La presidenta del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Judith Salazar, explica com s’afronta la nova legislatura, quines seran les prioritats de la formació i com es col·laborarà amb la resta de formacions. Sobre la re-lació amb el soci electoral, diu que es mantindrà sempre que es continuï defensant el programa.

Com s’afronta aquesta legislatura? Amb molts canvis?
Els canvis són habituals també en els partits, així que de la mateixa manera que les altres. Sí que hem viscut una derrota electoral, i per tant hem de posar fil a l’agulla i continuar defensant el projecte, que continua vigent i és vàlid per al país.

Es redueix tant el nombre de consellers com els recursos. Això es notarà.
Benentès que es notarà. No tens les mateixes possibilitats que si tens més dotació pressupostària a l’hora de buscar assessoraments més tècnics que si en tens menys. Tenint en compte el que és una contingència que passa, i pot passar, intentar fer de la millor manera el millor que puguem amb el que tenim.

Potser no es presentaran proposicions que abans es presentaven? S’haurà d’anar a buscar suport i col·laboració en d’altres grups?
Hem de ser raonables i veure quina és l’aritmètica parlamentària que tenim. Per a aquesta legislatura tenim un full de ruta, que és el programa electoral, i a partir d’aquí el que hem de fer és, amb tot allò que proposàvem, veure què tenim capacitat de defensar.
 
I es poden especificar una mica aquests punts?
Doncs no, perquè estem treballant en aquestes prioritats i encara no les tenim acabades de definir. El programa era molt extens i hem de poder parametritzar com es transforma aquesta línia ideològica amb acció parlamentària. És una feina que estem fent encara.

També lligat amb la reducció de recursos, es buscarà més la col·laboració amb altres grups de l’oposició com podria ser Concòrdia?
Nosaltres sempre hem estat disposats a intentar buscar consensos, no només amb l’oposició, sinó també amb la majoria. Finalment el que no s’ha d’oblidar és que estem aquí per treballar un projecte de país. Allí on es puguin buscar consensos, on es puguin endegar negociacions, no farem diferent del que hem fet fins ara, que és intentar assolir-los.

No em referia a arribar a consensos finals, sinó a l’hora de treballar alguna cosa, de presentar-la, de finançar determinats assessoraments, o...
D’entrada, presentar proposicions de lleis que no estiguin ben treballades sempre és un risc quan estàs a l’oposició, perquè amb una no-admissió a tràmit ja ho tens i és una despesa que compromets. I per tant no crec que sigui ara el plantejament que ens hem de fer. Més enllà d’això, ja ho vam dir de cara al discurs d’investidura, la nostra voluntat és intentar buscar socis en aquells projectes que puguem tenir línies comunes.

Hi ha un soci, SDP, que sí o sí hi és?
Hi ha un soci que, a nivell de partits, s’ha definit una manera de col·laborar i sempre que s’estigui disposat a continuar defensant aquell programa que ja era comú, lògicament continuarem sent socis.

Com s’articularà aquesta col·laboració al nivell del grup parlamentari?
Nosaltres tenim la sort que al grup parlamentari hi tenim el president del partit i serà qui farà de nexe entre aquest i l’acció parlamentària, que ja ho vam dir des de l’inici que és la manera que havíem decidit a nivell intern de treballar. A partir de la directriu del partit, el grup parlamentari executarà l’acció parlamentària que mani el partit.

Les declaracions de Jaume Bartumeu acusant-la a vostè i a la companya Susanna Vela enterboliran aquesta col·laboració?
No. Això era absolutament personal, i tant jo com la Susanna entenem que el projecte està per sobre de les persones i, finalment, la política no és un club social, no s’hi ve a fer amics. Es ve a defensar un projecte ideològic. Això és el que ens ha de pesar i ens ha de marcar el full de ruta, l’acció parlamentària. Més enllà d’això, jo personalment no soc partidària de focalitzar en les persones perquè crec que tenim un projecte que s’ho val, estar per sobre de les persones que el defensen. 

Aquesta legislatura serà més tranquil·la que les últimes que hem viscut? O al final...
Això se’m fa molt difícil de dir. La bola del futur no la tinc. 

Però per part del grup socialdemòcrata potser el to serà més tranquil?
Tampoc considero que abans no l’hàgim tingut. Una cosa és ser vehement en la defensa de les posicions ideològiques i una altra cosa és la tranquil·litat o no en el desenvolupament. Crec que no hem estat mai intranquils. Hem estat vehements quan ha calgut, perquè tenim, insisteixo, un projecte polític que entenem que cal defensar, i a més compartim que és el millor. Segurament des d’un altre vessant veuran i defensaran el seu. És el lògic joc polític. Fora d’això, tranquil·litat o no, la mateixa de sempre.

Potser no cal bola de vidre per endevinar quins seran els temes estrella...
Doncs caldrà veure, perquè per exemple en habitatge, que nosaltres hem defensat sistemàticament un pacte d’Estat perquè la situació entenem que ho requereix, el cap de Govern ja ens va indicar que la iniciativa despenjarà de l’Executiu i, per tant, a poca cosa se’ns deixarà participar en el Consell General, si és que aquesta iniciativa l’ha de capitalitzar el Govern. Els temes que s’han de tractar són els que preocupen els ciutadans, allí on hi ha les qüestions polítiques, però això no vol dir que n’hi hagi que estiguin per sobre dels altres, sinó que s’han de fer accions paral·leles en els àmbits que creiem que s’han de millorar.

El Govern tindrà la iniciativa en habitatge, però una de les primeres coses que haurà d’aprovar el Consell General és un crèdit extraordinari justament per tirar endavant projectes en el marc del programa de compra d’edificis.
Nosaltres hem fet una demanda d’informació per saber en quin estat estem. Això va sortir bàsicament en campanya electoral i és molt difícil prendre decisions si no es té l’accés a la informació. Esperem que el Govern, si com sembla té la intenció que donem suport a un crèdit extraordinari, sigui coherent i ens passi la informació perquè puguem prendre decisions amb rigor.