Com entén la medicina tradicional xinesa les emocions? Quines eines ofereix per millorar el benestar? Manuel Méndez en parlarà dimarts (19.30 hores) a l’Speakers Corner que se celebra al Roc Blanc

Wu Xing?
A banda del nom de l’empresa fa referència als cinc elements, una de les teories que fa servir la medicina xinesa per entendre com funciona l’univers, el món i la persona. Cada element o cada fase pertany a una estació de l’any, a un òrgan, a una emoció... i afecta diferents àmbits. 

Una cosmovisió ordenada. 
Hi ha d’altres tècniques, en la medicina xinesa, per arribar a un diagnòstic, però jo utilitzo aquesta, m’agrada molt. 

Ens ho explicarà a la xerrada. 
Sí, sí, tot i que no vull que sigui una exposició així com llarga i pesada, sinó poder interactuar amb la gent. En tot cas, parlaré de les emocions segons la teoria del ying i el yang, els complementaris. 

I els cinc elements. 
Segons el taoisme: l’aigua, la fusta, la terra, el foc i el metall.  Així, per exemple, et trobes en un moment de la vida en què et sents frustrat, sents ira. Afecta el fetge i genera problemes amb els ulls, i també afecta lligaments i tendons. O bé ungles i cabells. 

Déu n’hi do. I què faig?
Una de les maneres de tractar-ho és a través de l’alimentació. Amb aigua tèbia amb llimona al matí, que ajuda el fetge. Aliments de fulla verda. En un procés de molt d’estrès estàs somatitzant i afecta la teva salut. Això t’ajuda. Com t’ajuda estimular diferents punts a través de l’exercici.
 
Com per exemple?
Estirar la zona de les costelles va molt bé. La postura és significativa. A vegades agafes una postura com de gepa. Si tens una postura que afavoreix la melancolia, la tristor, es retroalimenta. 

Aixeca el cap i et sentiràs millor. 
Correcte. Busques una posició neutra i, com a mínim, les teves emocions es quedaran en una emoció neutra. 

Tan automàtic?
No, no automàtic, però sorprèn veure com canvis subtils produeixen efectes  molt importants. 

Entesos.
La pell, per exemple, està molt relacionada amb les emocions tristes.  A vegades ni tan sols no n’ets conscient i el teu cos està reaccionant. 

Parla d’una altra teràpia: ‘tuina’.  
El tuina és l’osteopatia xinesa. Maniobres, massatge, estiraments, pressió en diferents punts... Manipulacions que ajuden, per exemple, amb aquests problemes de cervicals... 

... que tants patim.
Doncs els pacients acaben molt sorpresos de com pot millorar. La medicina xinesa té quatre caixes d’eines, no tot és acupuntura: també hi ha la fitoteràpia –ajudar-te amb herbes i altres elements, com la closca d’ostra o banya de cérvol– i l’alimentació; el tuina del qual hem parlat, i el xi kun, que no deixa de ser exercici i respiració, el que coneixem com a taitxí. 

Ah! Mola!
Són exercicis específics que serveixen per a determinades coses. En els tractaments, sovint fas una barreja de les diferents opcions. Jo també faig servir massatges vibracionals.

Perdó?
Amb bols tibetans, que et sonarà més. Com actua? Per ressonància: les cèl·lules estan en constant vibració i si creo una harmonia entre el bol i el cos, és com un massatge hiperelaxant. 

Com es porta la medicina xinesa amb la convencional occidental?
Jo em vaig formar en dos hospitals xinesos, a Pequín, i allà es fa el triatge segons què et passa: si arribes amb un os trencat, evidentment vas per la medicina occidental. Són complementàries, els xinesos les tenen integrades. 
  
No tot és pastilleta i au.
És una cosa que m’agrada molt de la medicina xinesa, que et fas responsable de la teva salut, el teu benestar: no tot és “em fa mal el cap, treu-me’l”. 

I vostè, com s’hi va introduir?
Practicava kungfu i el meu mestre em va suggerir: ‘ja que saps com fracturar ossos, aprèn a reparar-los’.