Com va això? Adaptant-se al nou lloc? S’ho esperaven? Tenen una pressió afegida per uns resultats millors del que fins i tot vostès es podien esperar?
La veritat és que havíem pensat molt poc en els resultats. Almenys jo. Quan estàs fent la campanya electoral, penso que si pots concentrar tota l’energia a explicar millor les teves propostes és una bona cosa, i per tant abstreure’t al màxim de pensar en els resultats. És molt més important el que dius a la campanya electoral, perquè és el que després hauràs de defensar durant els quatre anys al Consell General, o fins i tot al Govern si es guanyen les eleccions, que no el fet de tenir més o menys vots, perquè això en el fons el que t’acaba donant és més habilitat per implementar les mesures que tu defenses. Et dona més pes perquè et puguis expressar, però el més important és el que dius i el que penses i sents. I el Consell General és bastant com ens l’imaginàvem, el ritme és més lent ara al principi. Les comissions legislatives es venen de composar, és una qüestió del reglament, que ja preveu un ritme d’aterratge una mica lent. Hem estat una mica en un bany maria institucional.
 

Com? Els han estat cuinant?
No, en el sentit que estem esperant que comenci l’acció i l’activitat parlamentària. Però, vist des de fora, similar al que la gent s’imagina que es fa des del Consell General.
 

Diu que estan com en un bany maria, esperant, però Concòrdia no perd el temps i es va reunint amb els cònsols de les diferents parròquies. Què ens en pot explicar d’aquestes trobades? Per què han de servir?
El grup parlamentari està treballant proposicions de llei, hem demanat informació al Govern sobre una setantena de dossiers. I estem esperant la resposta per acabar d’entendre els detalls de qüestions tan importants com l’acord d’associació amb la Unió Europea, per entendre en quin punt es troben a dia d’avui les negociacions, o la qüestió dels reagrupaments familiars, per saber exactament de quina magnitud estem parlant, de quantes persones han estat reagrupades els últims anys i com això es compara amb altres dades. Aleshores estem esperant la informació i al mateix temps estem treballant en proposicions de llei. I aquí hi ha vàries prioritats clares de l’equip. Estem treballant la llei del benestar, que ja vam anunciar en campanya electoral, i el nostre objectiu és poder traçar un full de ruta basat en objectius quantificables per tal de poder orientar la resta de polítiques públiques. Marcar objectius a mitjà termini en matèria ambiental, per exemple, amb la qualitat de l’aire; a nivell de resultats educatius; de salut, per la incidència de certes malalties on els factors ambientals pesen més; en matèria de poder adquisitiu i d’accés a l’habitatge. És una llei de lleis, la idea amb la llei del benestar és que pugui orientar la resta de l’acció legislativa. I després estem treballant també amb una nova llei de la inversió estrangera i una modificació de la Llei del sòl, pel territori. Vivim una situació particularment precària a nivell de territori. I estem preparant també una proposta de modificació del Codi Penal per eliminar la pena d’arrest a la dona en cas d’avortament. I aquestes són quatre de les prioritats legislatives.
 

No s’esperaran... N’hi ha algunes que el Govern ja ha dit que té intenció de presentar... S’avançaran al seu ritme?
Això no és una cursa. És qüestió de fer lleis de qualitat, de comunicar de forma clara, amb totes les cartes sobre la taula i de mantenir una transparència total. En aquest sentit, crec que som el primer partit, el primer grup polític, no solament al Consell General, sinó també fora d’ell, que fa públiques les declaracions de béns. També estem fent públiques totes les despeses i les agendes del grup parlamentari a la pàgina web del partit, que és concordia.ad. I advocar per aquesta transparència total per a nosaltres és important. No és una qüestió de qui arriba primer amb una proposició de llei, és qüestió de fer-ho el millor possible per Andorra. I si nosaltres veiem que podem influir més donant eines al Govern, des de la col·laboració, així ho farem.
 

No ho deia per fer una cursa amb el Govern, sinó més aviat que a vegades val la pena esperar, estalviar-se els recursos que s’hi destinen per posar-los més endavant i evitar possibles duplicitats. 
En tot cas, nosaltres som conscients que el Govern ve d’arribar, que la majoria de ministres actuals no estaven ostentant aquestes carteres i pensem que és una qüestió de cortesia política deixar que els equips s’instal·lin al Govern abans d’entrar en els debats necessaris de profunditat.
 

Totes aquestes proposicions que ja estan treballant, hi ha alguna via de col·laboració amb els altres grups de l’oposició? Hi haurà col·laboració amb els veïns de passadís?
I tant, i amb els que estan fora del passadís també. És a dir amb els altres dos grups parlamentaris de l’oposició, amb el conseller liberal, i amb els col·lectius professionals, amb els actors econòmics i socials, la voluntat és d’escolta activa per poder traduir el màxim de bé les inquietuds de les persones.
 

En relació amb la Llei del sòl... ha estat un dels temes estrella de la campanya. Entenc que anirà en la línia de limitar el creixement i de limitar la inversió estrangera també?
Andorra està vivint una epidèmia urbanística, i cal prendre mesures urgents per tal de disminuir la superfície que ara mateix és urbanitzable, la superfície que ara mateix no està construïda però que podria estar-ho si es construeixen les noves carreteres dins d’aquestes parcel·les que estan per desenvolupar. Aquí hi ha dos possibles punts d’entrada. Un és modificar la Llei del sòl, i ens deixarem la pell perquè el pròxim any puguem aprovar una nova llei del sòl de caràcter més restrictiu sobre els usos constructius, els materials utilitzats i les zones construïbles. I després l’altra via és mitjançant els comuns. Els comuns poden definir en el pla d’urbanisme mesures més restrictives que les de la llei. Per tant és una guerra pel nostre territori amb dos camps de batalla. Un d’ells és el consell general i la Llei del sòl, que són les normes conjuntes comunes, i l’altra és les eleccions comunals i el que pugui passar en cada un dels comuns, perquè modificant els plans d’urbanisme podem també aconseguir rebaixant el volum de noves construccions.
 

S’han marcat terminis per presentar-la?
El nostre objectiu és presentar aquesta proposició de llei en el proper període de sessions i que dins de la legislatura es defineixi aquest parc natural.
 

Aquest estiu tindran feina.
Sí, no deixarem de treballar. El període de sessions s’acaba el 15 de juliol però a Concòrdia no farem vacances, ens quedem aquí i estarem treballant els textos.