L’escenari ho demanava a crits i l’Associació del Pessebre Vivent, presidida per Àlex Riba, fa anys que ho tenia clar. Per fi han pogut muntar el naixement que es desplegarà pels carrers de la Seu

Ja està tot arrodonit?
Ens queden serrells, però anem avançant. És molta feina d’infraestructura, moltes tanques de fusta, la tria de la roba, i gràcies a la gent del Retaule de Sant Ermengol, que ens en presta el noranta per cent. Una feinada. 

Tots els figurants?
Encara no. Tenim cent i escaig voluntaris, entre actors i l’staff i tècnics. Però anem sumant. Ara bé, ens falta algun personatge, com el caganer. 

Home! Doncs és vital!
I tant! Segur que algú s’hi anima. Li hem comprat un cul de plàstic perquè no passi fred. Però vaja, jo crec que ho aconseguirem. I les aproximadament 150 persones que calculem. Si no, redistribuirem algun quadre. 

Doncs sort amb el caganer. 
Tots els actors aniran molt abrigats, i els quadres duren uns minuts, mentre passa el públic, després hem habilitat llocs interiors on podran descansar, escalfar-se i prendre cosetes calentes. 

Una Seu medieval demanava un pessebre vivent.
Els personatges de les escenes costumistes també estaran ambientats en l’edat mitjana, sí, a excepció de les escenes bíbliques: el naixement en sí, Herodes, els romans... aquests portaran les robes que els pertanyen per a l’època. 

Recordi’ns la gènesi del projecte. 
Ja al 2018 vam crear l’associació, amb la idea de muntar un pessebre vivent a imatge del d’Ardèvol, que porta 32 anys i que per a mi és el millor de Catalunya. Ara ens han ajudat molt, he de dir. Doncs amb la catedral, el carrer Canonges i tot el nucli històric, sembla evident que aquí ho havíem de fer, és l’escenari perfecte. Però ens va atrapar la Covid i tot va quedar suspès. 

Mai no és tard. 
Creiem que serà bo per al poble. La idea és estrenar i, si tot va bé, seguir-ho fent regularment. 

Què hi veurem?
Els grups sortiran del pati de la biblioteca de Sant Agustí i a la placeta de Sant Miquel hi haurà la primera escena, l’Anunciació. A partir d’aquí, una escena d’oficis a Canonges; tombem cap a Sant Roc, on també hi haurà algun quadre, i cap al Pati Palau, amb escenes com un mercat medieval. Davant del Palau Episcopal tindrem Herodes, els armats, els romans, i cap a la plaça del Deganat, més escenes costumistes. I cap a la catedral.

El punt central.
La idea, si hi ha prou extres, és fer tota la volta al claustre. Al parc del Cadí, si tot va bé, oferirem als visitants una botifarra amb una llesca de pa. 

Amb el fred i el passeig, entra gana.
I esperem que també puguem donar un gotet de brou calent. Estem buscant l’empresa que ho proporcioni. 

Que tinguem sort. 
Moltes empreses de la comarca i petites botigues s’han bolcat en nosaltres. I les entitats. Els ho agraïm. 

Dit queda. 
I l’Ajuntament, com a coorganitzador, i el Bisbat, és clar, quan li vam exposar la idea a mossèn Ignasi ja li va agradar molt. 

Doncs som-hi amb les funcions. 
Seran dos caps de setmana, el del 21 i 22 de desembre i el del 28 i 29. Amb dos passis, a les set i vuit del vespre. Hem calculat uns quaranta minuts per cada recorregut aproximadament. 

Que no ens quedem sense entrada.
Ja es poden comprar, sí. En línia a Code Ticket o a l’Espai Ermengol, que ens estan donant un cop de mà. Hem calculat, sent optimistes, unes 200 persones per passi. De moment n’hem despatxat unes setanta, però crec que la cosa s’activarà a partir d’ara, quan la gent ja comença a perfilar plans.