L’absència d’una planificació clara, la manca de direcció cap a on ha d’anar el país i el fet de donar solucions puntuals als problemes estructurals han portat Concòrdia a presentar una esmena a la totalitat al projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2025.

Així ho han explicat el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, i la consellera general de la formació, Maria Àngels Aché, en una compareixença on han posat damunt la taula també la necessitat de modificar la Llei general de les finances públiques per tal de poder avançar els terminis d’entrega del pressupost i permetre així que des de la comissió de Finances i Pressupost es puguin treballar els comptes “de manera més pausada” i que hi pugui haver un debat “profund i serè”.

Escalé, que ha recordat que a diferència d’altres textos una esmena a la totalitat al projecte de llei del pressupost “no dilata els terminis” del mateix, ha lamentat que els comptes no deixen veure “una direcció cap a on va el país”. En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Concòrdia ha insistit que “no es poden resoldre problemes estructurals amb mesures conjunturals” i ha defensat la necessitat que la política pressupostària “sigui proactiva i no reactiva”.

Així, Escalé, que ha lamentat la “manca d’anticipació” i del “model que es vol com a país”, ha apuntat que tots els programes públics han de comptar amb una sèrie d’objectius associats per tal de poder-los avaluar i “mantenir aquells que funcionen” i “deixar els que no”.

Des de Concòrdia també “es trobar a faltar més despesa en inversió” i “més despesa en recerca i innovació”, ha argumentat Escalé, que ha reconegut que “veiem més despesa social” però “no es resolen les problemàtiques” que la generen. En aquesta línia, el parlamentari ha destacat el creixement de les ajudes a l’habitatge però s'ha demanat per la seva utilitat si els “preus continuen pujant”. I és que “no es poden suplir les mancances legislatives i de Govern amb més pressupost”, ha considerat Escalé, que ha apuntat que “cal tenir una estructura d’assistència social forta” però a la vegada mirar de “no caure en l’assistencialisme”.

Finalment, Escalé ha argumentat el rebuig de la seva formació als comptes per l’absència d’una política contraciclíca. “En un moment de creixement no hauríem de tenir un pressupost amb dèficit”, ha destacat el parlamentari, que ha lamentat també l’ús dels recursos d’Andorra Telecom i Forces Elèctriques d’Andorra, ja que al final “s’acaben descapitalitzant les empreses públiques que tenen menys diners pels seus objectius i inversions”.

 

“Un ‘no’ amb matisos i un ‘sí’ amb alternatives”
Concòrdia ha organitzat per al 2 de desembre vinent una reunió pública per tal d’exposar i explicar el seu posicionament davant l’acord d’associació amb la Unió Europea. Una posició que a hores d’ara és “un no amb matisos i un sí amb alternatives”, segons ha assegurat el president del grup parlamentari.

Cerni Escalé ha avançat que l’acte comptarà amb l’exsecretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Miquel Puig, un dels experts que han assessorat Concòrdia, que també ha treballat amb la professora de Dret de Relacions Exteriors de la UE a la Universitat de Maastricht, Andrea Ott, i amb Takis Tridimas, catedràtic en Dret Europeu al King’s College de Londres i exassessor jurídic en cap de la presidència de la UE el 2003.