Temps incerts els que vivim des de fa gairebé un any. En pocs mesos hem alterat la percepció que teníem de l’entorn, hem canviat hàbits i costums i hem integrat noves formes de relacionar-nos. No tot ha estat negatiu. Segurament mai com fins ara hem mirat tan de prop les muntanyes que ens envolten, i n’hem fet una (re)descoberta i una via d’escapament, física i mental.
Avui us proposem fer un pas més enllà: què passaria si ens haguéssim de confinar a la muntanya? Què passaria amb els recursos hídrics o elèctrics? Com ens alimentaríem? Acabaríem vivint als arbres? Crearíem nous habitatges amb materials reciclables? Trobaríem la manera de conviure amb l’entorn de manera pacífica?
A hores d’ara, artistes d’arreu del món ja treballen per oferir-nos respostes a totes aquestes preguntes, que es desvelaran durant la quarta edició de L’Andart. Ara, estem en espera que també els artistes de casa se sumin a un diàleg apassionant entre l’art i la natura a l’entorn d’una de les grans reflexions del moment que ens ha tocat viure.
Volem que a través de múltiples propostes artístiques, les persones que es desplacin als diferents punts d’exposició, puguin sumar-se a aquesta reflexió polièdrica sobre l’abast dels canvis que la Covid-19 ha suposat per a la població mundial, i obrir la ment cap a altres possibles formes de confinament, vinculades a la natura o com a camí alternatiu a la concentració de les ciutats.
Expressions artístiques que posen en valor la muntanya com a font de salut, contraposada a la vida a les ciutats, però també reflexions crítiques sobre el llast que la humanitat genera sobre els ecosistemes i la seva fragilitat. Conceptes com la solidaritat, la solitud i l’aïllament també seran molt presents en aquesta edició de la biennal.
Des dels seus inicis, la biennal ha estat treballant per esperonar la curiositat, per establir una conversa franca entre l’entorn i l’expressió artística, i avui estem molt contents d’avançar-vos que L’Andart creix, i que gràcies al Comú d’Encamp, dues terceres parts de la biennal seran a territori encampadà, amb dues noves àrees: el llac d’Engolasters i els seus entorns, i el camí de les Pardines com a escenaris estrella.
Els darrers anys, L’Andart ha estat un motor que ha ajudat a dotar el país d’una activitat de prestigi amb centenars d’obres de grans artistes de renom nacional i internacional que han entrat dins el catàleg i que s’han ubicat en punts estratègics del país, amb milers de persones que s’han desplaçat per gaudir-les i amb centenars de milers d’impactes positius a través de les xarxes socials.
En les diferents edicions celebrades fins ara, hem posat en valor alguns dels nostres elements patrimonials i paisatgístics, fet que ha permès situar Andorra en el circuit artístic mundial, amb una iniciativa única i plenament consolidada.
Avui, en un moment incert per a tothom, hem de poder posar en valor el que és nostre. I aquí, L’Andart, hi té molt a dir.
Estem de nou a l’inici d’un apassionant trajecte: ja està oberta la convocatòria per als artistes. Rebrem propostes fins al 19 de març. A partir d’aquí, anirem sumant fites per poder oferir-vos la quarta edició de la biennal entre els mesos de juliol i setembre de 2021.
Per això és tan important per a nosaltres comptar amb la complicitat de tothom: en primer lloc dels artistes nacionals, motors d’aquesta conversa compartida, però també de les institucions que la fan possible i, com no, de les empreses compromeses amb el país, i amb les quals compartim els valors de cultura, natura, país, sostenibilitat i transparència.
Tot plegat amb la voluntat d’ajudar a posicionar Andorra com a país sensible envers el seu entorn mediambiental, que sap relacionar-se amb el paisatge, i contribuir així a la seva promoció interna i externa i a la consolidació de la marca Andorra.
Pere Moles
Comissari de la biennal L’Andart
Art i natura: una conversa oberta a L’Andart