Són dones, són emprenedores i els seus projectes han estat premiats en el marc del programa Academy for Women Entrepreneurs (AWE). Sara Valls, de Color Botànica; Inka Bellés, d’Escape Andorra; i Cathy Labouyrie, de T2G, expliquen que en certa manera el programa els ha servit per acabar de definir el projecte i afiançar-lo, però el que remarquen per sobre de tot és el fet d’haver creat una xarxa i sinergies amb altres emprenedores.

Els projectes de les tres guanyadores estan força embastats i algun, com ara Color Botànica, ja té una experiència d’uns anys al darrere. Valls fa uns cinc o sis anys que va començar a treballar amb teixits i tints naturals. Primer com a passatemps, però després de ser mare es va llançar a constituir la seva pròpia empresa. La conciliació i trobar el just equilibri entre la família i l’energia i el temps que requereix muntar una empresa són dos dels entrebancs que enumera. De fet, lamenta “l’embolic burocràtic” i creu que és una de les qüestions que el país ha de solucionar, ja que posar “pals a les rodes va en contra” de la innovació. Amb tot, haver participat en el programa AWE li ha servit per “posar ordre” a tota la part empresarial, “que és la que pitjor” porta, i a “projectar l’empresa cap al futur”.

Labouyrie confessa que tampoc esperava rebre el guardó i destaca tot el que ella i la seva sòcia han pogut aprendre, especialment per finalitzar el pla de negoci. El seu és un projecte que pivota sobre tres pilars, el primer, l’assessorament tant al sector públic com al privat en matèria de cicloturisme per tal de conciliar turisme i bicicleta; el segon, donar serveis a esportistes professionals que necessiten “un interlocutor de confiança per ajudar-los en el dia a dia” i un tercer centrat en l’organització d’esdeveniments o estades. 

Haver pres part en l’AWE els ha servit per tenir eines en l’àmbit tècnic, especialment pel que fa a la innovació, i “veure més enllà que els temes d’empresa”. També els ha estat profitós per al treball en xarxa i crear sinergies amb altres emprenedores i, a més, per tenir “ajuda moral”, i és que explica que “el camí no sempre és fàcil”.

Inka Bellés i Mar Gual van arrencar la seva empresa, Escape Andorra, fa tot just un parell d’anys. Són guies de muntanya i culturals i després de la Covid van començar a pensar, en un moment de poc turisme, què “podien fer pel públic local”. Se’ls va acudir fer jocs de pistes a l’aire lliure, centrats en la cultura andorrana i teatralitzats. “Inesperadament, el projecte ha crescut i ens motiva molt per seguir creixent”, posa en relleu Bellés, que destaca que el programa els ha permès millorar en aspectes empresarials com el pla de negoci i també per establir un “lligam” amb altres dones emprenedores. De fet, remarca que s’ha creat una xarxa per “compartir” experiències.

L’AWE és una iniciativa impulsada pel consolat general dels Estats Units a Barcelona juntament amb Andorra Business i ha comptat amb el finançament del departament d’Estat dels Estats Units i la col·laboració de l’Associació de Dones d’Andorra.