el Consell General, que són les que s’haurien de posar en valor”, ha demanat.

Ara bé, aquestes mesures són compatibles amb l’acord d’associació? Segons Cadena, “creiem que sí i per això lluitem”, perquè “hi ha un marc general, però quan entres al detall és quan pots treballar i buscar solucions que no interfereixin amb els acords que has signat”. Per aquest motiu, “queda molt camí a recórrer, no n’hi ha prou i ens posa deures a tots”, de manera que “hem de pensar en l’endemà per garantir que l’acord es materialitza amb els menors riscos possibles”.

Pel que fa al referèndum, el president de la CEA ha minimitzat les veus crítiques que a hores d’ara estan guanyant el relat en alguns àmbits. “Ara el soroll mediàtic està a favor del no, però hi ha molts empresaris que no tenen la mateixa versió, així que haurem d’esperar que es posi en marxa la campanya i tothom s’hagi posicionat per veure com estan les coses”, ha afirmat.

Sobre el moment en què s’ha de convocar si l’acord és mixt, Cadena ha explicat que la Comissió Europea “està sondejant la posició de cada país, i de moment no hi ha cap manifestació en sentit contrari, així que quan signin els estats, ja el donaran com a bo”. De fet, “quan estigui tancat no hi haurà variacions, només detalls i no hi ha cap ímput que hi hagi canvis”.

Roca assegura que “no hi ha espai per a l’excepció” i que “el major risc és l’aïllament”
El polític català Miquel Roca ha estat el convidat estrella de la CEA per reforçar la seva posició favorable a l’acord d’associació. La sala estava pràcticament plena de polítics i empresaris –l’hora, les 12, no pretenia convocar un altre tipus de públic– que han escoltat atentament les paraules del també advocat. De seguida s'ha vist que s’estalviaria floritures i aniria directe al gra, clar i català. “Al món no hi ha espai per a l’excepcionalitat, només davant d’una desgràcia com una pandèmia, i Andorra no pot ser un fet excepcional perquè l’atenguin des de la desgràcia”, ha deixat anar. Sobre els riscos que pot tenir, no ha negat que n’hi pot haver, però “el major risc és l’aïllament, i això representa misèria per al futur i la contraprestació és la minimització”.

En aquest punt, Roca ha posat en valor la decisió que ha de prendre Andorra en referèndum, tot i la seva petitesa. “La decisió que prengueu té una simbologia”, ja que “Andorra donarà una lliçó a Europa, que ha de construir polítiques globals en les quals el Principat hi ha de participar”. Així, “si es té la raó es pot prosperar, la diferència enforteix i per això heu de fer sentir la vostra veu”, ha aconsellat un dels pares de la Constitució espanyola.

Precisament ha citat la transició que ell va protagonitzar com a exemple perquè Andorra iniciï ara la seva pròpia transició, amb l’objectiu d’aconseguir la diversificació econòmica que Europa demana. “El context europeu la pot permetre, tot i que serà el mateix mercat el que demanarà a Andorra que aposti per la diversificació, i qui no ho faci perdrà la batalla”, ha assegurat. Pel que fa a la innovació tecnològica, Roca ha afirmat que “junts ens costarà i sols no som res”. A més, “si cadascú va a la seva, Europa té un futur dolent”.