Professor d’Història Medieval de la UdL, investigador de l’ICREA i membre de l’IEC entre altres coses, Flocel Sabaté està al capdavant del projecte Romtur, per promocionar el romànic menys conegut

Expliquem què és el projecte Romtur?
Un projecte de la convocatòria Interreg-Poctefa, de col·laboració entre Espanya i França. Vam presentar una proposta agosarada, per tenir d’una banda recerca i d’altra, una acció sobre el territori, centrada en el turisme. 

Amb el romànic com a eix. 
Innovació digital per posar en valor el romànic poc conegut i impulsar el desenvolupament turístic de zones poc dinamitzades, que és com es diu el projecte. Ens hem ajuntat tres universitats, les de Lleida, que lidera, amb Perpin

Però no queda aquí. 
No, no. També es faran cursos, per exemple per a la formació del personal del sector turístic, o per ajudar a posar en marxa petits negocis en el territori.  

Per què precisament el romànic? 
El programa Poctefa se centra en la relació entre Catalunya i França i el romànic dona molt joc, als segles XI, XII, tot estava molt barrejat. A banda, hi ha uns monuments molt coneguts, Boí, o la catedral de la Seu, o Santa Coloma, però n’hi ha molts que són molt desconeguts. Això ens permetia entrar en zones  poc freqüentades. 

O sigui que el romànic no el tenim tan apamat com pensem. 
Exactament. Hem agafat uns béns molt escampats pel territori, llocs de les diferents comarques, i hi ha molts llocs per conèixer, poc fomentats i que donen molt joc, poden causar una forta sorpresa. 

Si vius a l’Alt Urgell, Santa Maria de Castellbò saps on para, però per a un forà... 
Exactament. Santa Maria de Castellbò la vam agafar amb tota la intenció, precisament perquè no és gaire coneguda però permet parlar d’uns vescomtes molt importants, de la persecució contra els càtars... Així que el discurs explicatiu dels 55 monuments, lligats, també permeti revisar la història, com el pes tan important de Castellbò. 

En quina fase estan?  
Començant, és un projecte atorgat ara, per desenvolupar en tres anys. 

Aleshores, el 2026 què tindrem?  
Primer, 55 indrets molt ben posicionats i una sèrie d’elements molt diversos, el més visible, una xarxa de QR. També una base de dades documental molt completa, que es quedarà l’IEC. A banda d’un museu virtual i aquesta sèrie de cursos que deixarà un rastre de millor formació, a banda de la promoció. A banda de rutes, etcètera.

Però massificar no és la idea?  
No, no, no, tot el contrari: diversificar, treure  gent d’altres llocs i portar-los cap a punts poc promoguts. La gent té la idea errònia que el romànic és el que ja és, i no, resulta que et queda molt per conèixer. Així que la idea és atansar-hi els visitants.