El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, fa balanç del mandat que ara acaba i assegura que s’ha acomplert més del 90% del programa electoral amb el qual va concórrer a les eleccions del 2019.

Queda un mes de mandat…
Un telediari i mig, sí.
 

Què fareu després?
Jo em reincorporo a la vida laboral, tinc feina a les meves empreses, i per tant no em quedaré a casa sense fer res.
 

Però es mantindrà actiu en política?
D’entrada, jo ara vull fer un temps de relax, perquè porto molt temps en política i penso que s’ha de deixar pas a noves generacions.
 

D’aquest mandat, en termes generals, quina valoració en fa?
Jo sempre miro la part positiva, les coses bones. Crec que a Ordino li hem donat la volta, com a parròquia, amb els dos mandats, i és el que m’emporto. Veníem d’una època complicada, d’una crisi i d’una sèrie d’elements que teníem a la parròquia que llastraven una mica el Comú, i concretament parlo d’Ordino Arcalís. Era un dels actius que teníem a la parròquia que ens complicava molt el funcionament del Comú. Ens complicava perquè s’havien de fer moltes inversions, es ficaven diners d’Arcalís, no eren els suficients, eren diners que deixàvem d’invertir a la resta de la parròquia, i per tant era un peix que es mossega la cua.
 

Era un pou sense fons.
Sí, exacte. Aquest era un dels problemes importants. El fet de poder privatitzar una part importantíssima, el Comú en té el 24%, ens ha fet un canvi substancial a la parròquia. Tots els diners que ficàvem a Arcalís ara els invertim en la parròquia. Això ja ha sigut un dels canvis importants i en el funcionament també, perquè s’ha reconvertit en el perquè al seu moment es va crear, que era un motor econòmic de la parròquia. Jo penso que avui en dia, sense cap mena de dubte, Arcalís, a més a més amb el mirador solar de Tristaina, ha fet un canvi importantíssim.
 

Bé, i ara les inversions que es fan allà també es rendibilitzen.
Exacte, ara es porta amb gestió privada. Tothom sap que no té res a veure amb la gestió quan es fa des de l’àmbit polític, que a més a més cada 4 o 8 anys canvien les persones que estan al capdavant de l’administració, cadascú ve amb les seves idees, i al final potser inversions o coses que han fet els polítics que hi havia al seu moment es canvien perquè a nivell estratègic interessen unes altres coses, i al final les coses es van allargant i mai es troben solucions eficients per a la parròquia.
 

Aquest és un dels èxits del mandat, però n’hi ha d’altres?
Evidentment que sí, hi ha moltíssims èxits. Com deia, Ordino ha fet un canvi importantíssim, tota la parròquia. Un altre èxit important ha sigut que Ordino fos nomenada Reserva de la Biosfera per part de la Unesco. Això també ens ha fet un canvi important, és una mica la línia que volem seguir a la parròquia, i això també ha sigut un dels atractius importants que a més fa que l’activitat econòmica de la parròquia tingui un element més per tal de poder-se vendre fora i per atraure turisme. Jo diré que són dos elements fortíssims i importants.
 

És un bon segell de qualitat.
Evidentment, i ens han atorgat el segell, per part de l’Organització Mundial de Turisme, de Best Tourism Village. Hi ha poquíssims pobles al món, i som un d’ells. Això és un element importantíssim, hi ha un programa molt potent al darrere, hi ha tota una plataforma informàtica que interconnecta els pobles que som Best Tourism Village, i això ens permetrà també treballar conjuntament amb aquests pobles, aprofitar sinergies i atreure un turisme diferent, un turisme rural.
 

Ordino també ha destacat per ser de les primeres parròquies a frenar el creixement urbanístic.
Vam fer una modificació de la normativa urbanística el juliol de l’any passat. Jo crec que això va ser la punta de llança que va provocar una mica que s’acabés fent la llei que demana els plans de càrrega, a nivell de recursos i altres elements que puguin sostenir o fer més sostenible aquest creixement. I, a partir d’aquí, crec que va començar tot. És veritat que hem sigut pioners en això. També és veritat que, en aquests moments, estem donant continuïtat a tot això. Tenim aquests estudis de càrrega molt avançats i, a més a més, hem demanat una revisió excepcional del pla d’urbanisme. És la primera vegada que passa a Andorra i aquest punt és un dels punts que vull remarcar perquè jo crec que és important, perquè al final penso que tot el país ha d’anar en aquesta línia, en la qual preval l’urbanisme. Estem fent urbanisme, cosa que no s’havia fet mai en tot Andorra. Per tant, estem treballant aquest pla des del punt de vista de veure necessitats futures, adaptar el POUP amb els recursos que puguem arribar a tenir, i des d’aquest punt de vista fer un creixement sostingut i amb els tempos que ens marquin el poder de donar aquests serveis i aquests recursos a la gent que vulgui construir. I això és molt important, perquè no es frena la construcció, però sí se’n fa una de molt específica, adaptada a l’entorn, com no pot ser d’una altra forma, i, a més a més, que pugui seguir aquestes línies de creixement basat en els recursos que podem aportar.
 

S’adopta la decisió de modificar el POUP pel juliol del 2022?
No, el juliol del 2022 es va fer una modificació de la normativa, que és quan vam baixar una planta als edificis. I a partir d’aquí és quan es comença a moure a nivell global de país, que s’havia de fer alguna cosa.
 

En aquell moment la justificació era que algun estudi va apuntar que hi hauria mancança d’aigua.
Sí, vam fer un estudi de creixement de la parròquia, ja no sols de l’aigua. Tenim un estudi de l’aigua del 2018, que el que hem fet també és actualitzar-lo en aquests moments. A Ordino tenim la gran sort que tenim aigua, però és cert també que s’han de fer moltes inversions. Se n’han fet moltes i se n’han de fer altres. Per tant, el creixement amb la construcció, amb els habitatges, ha d’anar lligat que la parròquia pugui oferir els recursos necessaris. I l’aigua és el recurs més bàsic. Però no hem d’oblidar que estem en una època amb un canvi climàtic important, i no vol dir que tinguem les fonts per sempre. Tant de bo fos així i millorés. Però en principi estem preparats per a aquest tema. A partir d’aquí, s’han d’anar fent inversions...
 

Per optimitzar. 
Exacte. Optimitzar al màxim els recursos.
 

I ara aquesta revisió excepcional del POUP com anirà?
Un dels punts bàsics és poder arribar a créixer des dels nuclis cap en fora. No anar creixent amb edificis dispersos per tota la vall, sinó anar creixent d’una forma sostinguda, equilibrada i programada. I a més a més, amb la qualitat de vida desitjable per a tots, que aquí a Ordino la tenim i la volem continuar millorant si és possible. I llavors, fer aquest creixement basat en necessitats que hi hagi de parròquia, però també basat en la protecció de l’entorn, dels boscos, de la natura, de tot el que és el sector agroramader, perquè al final són uns dels actius importants que fan que la parròquia es mantingui com està. Això és importantíssim. Però també és veritat que hem de trobar aquest equilibri amb la construcció que pugui haver-hi i amb el manteniment del patrimoni natural que tenim a la parròquia. No volem prohibir la construcció, però sí ordenar-la. 
 

Millorarà també la qualitat de vida dels habitants d’Ordino, en relació amb la mobilitat, la desviació de la Massana.
Evidentment, la desviació de la Massana és un dels elements que nosaltres sempre hem reclamat. Jo m’havia sentit a dir que havia de defensar-lo. I evidentment que ho defenso, però és cert que si els accessos per arribar fins a la Massana no són els que han de ser, difícilment la gent arribarà a Ordino, i per tant  prioritzem. Jo havia parlat sempre del desviament de Sant Julià, els eixamples necessaris de les carreteres corresponents... Però ara ha arribat el moment de fer aquest desviament, i ja no només per la gent d’Ordino, perquè els primers que ho pateixen són els de la Massana. Per fi en el pressupost del govern i de la Massana ja es tindrà en compte aquestes obres i entenc que ja s’iniciaran de cara a l’any que ve.
 

Un altre tema que ha marcat el mandat, perquè passarà a Ordino, és el projecte de laboratori de Grifols. Ara mateix, com està? Què en sabem? 
A veure, jo puc dir el que en sé des del Comú d’Ordino, perquè  no és un projecte del Comú, sinó del Govern. Nosaltres havíem de fer el nostre informe, preceptiu i vinculant. Vam fer un informe positiu perquè considerem, i continuem considerant, que és un projecte importantíssim per a la diversificació de l’economia, ja no solament a la parròquia d’Ordino, sinó a nivell de país, i per tant continuem creient en aquest projecte. Respecte de la situació actual, el Comú ja vam fer la nostra feina. Ja s’ha entrat també el projecte de construcció del laboratori, el Comú ja va fer la revisió pertinent, i aquest projecte es va enviar al Govern, que són els passos que s’han d’anar seguint. I fins aquí és la informació que tinc jo. A partir d’aquí ara està a les mans del Govern. 
 

I se us informarà quan comencin a treballar? Hauran de venir a demanar permisos d’obra i tot plegat?
El permís d’obra ja ha entrat, ja hem fet la revisió i ara està al Govern. Són els passos a seguir en qualsevol projecte d’obra que entri. Evidentment, s’hauran de donar les llicències al Comú, com a qualsevol empresa privada que faci una inversió a la parròquia.
 

I un altre tema que ha marcat aquest final de mandat i que no s’acaba d’entendre és el de la residència. Què ha passat?
És veritat. Aquí hi havia un projecte important, hi havia privats interessats a fer un centre sociosanitari a l’Hotel Casamanya. Aquest és propietat del quart d’Ordino, i en lloc de posar un centre sociosanitari els va semblar que era més adient el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. A partir d’aquí vam dir, ja que hi ha gent interessada a poder construir un centre d’aquest tipus a la parròquia, busquem un espai. Llavors, jo no sé exactament què hi ha al darrere, el que sí sé és que s’ha paralitzat aquest projecte i penso que s’ha perdut una gran oportunitat tant per a la parròquia com per al país. 
 

En global, quin percentatge del programa creu que han acomplert?
Jo diria que hem acomplert... per exemple, aquest projecte del sociosanitari no estava dins del programa, i per tant aquest no afecta el programa, era una cosa més. La resta, jo diria que hem acomplert el 90% i escaig del programa tranquil·lament, i a més, no d’ara, si no de ja fa mesos. L’any passat ja l’havíem complert.
 

I això amb una pandèmia.
Exacte, i això ha sigut un dels punts importants. Jo crec que ho hem pogut gestionar d’una forma molt bona. També s’ha de dir, i hem de ser-ne conscients, que l’entorn i les circumstàncies que hi ha al mercat també són factors ens han afavorit. A Ordino els ingressos majoritàriament que tenim són de les transferències del Govern. I si no hi ha construcció, no tenim més ingressos. Perquè el comerç i l’activitat econòmica que hi ha a la parròquia és la que és. Sí que tenim una parròquia molt maca, però s’ha de mantenir. Tenim una quantitat de quilòmetres de camins de muntanya que hem de mantenir perquè la gent vingui i pugui gaudir del nostre patrimoni natural. Per tant, tot té els seus costos, oi?
 

I quins projectes es queden al calaix?
A mi, el projecte que em queda al calaix és el centre sociosanitari, tot i que no estava al programa, perquè penso que és un projecte boníssim per a la parròquia. N’estic convençut, convençudíssim. I per a mi aquesta és l’espineta que et queda clavada, i a més a més, amb  les formes com s’ha fet.