A Francesc Zamora l’havíem conegut com a viatger impenitent i impulsor de projectes solidaris en llocs com el Marroc. Ara ha ‘assentat el cap’ i aixeca Menairó Maps amb el seu germà, Joan Manel

Menairó Maps.
És una pàgina web i aplicació que està dedicada al 100% a Andorra. És instal•lable al telèfon, a qualsevol dispositiu, funciona offline també. Hem recollit tot el que hi ha a Andorra, esports, comerços, allotjaments... I, sobretot, hem treballat moltíssim a la cultura, amb un apartat enorme. Hem recopilat totes les esglésies, museus, escultures, ponts, molins i rutes culturals.

Ambiciós.
Està tot format en un mapa interactiu, de fet. És 3D i 2D, es pot anar combinant. Té una versió d’estiu, una versió d’hivern, amb les pistes d’esquí, també. Dóna per exemple l’opció de buscar al mateix temps els refugis de muntanya, una ruta cultural, un hotel, un restaurant, tot al mateix temps el mapa, i ubicar-te per saber on és tot.

Per muntar-ho...
Estem a punt d’arribar als dos anys de feina, més o menys. De recopilació de dades, de programació, perquè funcioni tot interactivament...

Una feinada.
Tota la informació aquesta que nosaltres podem posar al mapa, un refugi, un restaurant o una escultura, és tot interactiu. Per exemple, a totes les escultures del mapa podem anar clicant i s’obre un pop-up amb la informació, i a més a més, surt en quatre idiomes.

Necessitaríeu un exèrcit per fer-ho.
Hem sigut dues persones, jo i el meu germà, bàsicament. També he de dir que hem estat dos anys treballant intensivament.

D’on sorgeix aquesta idea?
Actualment està dispersa per diverses pàgines web: d’un costat hi ha els comerços, de l’altre els refugis, d’altres rutes culturals, i nosaltres pensàvem que faltava una eina que recopilés tot en un mateix lloc tota aquesta informació. Així l’usuari final, trobant una sola pàgina web, trobarà pràcticament tot el que busca, ja sigui un fuster, ja sigui un restaurant que faci pollastres a l’ast, ja sigui una escultura o la història d’una iglesia.

Tot? de pollastres a esglésies?
Sí, a veure, no vull dir al 100% tot el que hi ha al país, evidentment ens faltaran coses, perquè és una base d’edat que anem actualitzant cada dia constantment. De restaurants en tenim 480; les esglésies hi són totes, perquè ho hem cuidat bé; comerços en faltaran, evidentment, però treballem cada dia per anar pejant el que falta i anar traient el que ha tancat.

Tenir-ho actualitzat serà complicat?
Sí, perquè un restaurant al cap de dos mesos ja no és un restaurant, sinó una botiga. Però som optimistes. Comptarem amb l’ajuda de comuns i altres entitats, i tenim un  apartat per contactar-nos.

Això ho facilitaria tot molt?
Sí, clar, tothom hi surt gratuïtament. I després ho monetitzem, perquè hi ha un apartat que les empreses poden personalitzar, amb fotos, horaris, vídeos...

Per a l’usuari és gratuïta?
És 100% gratuïta per a qualsevol usuari, sí. Tenim un motor de recerca que és bastant potent. Podem buscar una còpia de claus o, no sé, un podòleg o un físio.

És com tot Andorra en un cercador? En un mapa?
Bàsicament, sí, és un mapa i té un menú que pots anar activant capes  pots buscar tots els supermercats i filtrar el que tingui alimentació bio, o que ofereixi productors locals que també ho volem posar en valor.

Quan voltava pel món devia trobar a faltar una eina com aquesta?
Ara ja porto una miqueta de temps viatjant menys justament per dedicar-me a això, però sí que he recorregut bastant el món, com el meu germà. Bé, ara he decidit instal·lar-me aquí a Andorra i assentar el cap una miqueta  per intentar tirar el projecte endavant.

Doncs sort. 
Ara ve la part de promocionar-nos, i és complicada. Tenim uns flyers, tenim uns tòtems de cartró que anirem deixant a hotels, a oficines de turisme, una miqueta a tot arreu.