Flama viva, esperança nostra/ Que aquest cant arribi fins a Vós./ Vós sou font de vida infinita./ En la ruta confiem en Vós (Pierangelo Sequeri. Himne del jubileu, 2025).
Pelegrins d’esperança és el lema d'aquest any jubilar. El Papa Francesc l’inaugurà oficialment el passat 24 de desembre amb l'obertura de la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere i el conclourà el 6 de gener del 2026. El ritual de passar la porta santa simbolitza l'entrada a una nova vida en Crist. Ell ens assegura: "Jo soc la porta: els qui entrin per mi se salvaran..." (Jn 10,9).
El sant pare publicà el maig de 2024 la butlla de la convocatòria del jubileu, sota el títol: Spes non confundit, “l'esperança no defrauda”, perquè ofereix la certesa de l'amor de Déu (cf. Rm 5,5). El logo del jubileu representa una creu que s'allarga fins a transformar-se en àncora. Jesús ens dona estabilitat, seguretat i calma, especialment durant els sotsobres de la vida. Ell és l'àncora de la nostra esperança.
El Jubileu o Any Sant és la gran celebració catòlica que cada 25 anys crida els creients a un pelegrinatge a Roma. La seva història es remunta al papa Bonifaci VIII que l'any 1300 va instituir el primer jubileu catòlic universal. Al principi la cadència del jubileu “ordinari” va ser de cent anys, després de cinquanta i posteriorment va passar a ser de vint-i-cinc.
A més de l'"ordinari”, també existeix “l'extraordinari” proclamat per un esdeveniment important. Així, el 2015 el papa va convocar l'any jubilar de la Misericòrdia, en commemoració del 50è aniversari de la conclusió del Concili Vaticà II i d'aquí a uns anys, el 2033, se'n celebrarà un amb motiu dels 2.000 anys de la mort i resurrecció de Crist.
Com es guanya el jubileu? Durant l'Any Sant l'Església concedeix la indulgència plenària als fidels que pelegrinen a Roma o a una altra església jubilar, es confessen el mateix dia o en els dies vinents, combreguen, resen i fan una obra de pietat, misericòrdia o penitència. Amb la seva obtenció l'ànima torna a l'estat de gràcia en què va estar en rebre el baptisme i s’esborra tota taca de pecat.
Tot i que el centre del jubileu és Roma, també es pot guanyar la indulgència en altres esglésies i santuaris. Cada bisbe designa les esglésies jubilars de la seva diòcesi. A més, les persones grans, malaltes o impossibilitades que no es poden desplaçar, també poden aconseguir-ho resant amb devoció des del lloc on es trobin. La nostra diòcesi d’Urgell ha proposat com a temples de pelegrinatge la Catedral-Basílica de Santa Maria de la Seu d’Urgell i el Santuari-Basílica del Sant Crist de Balaguer.
La santedat de Déu ens transforma, per això el jubileu es diu també Any Sant. El jubileu és un temps de gràcia que ens permet obrir els nostres cors a Déu. És un temps de renovació i de renéixer espiritual per obrir-nos a la seva gràcia, perquè l'Esperit de Déu ens acompanyi i ens guiï. Com diu l'himne del Jubileu és Déu qui surt a trobar-nos.
El papa Francesc ens encoratja a “mantenir viva la flama de l'esperança i a fer tot el possible perquè cadascú recuperi la força i la certesa de mirar el futur amb ment oberta, cor confiat i amplitud de mires”. Ens anima a ser signes tangibles d'esperança i enumera accions concretes on podem ser portadors d'esperança: “buscant la pau, defensant el dret a la vida des de la concepció; respectant els drets humans i abolint la pena de mort; l'acolliment dels migrants, els exiliats, els desplaçats i els refugiats; l'atenció als ancians; i, de manera urgent, l'amor als pobres i necessitats” A més, ens proposa la Mare de Déu com a testimoni i model sublim de l'esperança.
Aprofitem aquest Any Sant per renovar la nostra fe i revifar l'esperança que no defrauda, l'esperança en Déu.
Alçat! Mou-te! Molt de camí et queda, / pas ferm, avant, Déu surt a l’encontre, / Mira el Fill, camina entremig nostre, / s’ha fet home, Ell ens mostra el camí.(Himne del jubileu).