Andorra i els Estats Units celebren els 30 anys de relacions diplomàtiques, que es van iniciar el 21 de febrer de 1995. Amb motiu de l’efemèride, aquest dimecres al vespre es va celebrar una recepció oficial a la sala d’exposicions del Govern que acull una mostra fotogràfica de l’estatunidenca Vivian Maier, durant la qual la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, va evidenciar les excel·lents relacions bilaterals i com en tres dècades s’han reforçat els àmbits com la cooperació en matèria d’educació, emprenedoria, salut i seguretat.

En el marc d’aquesta celebració, aquest dijous al matí la ministra Tor ha mantingut una reunió de treball amb l’encarregada de negocis de l'ambaixada dels Estats Units, Rian Harris, on han coincidit que la cooperació més intensa en aquest temps ha estat en l’àmbit educatiu per afavorir la mobilitat internacional dels joves i els intercanvis culturals. El programa de beques Fulbright, iniciat fa 25 anys, ha permès que 20 estudiants andorrans hagin obtingut una beca d’estudis d’aquest prestigiós programa gestionat conjuntament pel ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats i el Consolat General dels Estats Units; i que 97 nord-americans hagin vingut a treballar al Principat com a auxiliars de conversa Fulbright. Així mateix, 121 andorrans han participat en els diferents programes del BridgeUSA que comporten noves oportunitats per estudiar a escoles secundàries, universitats i institucions de recerca dels Estats Units per construir xarxes professionals i millorar l’aprenentatge de la llengua anglesa.

Les dues parts s’han felicitat de la signatura ahir d’un Memoràndum d’intencions en matèria de ciberseguretat i tecnologies emergents, que promou l'intercanvi d'experiències i millors pràctiques per continuar avançant en els objectius compartits de recerca, desenvolupament i innovació en les matèries esmentades.

La cooperació econòmica i financera també és un eix central de les relacions bilaterals. La ministra ha agraït als Estats Units el suport que van brindar en el procés d’adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional.

D’igual manera, Andorra i els Estats Units han col·laborat en reptes globals comuns com ara els relatius a la protecció del medi ambient, la iniciativa de seguretat contra la proliferació d’armes de destrucció massiva o l’adhesió d’Andorra a la Coalició Global per tractar amenaces emergents relacionades amb drogues sintètiques.