La sostenibilitat, la consciència mediambiental i l'economia circular són valors que cada cop tenen més presència en una societat que veu com han passat de ser una opció a convertir-se en una veritable necessitat. Per aquesta raó, des del Comú d'Andorra la Vella hem decidit fer un pas més en aquesta direcció apostant per la creació d'un mercat d'intercanvi que neix amb l'objectiu de transformar la manera com consumim: El Troc.
Aquest projecte innovador vol convidar la ciutadania a reflexionar sobre els hàbits de consum i, alhora, oferir una alternativa pràctica i divertida per donar una segona vida a les peces de roba i complements que ja no fem servir. El Troc tindrà lloc els dies 17 i 18 de gener al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, que es transformarà en un espai d'intercanvi, creativitat i sensibilització.
La mecànica és ben senzilla: les persones participants podran portar fins a cinc peces de roba i complements que ja no utilitzin i, a canvi, rebran una moneda simbòlica, el troc, que podran utilitzar dins del mercat per obtenir altres articles que els interessin. Promovem una forma de consumir més responsable per reduir residus i donar valor a la reutilització.
Ara bé, com que volem que El Troc sigui més que un mercat d'intercanvi, hem preparat una sèrie d'activitats paral·leles per fer d'aquesta experiència un esdeveniment complet i enriquidor. Així, per exemple, hi haurà tallers de moda sostenible, dirigits especialment als joves, en els quals podran aprendre a reinventar el seu estil a partir de peces reciclades. A més, també comptarem amb xerrades informatives sobre els impactes ambientals de la indústria de la moda i ens donaran consells pràctics per consumir de manera més conscient. Per als més petits, tindrem un espai infantil amb activitats didàctiques que els introduiran en la importància del reciclatge i la reutilització.
Tot això, però, no hauríem pogut fer-ho sols. Els projectes més interessants sempre s'enriqueixen de la multilateralitat i El Troc no n'ha estat una excepció, ja que el Comú ha treballat colze a colze amb Andtropia, una entitat especialitzada en projectes transformadors per poder fer realitat la iniciativa. Aquesta col·laboració demostra que el canvi cap a una societat més sostenible és possible quan, institucions i ciutadania, treballem junts amb un objectiu comú.
Els beneficis d'aquest tipus d'iniciativa són clars. En primer lloc, la reducció de residus, ja que donant una segona vida a les peces que ja no s'utilitzen es disminueix la quantitat de roba que omple els abocadors o que, en el pitjor dels casos, acaba surant en mars i oceans. En segon lloc, l'estalvi econòmic que, unit a la possibilitat de descobrir roba que potser ja no es troba als aparadors, permet a les famílies renovar els seus armaris a un cost econòmic, així com descobrir peces úniques que aporten singularitat. En darrer lloc, però no menys important, fomenta la consciència ambiental, imprescindible per garantir-nos un futur, però també un present, de més qualitat per a tothom.
Més enllà de l'impacte immediat, volem que el mercat es converteixi en un referent i es consolidi com una cita periòdica al calendari de la parròquia. Ens agradaria que El Troc fos el començament d'alguna cosa més gran, que pogués servir d'inspiració per a altres parròquies i per a altres projectes que apostin per un consum més responsable i sostenible.
Des del Comú, creiem fermament que el futur exigeix canviar la manera com fem les coses i El Troc és només un dels molts exemples que els petits canvis poden tenir grans impactes. Perquè sigui realment un canvi, però, necessitem que compti amb la màxima participació possible. Porteu les vostres peces de roba, descobriu nous estils, participeu en les activitats i, sobretot, formeu part d'aquest moviment cap a una Andorra més sostenible i conscient. Us hi esperem!
Olalla Losada
Cònsol menor d'Andorra la Vella