Les sessions de Consell de Comú són moments informatius de gran interès per a la ciutadania. És la manera d’assabentar-se del recorregut que està fent el Comú durant el seu mandat. Cadascú fa un seguiment del partit votat i tothom es posa al corrent de les últimes novetats. Malauradament, encara poca gent sap que es pot assistir a les sessions in situ, des de la sala de consell, i sense haver-ho de notificar prèviament.

Les sessions són públiques i també hi assisteix la premsa, és a dir, els professionals dels principals mitjans de comunicació del país. La majoria comunal aprofita l’avinentesa per anunciar alguna notícia d’interès i la minoria intenta reivindicar el seu lloc. Així va passar en la darrera sessió de Consell de Comú a la Massana, quan la majoria va presentar, en l’últim punt de l’ordre del dia, un nou decret.

És una mesura que ve a “completar” la moratòria que vam votar per majoria absoluta fa unes setmanes, i que prohibia entrar noves demandes de construcció i fer parcel·lacions de terrenys. El decret té la intenció de limitar els metres quadrats que es puguin construir durant el període estipulat a la moratòria i fins que es faci la modificació del POUP. Dit així, és una bona proposta per protegir el nostre territori i semblaria, per fi, que la majoria accepta canviar el rumb dels seus predecessors. El Comú fa massa anys que dona llicències per construir indiscriminadament. Però, malauradament, no és or tot el que llueix, i el decret deixa massa incògnites, preguntes i dubtes que, a la fi, et deixen més neguitós que satisfet.

Si la intenció de la majoria era marcar un gol i guanyar aplaudiments del públic, quan la cònsol major va mirar directament a la càmera per fer el seu anunci, no ho va aconseguir, i va deixar les massanenques i els massanencs preocupats i volent una reunió de poble per demanar aclariments. Preparar un decret d’amagat, incloure’l en la convocatòria el dia abans de la sessió de Consell i no donar-nos informació explicativa, ni temps per valorar la proposta, va obligar-nos a prendre una decisió contundent. Vam impugnar aquest punt de l’ordre del dia per no haver de votar una proposta incompleta i confusa.

És fonamental que es respectin les normes establertes per garantir un funcionament democràtic i transparent. La majoria sap perfectament que ha de transmetre tota la informació necessària tres dies abans de la sessió de Consell, però està demostrant, amb les seves accions, que ignora les peticions i menysprea la feina dels consellers electes de la minoria. No hi ha juraments diferenciats per a consellers de la minoria o de la majoria. Tots som consellers i ens mereixem un respecte igualitari. I ens trobem massa sovint en situacions que vulneren el correcte funcionament democràtic del nostre Comú.

Tenir majoria no implica menystenir les lleis ni les altres veus, sinó una oportunitat per integrar i col·laborar amb la diversitat de pensament que enriqueix la nostra comunitat. El nostre compromís és vetllar per la transparència, la justícia i el respecte de les normes. Per això continuarem treballant perquè la nostra veu sigui escoltada i donarem suport a les propostes que considerem beneficioses per a tots els ciutadans i per a la nostra parròquia.