És la millor esquiadora del moment però també és persona. L’estatunidenca Mikaela Shiffrin no va poder evitar ahir esclatar a plorar després d’aixecar el Globus de Cristall de gegant després d’imposar-se en la cursa disputada a la pista Avet. I és que l’esquiadora de Vail ha fet història en aquestes finals de la Copa del Món Andorra 2019, amb els quatre Globus conquerits, i on ha sumat la 17a victòria de la temporada, el rècord, i el 60è triomf de la seva carrera, que amb tot just 24 anys la situa ja a dues victòries de les 62 de la llegendària austríaca Annemarie Moser-Proell.
A més, aquests quatre Globus igualen els aconseguits per la seva compatriota Lindsey Vonn el 2010 i el 2012, i per Tina Maze el 2013, any en què a més l’esquiadora eslovena va aconseguir el rècord de punts (2.414) al qual Shiffrin s’ha acostat enguany (2.204).
Shiffrin ja es va situar líder en la primera mànega del gegant, amb 59 centèsimes d’avantatge sobre l’alemanya Viktoria Rebensburg, 84 sobre la sorprenent neozelandesa de 17 anys Alice Robinson i 97 davant l’eslovaca Petra Vlhova, que era l’única que la podia superar en la general de gegant, sempre, però, que l’estatunidenca no aconseguís quatre punts.
El final de la segona mànega va ser vibrant. Shiffrin, que va tenir un bon ensurt en el darrer mur, en va tenir prou marcant el cinquè millor temps per adjudicar-se la cursa, on es va colar en segon lloc Robinson, campiona del món júnior i que sortia amb l’últim dorsal després d’haver estat convidada per la FIS, que es va quedar a només 30 centèsimes de la nord-americana.
Al final de la cursa, Shiffrin, que va qualificar de “fantàstica” la seva actuació a Andorra, va explicar que va sortir decidida a “arriscar” durant la cursa perquè volia “estar orgullosa i merèixer el títol” d’eslàlom gegant, primer que guanya d’aquesta disciplina i que li ha permès “complir un somni”.
Per la seva part, Robinson admetia que “ha estat una bogeria” perquè “com a molt aspirava” a entrar dins del Top-10. La jove neozelandesa es va mostrar “orgullosa” de compartir podi amb dues grans de la disciplina. Tercera de la cursa va ser l’eslovaca Petra Vlhová, que va mantenir el seu segon lloc a la general de la disciplina i no va tenir opcions de fer ombra a Shiffrin. El tercer calaix del podi global va ser per a la francesa Tessa Worley, quarta en la cursa d’ahir.
20è Globus per a Hirscher
En l’eslàlom masculí, el jove francès Clément Noël va fer una demostració de superioritat i es va adjudicar la cursa en aconseguir la tercera victòria de la temporada. Amb aquest triomf, les dues proves tècniques en categoria masculina de les finals han tingut domini francès, després que Alexis Pinturault guanyés el gegant de dissabte.
Noël va atribuir la victòria a les “condicions perfectes de la pista”, i va desitjar que Soldeu estigui a partir d’ara al calendari de la competició perquè “és un lloc perfecte per a la Copa del Món”, o fins i tot per a uns Campionats del Món.
Amb tot, l’austríac Marcel Hirscher, tot i que no va tenir el seu millor dia i va acabar en 14a posició, ja era matemàticament vencedor i va poder aixecar el Globus de Cristall de la disciplina i el de campió absolut de la competició, sumant 20 títols a la seva carrera. “És un rècord irreal, no hauria pensat mai que arribaria fins aquí”, va manifestar. L’austríac segueix sense revelar si seguirà competint al circuit la pròxima temporada o si penja els esquís als seus 30 anys.
Lloances de la FIS
Andorra ha demostrat amb escreix que està preparada per acollir esdeveniments de gran magnitud internacional, i així ho han vist en primera persona els màxims responsables de la Federació Internacional d’Esquí (FIS). “Hem posat la pilota sobre la vostra teulada”, va manifestar la secretària general de la FIS, Sarah Lewis, que considera que Andorra està preparada “perquè tornem com més aviat millor”, després de celebrar unes finals que va definir com a “excel·lents”.
I és que durant la darrera reunió tècnica sobre les curses que la FIS ha fet aquesta temporada, Lewis va donar les gràcies al comitè organitzador per fer “d’aquestes finals el millor esdeveniment possible” i per “la gran promoció” que el país ha fet de l’esquí alpí. Així mateix, el director de la Copa del Món d’esquí masculina, Markus Waldner, es va afegir a les lloances de Lewis. “Podeu estar orgullosos del que heu aconseguit aquí”, ja que “és excepcional” el que s’ha viscut durant set dies, va afirmar Waldner, que va destacar sobretot “la passió” i “l’hospitalitat” mostrada per la població andorrana al llarg de tota la setmana, fent especial referència als voluntaris.
Tot i que els calendaris amb les seus de proves de la Copa del Món es preparen amb quatre anys d’antelació, Waldner va remarcar que “no estan al 100% confirmats”, i va dir que té “moltes ganes de trobar una solució per encabir-hi Andorra, amb la celebració d’una prova tècnica masculina”.
Les finals de la Copa del Món d’esquí alpí han aplegat durant la setmana fins a 24.500 espectadors a Grandvalira.
Adeu simpàtic de Hansdotter
L’esquiadora sueca Frida Hansdotter va posar punt final a la seva carrera esportiva a Grandvalira. I ho va fer de forma simpàtica. I és que, davant la sorpresa general, Hansdotter va fer la darrera baixada equipada amb vestimenta tradicional sueca i un cistell carregat amb kanelbullar, pastissets de canyella típics del seu país, que va anar repartint mentre s’aturava a diversos punts de la pista a saludar. La darrera cursa de les finals també va ser especial per a l’alemany Felix Neureuther, especialista i llegenda de l’eslàlom que, tal com va anunciar dissabte, s’ha retirat del món de la competició.