Amb poca, o nul·la sorpresa, el punt referent al pressupost per a l’any en curs queia de l’ordre del dia: l’equip de govern el retirava just en iniciar-se la sessió. Poca incertesa que podria ser així perquè ja el grup d’ERC havia anunciat amb una setmana d’antelació un “no de concepte”, cosa que feia difícil una negociació que en set dies reformulés el projecte a gust dels republicans, advertia el cap de files, Francesc Viaplana. Divendres eren els de Junts que compareixien per anunciar també el seu no. L’argument, resumit, que “no resol els principals problemes de la ciutat”, i en alguns casos, hi afegeixen, “els empitjoren”. Ara bé, només ha estat un assalt, diguem-ne, i l’equip de govern no llença la tovallola: des de la CUP confirmen que continuen negociant. “Vam començar les negociacions tancant aspectes que no s’havien executat o dut a terme de l’acord de l’any passat, ja que no teníem confiança en iniciar una nova negociació en aquest sentit”, responia Núria Valls a preguntes del Bondia en acabar el ple. Això ho tenen tancat i ara “hem d’acabar de debatre en pacificació, en habitatge o retribucions dels òrgans de govern”, entre altres qüestions. Ara bé, no tot està dat i beneït ni molt menys i la mateixa regidora recorda que el seu és un moviment on tot se sotmet a la consideració de l’assemblea.
No obstant i de moment, aquest haver hagut de retirar els números semblava sobrevolar els ànims -el temps passa i la ciutat necessita un projecte, i un projecte, diners per fer-lo efectiu- i altres petits desacords anaven sorgint fins i tot en qüestions aparentment menors, o de tràmit, com la revocació en la cessió d’ús a la Generalitat de l’antiga Duana. Tot i que la part més diguem-ne agra arribava de la mà de la moció presentada per Esquerra i els anticapitalistes sobre la polèmica neteja de la llera del riu Segre entre el pont de la Palanca i Alàs i que està a l’origen d’una campanya de recollida de signatures en contra (sis-centes ja s’han aconseguit, explicava Miquel Albero). La defensava Núria Tomàs, fent una “acusació directa per mala gestió”, amb una tala indiscriminada, consideren els crítics amb l’actuació i que, per tant, perjudica la biodiversitat. Més enllà, el text de la moció recrimina que, per si “fos poc, totes aquestes actuacions s’han planificat i dut a terme sense parlar-ne ni consensuar amb la resta de grups municipals i sense notificar-ho ni exposar-ho en una comissió informativa tal com s’havien compromès en el seu dia”
Prenia la paraula David Servat des de l’equip de govern per defensar una actuació que, insistia, van emprendre “per responsabilitat” i aconsellats per assessorament expert extern, davant la manca de respostes de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Estan “molt tranquils” respecte de l’actuació. Això no obstant, i malgrat algun retret -el “mal gust” en les referències al desastre de València, considerava Tomàs- , els vots favorables de Compromís se sumaven a la resta i la moció sortia aprovada per unanimitat. L’acord inclou aspectes com redactar un nou informe i projecte de l’afectació d’inundabilitat en cas de crescuda del riu o encarregar una auditoria externa sobre els treballs fets.
Per amanir-ho tot, Junts posava damunt de la taula l’insult rebut des del compte de Facebook institucional del consistori, tot expressant suspicàcies sobre l’excés de diligència amb què es va esborrar, apuntava Jordi Fàbrega, cosa que dificulta conèixer un autor que, sospita, potser l’equip de govern vol amagar. L’alcalde reiterava excuses i el regidor Jordi Mas oferia explicacions sobre les gestions per aclarir l’afer.