El Consell General ha aprovat aquesta dijous al matí la nova Llei general de l’allotjament turístic que ha de servir per lluitar, sobretot, contra els pisos turístics il·legals i millorar la qualitat dels serveis que ofereixen els allotjaments del país. A més, segons ha assegurat el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, actualment hi ha una “manca d’equitat flagrant a l’hora d’invertir en un o altre tipus d’allotjament turístic”. Des del 2010 i fins a data d’avui han augmentat un 145% els habitatges destinats a ús turístic, element que ha provocat la disminució de pisos de lloguer per a residents o temporers, segons ha destacat Camp. D’aquesta manera, la nova llei obligarà als edificis que hi hagi més de deu habitatges dedicats a ús turístic, i aquests representin més del 50% del total, a passar de ser d’ús residencial a hoteler, “amb l’objectiu d’equiparar les obligacions”. El ministre també ha avançat que la intenció del Govern és tenir acabats i aprovats els reglaments vinculats a la nova llei abans que comenci la propera temporada d’hivern. La llei ha estat aprovada amb el suport de la majoria demòcrata i el vot de la consellera no adscrita, Sílvia Bonet, mentre que la resta de l’oposició hi ha votat en contra. De fet, abans de realitzar la discussió sobre la nova llei, l’oposició ha presentat un total de tretze reserves d’esmenes i totes han estat rebutjades. Aquestes esmenes pretenien afegir més seguretat jurídica per tenir una millor regulació del sector, cosa que, segons l’oposició, la nova llei no fomenta.

El Consell General ha aprovat, aquest dijous al matí, la nova Llei general de l’allotjament turístic que ha de servir per lluitar, sobretot, contra els pisos turístics il·legals i millorar la qualitat dels serveis que ofereixen els allotjaments del país. Segons ha assegurat el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, actualment hi ha una “manca d’equitat flagrant a l’hora d’invertir en un o altre tipus d’allotjament turístic”. Des del 2010 i fins a data d’avui han augmentat un 145% els habitatges destinats a ús turístic, element que ha provocat la disminució de pisos de lloguer per a residents o temporers, segons ha destacat Camp.

És per això que la nova llei obligarà als edificis on hi hagi més de deu habitatges dedicats a ús turístic i que representin més del 50% del total a passar de ser d’ús residencial a hoteler, “amb l’objectiu d’equiparar les obligacions”. Aquest percentatge serà del 75% durant el primer any, un cop entri en vigor la llei, i només s'aplicarà per a la vintena d'edificis que ja tenen més del 75% de superfície dedicada a ús turístic. A més, segons ha avançat el ministre durant la sessió extraordinària, les reformes per adaptar l’edifici a un ús hoteler hauran d’anar a càrrec dels promotors de l’habitatge. 

Un altre punt important que incorpora la nova llei és l'obligació de comunicar a l’administració, de manera prèvia, la voluntat de convertir un habitatge a ús turístic. D’aquesta manera, un cop comunicat, l’administració atorgarà a aquell pis un número de registre que haurà de constar obligatòriament quan es faci publicitat d'aquest en qualsevol mena de suport, independentment de si la compensació que es percep és econòmica o no. “Aquells que facin publicitat i no posin el número de registre, entendrem que el pis és il·legal i, aleshores, tindrem eines per actuar contra les plataformes d’Internet i els propietaris”, ha explicat el ministre. Un element que Camp ha destacat com a clau per poder combatre els pisos il·legals que tant estan creixent a ciutats veïnes com Barcelona, Madrid o París.

A més, el propietari del pis haurà de presentar una declaració jurada amb l'autorització de la comunitat de propietaris, que podran prohibir aquest ús als estatuts de la comunitat. En el cas que la comunitat no ho prohibeixi i l’edifici no superi els percentatges del 75% dedicats a ús turístic el primer any o al 50% a partir del segon, el propietari tindrà llibertat per establir-hi un pis d’ús turístic. En el cas que aquests percentatges se superin, el propietari podrà establir-hi un nou pis turístic, sempre que el bloc canviï d’ús residencial a hoteler. La llei provocarà que s’entri “en una dinàmica de negociació, ja que el text no vol prohibir res sinó regular el sector perquè no creixi cap a l’ús turístic d’habitatges”, ha afirmat el ministre de Turisme i Comerç. 

Camp ha indicat que la intenció del Govern és tenir acabats i aprovats els 21 reglaments vinculats a la nova llei abans que comenci la propera temporada d’hivern, perquè abans que acabi el 2017 “es tanqui el llarg procés parlamentari” que permeti tenir la nova llei en vigor. Tot plegat no ha convençut l’oposició, que ha titllat la llei de poc precisa i poc treballada. De fet, el nou text que ha de regular l’allotjament turístic ha estat aprovat només amb el suport de la majoria demòcrata i el vot de la consellera no adscrita, Sílvia Bonet. La llei, al llarg de tot el seu procés parlamentari, ha rebut 119 esmenes de les quals 87 s’han rebutjat.

D’aquesta manera, per al conseller general del grup liberal Joan Carles Camp, “la llei des del minut zero deixa al marge unes modalitats d’allotjament ja existents en molts llocs, no aturarà l’intrusisme i té un alt grau de discrecionalitat”. Per a la consellera general del PS Rosa Gili, la llei “dona carta blanca al Govern en molts aspectes”. Segons ha argumentat Gili, dels 95 articles que té la llei es remet 82 vegades a reglaments “que aquesta cambra encara no coneix”. És per això que per la consellera del PS el text propi de la llei “està buit de contingut i està farcit d’articles que no concreten res i que no regulen res”. Gili ha afegit quelcom que també ha destacat la resta de l’oposició: la llei “només regula una part del sector turístic”. 

L'únic conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha recalcat que “una vegada més s’aprova una mal llei”. Al seu parer “implementa un greuge comparatiu respecte aquelles persones que havien fet les coses bé”. Segons Naudi, el que havia de fer el Govern és “tancar i sancionar aquells habitatges d’ús turístic que fins ara eren il·legals i no sucumbir davant la pressió del sector.”  

Refusades les 13 reserves d'esmena

Abans d'entrar en la discussió parlamentària de la Llei, el PS ha defensat fins a set reserves d'esmena, el grup liberal quatre i la consellera no adscrita, Silvia Bonet, dues. Totes les esmenes anaven encaminades a afegir més seguretat jurídica per fer la llei més entenedora i tenir una millor regulació del sector, que segons l’oposició la nova llei no fomenta. A més, l'oposició també ha plantejat altres percentatges diferents als que proposa la nova llei en relació a partir de quan s’ha de fer el canvi d’ús d’habitatge residencial a hoteler.