La cultura nipona té una altra cosa interessant a ensenyar: embolicar regals amb teles. A l’originalitat, s’hi suma el bé per al medi ambient. Es diu ‘furoshiki’ i Armand Szafran en fa tallers a Escaldes
‘Furoshiki’.
Bàsicament és una tècnica per embolicar regals amb roba, amb tela, d’origen japonès. Un art mil·lenari. Però, de fet, tampoc no hem d’anar tan lluny, que també per aquí fèiem servir la roba per embolcallar coses i transportar-les.
El fardell de tota la vida.
Exactament. Però la cultura nipona fa èmfasi en el valor de la roba com a complement del regal. No sols s’ofereix el regal, sinó que l’embolcall ja expressa un sentiment associat.
Aquí érem més rústecs.
Aquells fardells enganxats al bastó, oi? En realitat s’ha fet servir en moltes cultures. La roba és un material resistent, adaptable.
Els japonesos són tan curosos.
Sí, oi? Primer ho feien servir els monjos budistes, era una tècnica molt exclusiva que es va traslladar a tota la civilització. Primer sobretot es feia servir la seda, un material molt flexible i estètic. Però les poblacions més empobrides reaprofitaven trossos de la vestimenta.
La paraula ‘furoshiki’ què vol dir?
Furo ve de bany i shiki, embalatge. Això perquè es feien servir molt en els banys termals, per guardar els objectes personals. Amb la popularització dels banys termals, també es va estendre aquesta pràctica.
Imaginem que té una tècnica.
Ara fem servir trossos de roba quadrats. Al Japó en venen de ja fets, de diferents dimensions, i el més important és el nus, la manera de fer el nus. Però el més important és que sigui quadrat.
La roba...
Estampada, o en colors que per a ells tenen significats diferents. Això dona una mica més de valor al regal que s’ofereix.
Aquí ens interessa perquè gastem menys paper i reutilitzem?
Exactament. Al Comú d’Escaldes-Engordany, com a la resta de parròquies, celebrem la setmana europea per a la prevenció de residus, l’última del mes de novembre. L’any passat ja vam fer un primer taller, i enguany en farem el d’aquesta tarda i un altre, dimecres. L’essència, sí, és el reaprofitament, la reutilització.
El paper de regal...
S’estripa i immediatament es llença. Rarament es reaprofita, va directament a les escombraries. Ara, per Nadal, resulta molt visible, encara que sigui difícil que ho puguem quantificar ara mateix.
Diem allò que els regals no es regalen. Però la tela sí.
Sempre depèn de la persona, és clar. En tot cas, volem que la gent tingui aquesta possibilitat de fer un regal personalitzat, amb un embolcall artístic que resulta molt atractiu. Amb els nusos, els motius de la tela... Afegir-hi la idea que t’has treballat el regal.
Anem per feina, són difícils de fer, aquests nusos? Perquè alguns som molt maldestres.
Què va, un parell de passos: agafar les puntes, saber com creuar-les i poca cosa més. De fet és per això que nosaltres fem dues sessions de furoshiki.
Recordi’ns-ho.
A la Borda de Cal Paleta, que acaba d’adquirir el Comú d’Escaldes-Engordany, i esperem que la gent s’hi animi, perquè ensenyarem com fer els nusos, algun consell per seleccionar les robes més adients, i mostrar que és molt, molt fàcil, que no té cap secret i feu tota una diferència, tant per al medi ambient com per a qui rep el regal.
Sumaria molt si els comerços s’hi afegissin Sobretot per Nadal.
Sí, sí, seria interessant. Primer mirarem d’animar els ciutadans: com a administració pública que som, volem sensibilitzar la ciutadania. Però és cert que potser en un futur proper seria interessant contactar amb petits o grans comerços, això ho miraríem. Per veure si estarien interessats. Potser no per embolicar tots els paquets, però si més no, una petita part: petits gestos per anar eliminant residus i cuidar el medi ambient.