Aquest 24 de gener, coincidint amb el Dia Mundial de l’Educació, des de la Creu Roja volem destacar la importància de la formació en primers auxilis com una eina essencial per saber què fer en una situació d’emergència.
En una societat on les emergències poden aparèixer de manera inesperada, formar els infants en gestos bàsics de primers auxilis no només els dota de coneixements crucials per a la seva seguretat personal, sinó que també els permet contribuir activament a la seguretat del seu entorn. A partir dels 10 anys, els infants són capaços de comprendre i aplicar coneixements pràctics, i és en aquest moment quan començar a inculcar-los els gestos de primers auxilis pot marcar una gran diferència en la seva capacitat de reaccionar davant una emergència. Conèixer què cal fer davant d’un incident pot evitar una reacció precipitada que, en molts casos, pot agreujar la situació.
Formar els infants en primers auxilis també els ensenya la importància de la responsabilitat personal i col·lectiva. Aprendre a realitzar maniobres com la reanimació cardiopulmonar (RCP), aturar una hemorràgia o ajudar una persona que s'estigui ofegant pot ser la diferència entre la vida i la mort. Quan els nens i nenes aprenen aquests gestos essencials, no només adquireixen coneixements pràctics per afrontar situacions d’emergència, sinó que també interioritzen valors com la responsabilitat, la solidaritat i la cooperació.
La formació en primers auxilis no es limita només als infants, ha de ser un compromís per a tota la societat. És essencial que adults i joves també estiguin formats per poder actuar amb seguretat i confiança en cas d’emergència. Massa sovint, la reacció davant d’un accident es veu frenada per la por. Aquests temors són normals, però quan les persones estan formades en els gestos adequats, aquesta por disminueix significativament i s’aconsegueix una intervenció més calmada i eficaç.
És crucial entendre que cada segon compta quan es tracta de salvar vides. La formació de més persones en primers auxilis augmenta significativament les possibilitats de rebre una atenció immediata i eficaç abans que arribin els serveis d’emergències. Això no només ajuda a salvar vides, sinó que també crea una societat més preparada per afrontar les crisis amb confiança i eficàcia.
Formar els infants i adults en primers auxilis no és només una necessitat pràctica, sinó també un acte de responsabilitat cívica. Aquesta formació no només ens prepara per actuar en moments de crisi, sinó que també fomenta una cultura de solidaritat. Els infants que aprenen a socórrer els altres des de petits interioritzen aquests valors i es converteixen en adults més conscients.
La responsabilitat cívica no només passa per complir les lleis o les normes, sinó també per tenir les eines per actuar quan una situació ho requereix. Els gestos de primers auxilis formen part d’aquest compromís com a ciutadans responsables. Formar-nos i educar-nos en aquestes habilitats és una manera de garantir que, quan algú està en perill, podem intervenir per ajudar, reduint el temps de resposta i augmentant les possibilitats d’una intervenció efectiva fins que arribi l’ajuda professional.
En aquest Dia Mundial de l’Educació volem posar en valor la importància de la formació en primers auxilis. Invertir-hi és fonamental per construir una societat més segura, solidària i preparada per afrontar emergències. L'educació en primers auxilis no només ens prepara per salvar vides, sinó també per cultivar una cultura de solidaritat i responsabilitat que beneficiï tots els membres de la comunitat.
Lucas Cogoluegnes
Cap d'Àrea del Centre Nacional de Formació de la Creu Roja