Fem que la IA transcrigui l’entrevista, però dona més feina arreglar-la que fer-la com sempre. Deu ser que som un pèl tecnòfobs. Millor consultar Pol Guasch: demà (19 hores) parlarà a HiveFive Coworking

Pronostica Harari poc menys que la fi dels temps per culpa de la IA.
No hi estic massa d’acord. He tingut la sort o la desgràcia de llegir Nexus i hi ha matisos que no comparteixo: ell parla de la intel·ligència artificial com si no l’entenguéssim, i és cert que hi ha punts quant a decisió i probabilitat en qualsevol marc d’entrenament no supervisat que no acabem de copsar, però finalment no passa res ni remotament similar al que pensa Harari. 

L’alarmisme ven llibres. 
Exactament. 

Aleshores, segons vostè, ens ajudarà o ens podrirà la vida, la IA?
Ens ajudarà, i molt. A poc a poc, perquè s’ha de fer bé, en moltes àrees de la vida personal i professional de molta gent serà una ajuda. No soc dels que pensen que ens deixarà sense feina, a ningú, sinó que serà  una eina més i qui la faci servir millor treballarà millor. 

És cosa de joves i alguns fem tard?
No, no, no. Amb el bombo de ChatGPT s’ha fet més pública la IA, però existeix des de fa molts anys: per exemple, Google va implementar-ho al traductor fa més de deu anys. Així que fa molt de temps que es fa, només que ara ha transcendit més i sona més sexi, i si sona més sexi, a la gent de sobte li interessa més i tothom n’és un expert. 

O un ‘cuñao’.
Al final, és com qualsevol altra tecnologia disruptiva. El focus es va movent. Però en tot cas, no crec que persones més grans n’hagin de quedar al marge.

Ens fiquem a la batalla geoestratègica: una IA nord-americana o xinesa?
No veig tant la batalla en aquest aspecte, sinó en una de més important, la del codi obert contra la del codi no obert. És una eina que demostra que qualsevol que tingui coneixement, equip i certa capacitat d’inversió, pot generar una eina, un producte, que sigui molt viable. 

Veu? S’ha de consultar gent amb criteri.
La guerra està a obrir el màxim de models, democratitzar-los perquè tothom els pugui fer servir, que tothom tingui accés a implementar-lo sense haver de pagar, sense que estigui tancat en un o un altre vendor. 

Vostè ja té un recorregut en la IA.
Vaig començar quan estudiava Enginyeria Mecànica. El 2016 em vaig convèncer que la IA podria treballar per a mi i jo, jubilar-me. 

Si així fos, m’hi apuntava. 
Sí, oi? Però no va colar. Sempre hi he estat vinculat, com a afició, perquè m’entusiasmen les matemàtiques. Després vaig entrar en una empresa d’enginyeria i portava el tema de transformació de dades, així que vaig començar a implementar cosetes una mica d’estranquis. 

Ves per on.
Després vaig passar a una start-up a  Luxemburg i finalment vaig tornar a Andorra per obrir aquí la consultoria, Minerva, i l’start-up Trendia. Aquesta, amb un soci que tenia una idea molt disruptiva sobre com analitzar continguts. Ens va prou bé. 

Analitzar continguts?
Bàsicament permet saber quines són les tendències en xarxes socials, entre tant contingut brossa, de curt termini. 

Molts només mirem ‘xuminades’. Igual que demanem a la IA que expliqui acudits. Som ximpletes.
Però qualsevol agència, qualsevol empresa, necessita comunicar i per aconseguir-ho ha de saber què li interessa al consumidor, per generar contingut que li arribi. 

Les xarxes ens espien. Google ens espia. Tothom ens espia. 
Bé, una part de veritat sí que hi ha... encara que la paraula potser no és espiar. Però tenim molt poca educació quant a privacitat. Acceptem galetes sense mirar condicions. 

Si no, et quedes sense contingut.
Això és cert, sí. Però hauríem de vigilar més. No ens fan res il·legal, no ens espien, però siguem més curosos. 

En què m’està ja ajudant la IA al dia a dia i potser ni ho sé?
En un munt de coses. Per començar, qualsevol cosa que t’arriba per recomanació, com suggeriments a les plataformes, o els anuncis. Google Maps i altres sistemes de localització. O els traductors. No tot és el ChatGPT. 

A la llarga...
No esperem que ens passegi el gos.