BARRA MARS
Av. Dr. Mitjavila 8, 
Andorra la Vella

·Espai: parets de llibres i vins
· Servei: àgil i efectiu
· Carta de Vins: molts espanyols amb bona rcp
· L’imprescindible: bacallà gratinat i les braves
· Preu:  25€-35€
· Bola extra: menú migdia en laborables.

Havia de ser al costat del riu. Era l’única premissa innegociable. Després de passar per alguna cuina a Portugal, el Joao va arribar al país fa 25 anys, es va formar en hostaleria al Lycée i va treballar molts anys a cuines de diferents hotels. Quan es va decidir a engegar un projecte propi, va trigar 5 anys a trobar un local a tocar del riu, imagineu-vos l’important que era per a ell. Així va néixer el Barra Mars, un gastrobar amb una marcada personalitat. És singular per la manera que el Joao té d’entendre el negoci, una visió influenciada per la cultura basca, terra d’origen de la seva dona. La cuina és oberta de les 10 del matí a la 1 de la matinada i s’hi pot anar a menjar alguna cosa en qualsevol moment. És l’aposta per un bar viu tot el dia, un punt de trobada on la gent pugui compartir companyia i gastronomia en forma de pinxos o platets. I què s’hi menja? Doncs a la carta hi ha les tapes més o menys habituals d’un gastrobar i més d’una vintena de propostes que tenen el bacallà com a ingredient protagonista. No hi deu haver cap altre local més especialitzat en aquest peix que el Barra Mars, ni cuiner més premiat que el Joao, que va guanyar el premi al millor plat de les jornades del bacallà nou cops. Al pil-pil, gratinat, amb melmelada de tomàquet, a l’all negre, bunyols, en truita, a la riojana, a la vinagreta... vaja, que el ventall és ampli. Si no us agrada el bacallà, tranquils, la carta és extensa. Embotits, formatges, ous trencats, croquetes, amanides i algun plat de carn poden ser opcions per a vosaltres. Menció a part mereixen les patates braves, que també són diferents i tenen una barreja de sabors fantàstica. Un cop fetes, les patates les impregnen d’una salsa que té punts salats, àcids, d’all i fins i tot un toc agre, però unificat per una dolçor que costa molt saber d’on ve. Tenen una textura més estovadeta que cruixent i a mi m’encanten, però soc incapaç de descobrir els ingredients de la salsa, i oblideu-vos que el Joao us els digui, secret del Barra Mars, un local on gaudir, entre llibres i vins, de la gastronomia i la vida, al costat del riu.