Quins objectius s’han marcat a Feda Ecoterm de cara a aquest nou any?
Ja sigui des de Feda Ecoterm o Grup Feda, a nosaltres ens agradaria continuar sent un actor important en el desenvolupament sostenible energètic del país. No hem d’oblidar que a dia d’avui, amb les xarxes de calor i fred que tenim muntades al país, hem produït 45 GWh l’any, la qual cosa és un increment d’un 7% en relació amb l’any passat. El 2024 ha sigut un any de consolidació de projectes, i un any molt bo, sincerament. Això denota un acompanyament per part tant de Feda Ecoterm com de Feda a les necessitats energètiques del país, i ens agradaria continuar així.
45 GWh l’any. A què equival això?
Bona pregunta. Equival al consum d’unes 4.400 llars tipus. Avui en dia tenim 160 edificis embrancats a les xarxes de Feda Ecoterm, però no és que hi hagi 4.400 llars connectades, perquè hi ha centres esportius, grans centres comercials... Llavors fem un càlcul orientatiu. I això, a nivell d’estalvi de gasos hivernacle estem en 7.500 tones de CO2. No hem d’oblidar que Feda Ecoterm, a part de ser una altra energia alternativa vàlida per al desenvolupament del país, és un fre al canvi de la calefacció clàssica a la calefacció elèctrica. D’aquesta manera la idea és controlar el pic elèctric.
Són quatre xarxes. Hi ha altres possibilitats? Fer més xarxes o altres projectes?
Per al 2025 tenim més o menys uns 6 milions pressupostats, però això no vol dir que arribem a utilitzar-ho tot. Avui en dia tenim quatre xarxes, són tres de calor i una de fred. Aquest mes de novembre s’ha assolit una fita: per primera vegada la xarxa d’Andorra la Vella supera en producció energètica la de Soldeu. Tenint en compte que la de Soldeu és una xarxa més madura, que porta des del 2017 en funcionament, i la d’Andorra la Vella té tres anys, és una molt bona notícia i significa que tenim un impacte positiu dins de les necessitats del país i una acceptació per part dels clients.
S’ha superat en producció, però té bastants més clients Andorra la Vella.
Exacte, però a Soldeu els clients són grans superfícies com els hotels. Al final, quan parlem de clients, tens clients tipus, un edifici de copropietat com en els que vivim nosaltres, i després tens edificis comunals, edificis governamentals, hotels... A Soldeu tens hotels que són molt grans, llavors el consum de calefacció en relació amb el consum del client tipus d’Andorra és molt més gran. Tornant una miqueta a la pregunta, a Andorra la Vella estem treballant per desenvolupar la xarxa a la zona de Terravella i alimentar els edificis d’habitatges socials del Govern. Per a nosaltres és súper important que el Govern confiï en nosaltres i que quan fa un edifici nou pensi en una energia més renovable i més sostenible com és la de Feda Ecoterm.
Fins on pot créixer la xarxa d’Andorra la Vella? Fa temps van dir que es volia millorar l’eficiència de la caldera de Ctrasa per així també produir més calor.
Avui en dia la xarxa d’Andorra la Vella funciona amb la potència creada per Ctrasa. Al final és una valorització del residu. Des de Ctrasa estan treballant en una millora futura de la turbina, però no puc donar dades perquè no és el meu sector, hi estan els companys de Ctrasa. Però quina millor manera d’aprofitar? Avui com a valorització dels residus tens la creació d’electricitat pròpia, i a més s’aprofita la calor, que al final són necessitats bàsiques. És una cosa superinteressant.
Bé, de les quatre xarxes, és la més circular diguéssim, la que representa un millor aprofitament dels recursos.
Al final la xarxa d’Andorra la Vella és la que més, per habitants, la que més potencial de creixement té. Lògicament, és una xarxa supersostenible perquè és una valorització del residu. Jo trobo que és un sistema súper ben pensat, i al final tornem una miqueta al de sempre, que la idea des del grup Feda és participar i ajudar a reduir l’emissió de gasos hivernacle que produïm com a país.
No hem arribat a dir fins on pot arribar la xarxa de calor d’Andorra la Vella. Ampliem a Terravella. S’havia parlat de fer Prat de la Creu...
Prat de la Creu està acabat fins al carrer Pompeu-Fabra. Aquest any, el 2024, tot Pompeu Fabra i Fiter Rossell, que és el carrer que passa per darrere, està en servei. El darrer mes i escaig hi ha hagut nou o deu clients que s’han embrancat a la xarxa. Això ha sigut molt positiu, perquè són edificis antics, que funcionen amb combustió, i que hagin confiat en el servei de Feda Ecoterm és un orgull.
I fins on podem créixer?
Aquest any, Andorra la Vella ha arribat a 20 GWh. De cara al 25 tenim previst uns 24-25 GWh. El creixement ha de ser lògic i que sigui sostenible en el temps. A nivell de potència que ens dona Ctrasa podem anar a més. Però el tema és créixer de forma ordenada i fer inversions ordenades. Llavors, ara mateix estem treballant en els diferents projectes i en estudis de càrrega per veure per on i com podem créixer. No puc donar més dades perquè està en estudi. Treballem amb la gent de Dalkia, l’empresa francesa pública més gran de xarxes de calor, és un actor d’EDF, i sempre ens han acompanyat a l’hora de fer estudis de càrrega i de veure desenvolupaments lògics i sostenibles.
La d’Andorra la Vella no és la més antiga ni la més nova. La primera va ser la de Soldeu i funciona una mica diferent, fa servir el gas. Podria créixer?
A Soldeu avui en dia funciona el gas, però tenim un projecte, que començarà el 2026 i acabarà el 2027, per substituir el 30% del gas per biomassa. És un projecte que és aprovat des del Consell d’Administració i que ara el 2025 es començarà a les obres a instal·lar una caldera de biomassa. Continuem treballant per diversificar les fonts d’energia i cada vegada més sostenible. Una biomassa és impacte zero de CO2. Llavors reduirem la petjada de carboni i sempre continuem treballant per reduir els gasos d’efecte hivernacle.
A Escaldes tenim la xarxa de fred i calor.
Són dues xarxes. Sobretot la xarxa de fred, a nosaltres, com a Feda Ecoterm, ens ajuda a endreçar el creixement de les necessitats d’aire condicionat amb una centralització, en aquest cas. Amb les xarxes de calor hem reduït les emissions de gasos hivernacle, l’impacte a la xarxa elèctrica, i el canvi de calefacció de gasoil a elèctrica, i amb el fred passa el mateix. Les grans superfícies necessiten fred, cada vegada més. Amb el canvi climàtic, al final hi ha més consum de fred que fa 15 anys. És lògic, tothom ho pot veure. Llavors, aquesta xarxa treballa en aquest sentit, a endreçar el canvi de les necessitats d’aire condicionat.
Aquesta xarxa amb què funciona? Per geotèrmia?
No, amb aerotèrmia. Avui en dia produïm 1,6 GWh anual, i de cara a l’any 2025 duplicarem aquesta producció, serà dos vegades i mitja més que l’any 2024. Fa relativament poc s’ha adjudicat l’ampliació de la central de la xarxa de fred. Passem d’1,6 a 4 GWh de fred. És una obra a nivell de la part d’obra civil de pràcticament un milió i mig d’euros. El temps d’execució són sis mesos. Aquesta potència serà efectiva de cara la tardor del 2025, perquè una vegada acabem l’obra civil hem d’instal·lar els equips, etcètera. A més a més, des de Feda Ecoterm s’ha treballat en una captació d’aigua. Quina és la diferència? Avui en dia els equips que tenim instal·lats a la central de fred funcionen amb aire i aigua. És a dir, agafem l’aire, refredem l’aigua i distribuïm. Com funcionarem? Farem una captació al riu Valira del Nord, i amb la temperatura pròpia de l’aigua refredarem el sistema. És un sistema tancat, agafem l’aigua, que està a entre 4 i 7ºC, refredem el sistema i l’aigua torna al riu amb mig grau més. Nosaltres mai ens quedarem amb l’aigua. És per aprofitar el propi fred del riu. És un sistema molt novedós i ens ajudarà a reduir un 60% el consum elèctric de la central, la qual cosa és molt gran. I això no té cap afectació ni a la flora ni a la fauna. Som un actor energètic del país, treballem de forma sostenible i en cap moment faríem un projecte que tingués afectació sobre la fauna i la flora del nostre riu.
I aquesta xarxa no es pot ampliar a d’altres llocs? És superinteressant i el riu el tenim tot al llarg del país. Ja entenc que tampoc pots fer-ne moltes perquè mig grau aquí, i mig grau allà potser sí que acabaria afectant.
Tornem una mica al mateix. El creixement de qualsevol xarxa de les que tinguem i les que tenim l’hem de fer sempre d’una forma ordenada i lògica. No es tracta d’arribar a tot arreu, sinó de fer una inversió lògica i que sigui una energia aprofitada per la màxima quantitat de la població possible. Llavors, ara mateix aquesta xarxa està centrada a Escaldes, on hi ha grans superfícies, grans edificis, i és la forma de redreçar una miqueta el canvi de l’aire condicionat. Per a nosaltres és superimportant treballar en el control del pic elèctric. El mateix que havíem fet amb la xarxa de calefacció ho fem amb la xarxa de fred, perquè tothom a poc a poc anirà instal·lant cada vegada més aires condicionats a casa. És normal. Tant de bo no sigui el cas, però són coses que estan passant i al final es tracta d’això, d’endreçar aquest creixement de l’aire condicionat.
A Escaldes també tenim una xarxa de calor. S’havia dit d’aprofitar l’energia de l’aigua termal...
És un projecte que està en estudi, que encara no està determinat, perquè hi ha diversos càlculs a fer, i mesures... Són coses que tarden temps. Sembla que és evident, però hi ha molts actors i això s’ha d’endreçar i fer-ho bé. La xarxa d’Escaldes és molt petiteta en relació amb la d’Andorra la Vella o la de Soldeu. No sé si arriba ni al quilòmetre com a xarxa de calor. Funciona amb calderes molt grans i elèctriques.
Llavors el creixement és més limitat, el pic elèctric tampoc el pots controlar.
Sí, és més limitat. Des de Feda Ecoterm estem treballant en estudis de càrrega per veure com la podem desenvolupar, veure quina és la forma més correcta de fer-ho, fins on i com podem arribar-hi. La nostra idea com a infraestructura bàsica del país, és continuar ajudant en el desenvolupament energètic del país i treballar d’una forma ordenada. I tot i ser elèctrica, és més eficient que el sistema individual. Una calefacció o un sistema de fred centralitzat, per molt que sigui elèctric, és més eficient quan tens un sistema per a molta gent que un sistema propi per a tu sol. Llavors, sí que és una energia elèctrica, les calderes que tenim, però és un sistema molt més eficient que individualitzat. Les petjades de CO2 no tenen res a veure. Hi ha una reducció d’emissions abismal.
Abans heu comentat que a Soldeu es vol canviar el gas per biomassa. En la cogeneració s’ha d’anar cap aquí, cap a la biomassa? O hi ha altres fonts?
A Feda i Feda Ecoterm sempre treballem i estem donant voltes a les coses per treballar de la forma més sostenible possible. Avui en dia la biomassa és un bon sistema perquè al país hi ha boscos que es poden explotar, és una fusta de proximitat i té tota la lògica de treballar-ho.
I gestionar, no només explotar els boscos.
Jo en aquest cas parlo que compraria la fusta i nosaltres la utilitzaríem. Crec que és una economia circular. Hi ha una necessitat al país d’una explotació de boscos. Quina millor manera que tinguis una empresa del país que amb l’explotació dels boscos faci energia, calor? Fonts d’energia n’hi ha moltes, i estem treballant per reduir al màxim les emissions de gasos hivernacle i cada vegada ser més sostenibles.