Víctor Pou signa ‘Andorra-Unió Europea. El procés d’acostament del Principat a la Unió Europea. Cap a un acord d’associació’, el vuitè llibre que escriu sobre l’estat de la qüestió. A sobre, és capaç d’exposar-ho en paraules planeres.

Vuit llibres, set editats per Crèdit Andorrà, entre els quals aquest últim, i un pel Govern, per resseguir un procés de 30 anys.
Segueixo el procés des del vessant europeu, perquè he treballat molts anys a la Comissió Europea, i des de l’andorrà. No és fàcil fer un resum d’un procés que dura trenta anys, però es pot estructurar, dividir en fases.

Entrem en matèria, doncs.  
La primera va ser la duanera i comercial, amb l’acord del 1990, encara en vigor, un acord molt ben negociat per Josep Pintat. Ja vaig treure el primer llibre quatre anys abans.

Optimista.
Sí, i ja proposava l’acord comercial. Ha suposat molts guanys econòmics, és un èxit per a Andorra. La segona etapa és la de cooperació, al voltant dels acords del 2004, i el monetari, que va entrar en vigor el 2011. L’acord de fiscalitat no va tenir un gran impacte i la de cooperació, que va demanar Andorra, no l’ha sabut desenvolupar. S’ha d’avisar.

Per què?
Ha faltat sobretot un pla financer. Manca de voluntat potser. Però aquesta eina els agents socials l’han d’aprofitar per crear un nou model econòmic. Per exemple, en cooperació pirinenca.

No tothom vol un nou model.
A Brussel·les es diu que cadascú troba el que hi aporta. És a dir, si tens idees molt clares, les has de defensar de manera proactiva. Els petits estats han de ser hàbils per moure’s.

Com veuen Andorra des d’allà?
Crec que ens veuen bé. Estem acabant les negociacions i veuen molt bé aquest camí de trenta anys. La nova secretaria d’Afers Europeus ho fa molt bé.

Que no siguin tot lloances: digui alguna cosa mal feta.
No ser proactius. També que portem quatre o cinc anys i ens hem deixat portar per cert ritme europeu i sols s’ha tancat la lliure circulació de mercaderies.  Queda moltíssim per negociar.

Ens devíem veure com David davant Goliat.  
Però David va ser molt trempat.

Tornem a les fases: som a la tercera.
Sí, amb dos acords: el de fiscalitat, del 2016, on accepta l’intercanvi automàtic d’informació, i el d’associació que es negocia des del 2015. Penso que s’acabarà de ratificar el 2023. Aleshores estarà acabat el procés d’acostament a la UE que porta a l’acord d’associació. Una fase molt estable i duradora. La paraula associació és una paraula important, de contingut gruixut, a la Unió Europea.

Haurem acabat.
Fins que en una etapa llunyana es pugui pensar en una adhesió. Però en aquests moments és impensable: un petit país, com Andorra, no pot pensar a ser-ne membre de ple dret o la UE hauria de canviar les seves regles. D’altra banda, a Andorra no li interessa.

Per...
Conservar les seves especificitats.

Ho ha explicat molt clarament.
Tot un llarg procés es pot explicar en aquestes tres fases. Està molt ben inspirat cap a un acostament progressiu, seriós, prudent. Andorra ha fet molt bé de mantenir el nord enfocat cap a Europa.

Fora fa fred?
L’ambaixador Ullastres, quan negociava l’acord Espanya-CEE el 1970 deia a dins pot haver-hi goteres, però fora plou a bots i barrals. Això del fred ho deia el ministre Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Avui hi ha un ordre mundial molt desconcertant, un desordre més aviat, i fora de la UE fa molt fred, sí.

Als euroescèptics què els diu?
Europa no té alternativa: o Unió Europea o va a la irrellevància. Andorra tampoc no té alternativa, no pot assumir el cost d’un no-acord.