Amb el pla d’urbanisme monopolitzant l’actualitat de la parròquia, la nova cònsol major d’Ordino no s’oblida del projecte de Grifols, ara estancat, tot i que va centrar les passades eleccions, ni tampoc de dir-hi la seva sobre l’actualitat nacional. La gestió de l’aigua, els estudis de càrrega, el transport públic, l’hotel Casamanya i el futur sociosanitari, també estan en l’agenda comunal.

Fa poc que ostenta el càrrec, com van els primers mesos de mandat?
Tot just portem quatre mesos, que han estat intensos, perquè hi ha hagut molta feina. D’una banda, t’has d’acostumar al càrrec, al nou rol, perquè tot i haver estat al Comú, no és el mateix càrrec. A més, hem entrat en un moment convuls. També cal tenir en compte que a Ordino els cònsols són pròxims a la ciutadania, així que hi ha molta gent que ens ha vingut a veure per explicar-nos el seu cas. Així, hem rebut la ciutadania, que és el que ens agrada.

Qui la ve a veure, li intenta ‘vendre la moto’, i vostè ha de vetllar per l’interès general. Com es gestiona?
De vegades és complicat, ja que venen, t’exposen i tu els dius que faràs tot el possible, però dins la normativa.

A més, deu conèixer gairebé tothom?
No es pensi, no tots. Sovint et ve a veure gent, sobretot ara amb això del pla d’urbanisme, que han comprat parcel·les, per conèixer quines són les nostres intencions.

El mes passat van aprovar el pressupost. Quines són les prioritats del mandat?
La nostra prioritat és acabar amb el pla d’urbanisme, però en el capítol d’inversions, ens hem compromès amb l’hotel Casamanya, un edifici que fa molts anys que està en runes i per això hi hem de fer alguna cosa. Juntament amb el Govern i el quart, que és el propietari, hem aconseguit donar-li un destí. El ministeri de Medi Ambient, i el Comú i el quart hi tindrem unes sales i despatxos. Enguany segurament en començarà la construcció per rentar-li la cara.

Més prioritats?
Hem d’acabar la zona d’aigües del centre esportiu, que està bastant deteriorada i s’ha d’arreglar. És una obra molt gran i s’ha anat fent per parts. A més, volem desdoblar la xarxa d’aigües, per la qual cada any encetarem una obra en funció de la prioritat. Tenim un tub que va cap a Llorts i quan es rebenta a Ordino ens quedem sense aigua.

Podria passar alguna cosa semblant a la Massana?
No hauria de passar res, tenim captacions força importants, així que fins al dia d’avui tenim aigua per a tota la parròquia. A més, en tirem molta al riu, que de fet és el seu destí natural.

Estaria a favor d’interconnectar la xarxa amb la resta de parròquies?
És una iniciativa que s’està treballant des del Govern i hem de veure què suposa.

Ajudarien la Massana?
Podríem ajudar, sí. Sempre hi ha aquest tipus d’ajuda entre parròquies, però s’ha de contemplar que s’haurien de muntar infraestructures. I després hi ha l’obligació, ja que una vegada ho has fet un cop, estàs obligat a fer-ho sempre. Primer hauríem d’estudiar les nostres necessitats.

La falta d’aparcaments també és una prioritat?
Ens manquen aparcaments, però és cert que hi ha zones que no estan plenes. Ara bé, si anem al costat del centre esportiu, està complet, per la comoditat de caminar el mínim possible. Per això allà hi ha un problema d’aparcament.

Hi ha mancança en l’oferta actual de transport públic?
A mi m’agradaria, i ja ho he demanat a la taula de Mobilitat, que l’L6 arribés més sempre a la Cortinada, i fes la volta igual com ara la fa a Ordino.

I ja posats al Serrat, oi?
Després d’Ordino, la Cortinada és el lloc on viu més gent. Si l’L6 arribés sempre a la Cortinada, i no només a primera i última hora del dia, potser podríem destinar el bus parroquial, amb més freqüències, a d’altres destinacions, ja que tenim problemes a les hores punta.

Però el bus parroquial també va a la Cortinada. S’ampliarà?
De cara a l’any que ve, no n’ampliarem la freqüència, però sí que el bus sigui més gran.

Què li han dit quan ho ha demanat?
No se’m va fer gaire cas, ho hauré de tornar a demanar.

Com veu el transport segregat que es projecta?
Justament vaig demanar com funcionaria, perquè l’any vinent hem de tornar a adjudicar el transport públic. Ara bé, és per a la capital, Escaldes i Sant Julià, i em sembla bé perquè s’haurien de fer aparcaments en aquests nuclis per tal de deixar el cotxe i poder-se moure pel país.

Així, a Ordino no arribarà?
No, continuarem amb el transport que tenim fins ara. Esperem que quan hi hagi el transport segregat millori el servei fins a Ordino. L’L6 funciona bé, però justament perquè va bé i molta gent s’està pujant al carro del bus, estaria bé que el féssim arribar a qualsevol hora fins a la Cortinada.

Hi ha petició ciutadana?
Sí, ens ha arribat. Els nostres mitjans són els que són, de manera que el servei parroquial té una freqüència de mitja hora, i mitja hora és molt temps si has perdut el bus.

Què li semblen les mesures del Govern sobre habitatge i creixement sostenible, i les discrepàcies que hi ha a la majoria sobre això?
Cadascú ha d’escombrar cap a casa, però estem d’acord en molts punts. Ara bé, és cert que hi ha parròquies com Canillo o Encamp que tenen més habitatges turístics. A Ordino només en tenim quaranta, no ens hi podem comparar. I estic convençuda que els necessiten, perquè si no es fessin servir, no hi serien. Així, entenc que canviar les regles del joc pugui afectar, ja que han de donar una resposta a la ciutadania. Si has invertit, i que ara et diguin que no, pot ser un problema. També és cert, i no ho hem de perdre de vista, que avui en dia tenim un problema d’habitatge al qual hem de donar solució i prendre mesures. Així, és important que hi hagi un Govern que vulgui prendre mesures encara que no siguin simpàtiques.

Han arribat a un consens?
Quan es faci la llei, introduirem matisos, que no evitaran que sigui valenta, però tothom s’hi acomodarà.

Hi ha risc de trencament?
Categòricament, no.

Fa un mes que té l’estudi de càrrega. L’ha llegit?
Me’l van venir a presentar, ens ho van explicar. És molt tècnic, llarg, són tres o quatre dossiers. El que vaig entendre és que és tot hipotètic, suposant que no plourà mai més, però si es posa a ploure, què fem? Ara està plovent, però potser no plou com plovia abans, tot i que sempre hi ha hagut èpoques de sequera i de més pluja. És cert que no fa el fred que feia, però ara no és el millor moment per dir-ho.

Hi ha una xifra topall de població?
Francament, ara mateix no ho recordo. Sí que et parla de població equivalent, que inclou els residents, segona residència i turistes. Al final et diu que tens aigua per un determinat nombre de població equivalent. La infraestructura que tenim avui en dia ens donaria per a una determinada població equivalent.

Pot ser problemàtic adaptar-se al que hi diu?
Si ens posem a construir a tota la parròquia tindrem un problema, hem de tenir cura.

El pla d’urbanisme haurà de respectar l’estudi de càrrega?
Va relacionat i no. L’estudi de càrrega et diu fins on pots donar aigua amb la infraestructura que tens. En cas que augmenti la població i volguessis donar més aigua, s’hauria d’invertir en la infraestructura.

Només parla de l’aigua?
No, també de serveis en general, però aquí a tots ens preocupa molt l’aigua. També hi ha la depuradora, que està a la Massana, i on s’acaba de fer una suspensió perquè no té suficient capacitat. Estem interconnectats.

Com quedarà el pla d’urbanisme?
Fins ara, cada cop que es feia un pla d’urbanisme, es dibuixava qui s’havia de posar d’acord amb qui, tot era urbanitzable, però no hi havia zones de protecció, més enllà de la protecció de risc. Ara diem que hi ha zones que necessiten una protecció visual, de fons de vall i de natura. Hi ha diverses proteccions que s’han pres en consideració, i es volen reflectir dins del pla d’urbanisme per protegir-les, amb l’objectiu que les construccions no malmetin el paisatge.

Hi haurà més Queroles?
De moment, no. Es va fer el 2006 com a projecte singular i hi havia una necessitat de construcció, perquè aleshores no hi havia ingressos i el Comú estava endeutat en 25 milions d’euros.

Com s’ho farà per aconseguir ingressos i complir amb el pla d’urbanisme?
Ara no tenim l’endeutament d’abans i amb les transferències podem anar sufragant les despeses. S’ha de deixar un mínim de construcció que respongui al creixement natural, i gràcies a algunes obres hem tingut ingressos, que haurem de maximitzar i estirar-los.

Com s’han portat els propietaris?
Defensen allò que és seu. Tot i això, ens hem trobat amb molts que estan d’acord que no hi hagi aquestes construccions, perquè no ens podem tornar bojos. Al final, Ordino té una essència i no la podem deixar perdre, i ningú vol que es perdi. El propietari el que vol és fer una caseta per al seu fill o un edifici per llogar i poder-hi viure. No tots volen fer megainversions.

En part, no l’ha perdut?
Comparat amb la resta d’Andorra, no l’hem perdut. I sense comparar-ho, tampoc. És cert que el nucli d’Ordino va creixent, però ribera amunt, l’essència no s’ha perdut.

Hi ha risc que es perdi?
Si continuem construint o deixem fer-ho de qualsevol manera, hi hauria un risc. L’altura dels edificis ja està limitada a dos pisos i sota teulada. El 2022, quan vam veure que la construcció augmentava massa, es va decidir baixar una planta, perquè fos menys rendible, però no va tenir l’impacte que esperàvem. Per això, vam començar aquesta revisió extraordinària.

Què ha passat amb Grifols?
Ara mateix no en sabem res més. Crec que era una bona opció per diversificar l’economia. Hi ha un canvi climàtic i la neu no és el que era, així que viure del turisme d’estiu és una mica limitat, ja que a Ordino no hi ha entrada per caminar per les muntanyes. Hem de buscar activitats econòmiques noves que ens portin un valor, i Grifols era un pol d’atracció per a d’altres empreses.

Els contraris han guanyat?
No ho sé, però Grifols ha tingut altres maldecaps. Si ens hagués donat les garanties suficients, no hi hauria hagut cap problema. Han guanyat? No en tinc ni idea, no sé què vol fer Grifols, però ara mateix l’últim dels seus pensaments és establir-se a Ordino.

Serà proactiva?
El projecte no és del Comú, sinó del Govern, de manera que són ells els que ho han de ser, beneficia tot el país. Ara mateix, tinc un pla d’urbanisme per tirar endavant. Per a mi, Grifols és secundari.

Com ha tancat temporada Ordino-Arcalís?
Enguany ha estat excepcional, som els únics que hem estat sempre en positiu. Fins i tot si no neva, per a nosaltres és bona temporada, perquè la neu es conserva bé. La inversió en canons de neu i la gestió privada ha ajudat.

Es farà el sociosanitari?
Estem parlant amb el Govern sobre com podríem tirar endavant un projecte que fos el més públic possible. A més, hi ha organismes que estarien interessats a fer realitat un projecte conjunt amb el Govern. Ens agradaria que no fos privat, ja que Afers Socials ha d’estar al cas. Hi ha la voluntat de fer-lo, però és un projecte embrionari. Cada cop tenim més padrins, i haver-los de portar en una altra parròquia i allunyar-los de la família és un problema per a ells. Potser ho podríem fer conjuntament amb la Massana per beneficiar a les valls del nord.

Com es porta tenir Enric Dolsa de cap de l’oposició?
Depèn del dia. És cert que a l’inici es va mostrar més bel·ligerant, però amb el temps està més tranquil.