El Comú d’Andorra la Vella ha aprovat avui els comptes per a l’exercici 2025, el pressupost “més elevat” de la corporació “en la seva història” tal com ha destacat el conseller de Finances, Joaquim Miró, que ha detallat que s’arribarà als 56,4 milions d’euros amb 11 milions d’inversions reals.

El cònsol major, Sergi González, ha reivindicat que es tracta d’un pressupost que es caracteritza per “l’escolta, respon a les necessitats i projecta un nou futur” i a més permet a la corporació “anticipar-se als nous reptes” de la parròquia. Així, ha destacat que respon “a les necessitats actuals i als reptes de futur” i que a grans trets posa “les persones al centre de les prioritats”. I com a línies destacades ha defensat que es dobla la partida per al programa Reviu, que passa a tenir 300.000 euros; els 150.000 euros per a ajudes socials en matèria d’habitatge o les inversions en projectes importants a la parròquia com els 2,4 milions que es destinen a la remodelació de la plaça del Poble. 

Des de l’oposició s'han abstingut en la votació, ja que tal com ha manifestat David Astrié, “tot i que hi ha projectes en el pressupost” que comparteixen, com la remodelació de la plaça del Poble, la refecció del paviment del passeig del riu o l’adequació dels pous de l’estadi comunal per bombar aigua hi ha aspectes com l’habitatge en què tenen dubtes.

González ha subratllat que aquest pressupost, que és un 4,69% superior al de l’any passat, posa “el focus” en aspectes com l’habitatge amb la intenció de “continuar aportant solucions per a un habitatge digne i assequible”.

Des de la minoria s'han plantejat dubtes sobre la viabilitat de certs projectes com el programa Reviu o l’edifici publicoprivat que es vol impulsar a la zona del Jovial. Així Astrié ha destacat que veuen que les “propostes estrelles” de la majoria en aquest tema “o bé no depenen del Comú” com és el cas de l’edifici del Cedre, que ha d’impulsar el Govern, o no han tingut l’èxit esperat i en aquest sentit ha lamentat que el programa Reviu només tingui una proposta. Així ha conclòs que “potser no genera la confiança que s’esperava”. I també ha destacat que en el cas de l’edifici publicoprivat hi ha “el risc” que hi hagi el mateix resultat que es va obtenir en el passat mandat perquè “genera incerteses”.

Per això, Astrié ha demanat al cònsol si estarien disposats a estudiar finançar el projecte des del Comú, a la qual cosa González li ha respost que tenen quatre o cinc persones que han mostrat interès i que el que es vol és “escoltar el privat”.  Així, ha detallat que hi ha sobre la taula la possibilitat que es faci una pròrroga en el concurs, que acabava aquest 27 de desembre, “perquè realment es puguin presentar amb garanties aquests privats”. “No ve d’un mes perquè realment hi ha un interès”, ha dit González, que també ha avançat que es podria valorar en un futur finançar el projecte si realment no hi ha persones interessades. En aquest sentit, Miró ha completat dient que “cal ser imaginatius”, ja que els projectes d’habitatge són cars. I quant al programa Reviu, el mandatari comunal ha detallat que s’estan estudiant millores en el projecte i es va mostrar obert a analitzar-les amb la minoria.

Continuant amb el pressupost, González ha destacat els 500.000 euros que es destinaran a la pista forestal de l’Obaga, els 175.000 euros als parterres de Prada Motxil·la o els 600.000 euros per als paviments de les voravies, a més ha incidit en la millora del paviment del passeig del riu entre Prat de la Creu i Prada Casadet i també les inversions en noves places d’aparcament (144 de les quals a Can Rodes) i també en departaments com Social o Esports, que veuen incrementades les seves pdotacions.

Tal com ha explicat Miró, es preveu un descens dels impostos directes, especialment a conseqüència de la moratòria en les noves llicències constructives i també en taxes, però els dos milions d’euros que es calcula que no s’ingressaran s’intentaran compensar amb els catorze milions d’euros de tresoreria que ara com ara té el Comú o amb “finançament extern” tot i que ha recordat que la previsió es fa de manera prudent i que pot passar com aquest any que hi ha hagut més recaptació impositiva de la que es preveia, sobretot per la construcció.

Des de l’oposició, precisament, han alertat que creixi la inversió un 16% i que, en canvi, s’estimin menys ingressos i en aquest sentit, Astrié ha lamentat que “estem deixant d’ingressar molts diners i hem de ser molt curosos amb això”.

Des de la minoria també han criticat “la manca d’inversió en turisme” i dinamització comercial, a la qual cos el cònsol major ha respostque el que volen és tenir dades exactes del retorn que tenen certes cites com són el Poblet de Nadal per veure que realment impactin en el teixit comercial i empresarial de la parròquia, i ha recordat que la setmana passada es van reunir amb les quatre associacions i que el que demanen és que el Comú les ajudi “en el seu dia a dia”. Així mateix, González ha anunciat que es faran noves accions com un “fora estocs” i ha remarcat que “no” tenen “la intenció de desmuntar” res del que es va fer anteriorment si realment dona resultats.


Pas endavant per al projecte del nou espai de Can Rodes

En la sessió de consell de comú s'ha aprovat també l’adjudicació a Unitas, per un import de 761.000 euros, de l’habilitació del nou espai de Can Rodes, a la frontera entre Andorra la Vella i Santa Coloma i on hi haurà 144 estacionaments per a cotxes; quinze per a autocaravanes; 30 per al pupil·latge d’autocaravanes; un parc de gossos; un espai verd i una minideixalleria, tal com ha detallat el conseller de Serveis Públics, i de Medi Ambient i Patrimoni Natural, Jordi Cabanes, que també ha proposat la retirada del punt que havia de servir per aprovar l’acord amb una propietat privada per facilitar l’accés a aquest terreny. Cabanes ha explicat que els privats han fet algunes propostes addicionals i que es volen estudiar i que aquest fet no compromet la viabilitat del projecte de Can Rodes.