L’executiu entrarà a tràmit parlamentari el projecte de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social per tal que la cotització dels treballadors per compte propi sigui més equitativa i ajustada al que perceben, i a la vegada sense que això signifiqui una davallada dels ingressos de la CASS, “aquest any o com a molt tard al gener”.
Així ho va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, en la sessió de control a l’executiu al Consell General, responent a una interpel·lació del parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, sobre aquesta qüestió.
El ministre, que va admetre que encara s’ha d’acabar de determinar si el càlcul de la cotització s’ha fet a partir de tenir en compte la renda neta ajustada o sobre la combinació dels ingressos i beneficis, sí que va avançar que de les quatre bases de cotització actuals es passarà a “sis o set”, que oscil·laran entre el 25% i el 150% del salari mitjà.
Així mateix, el ministre, que va reiterar la voluntat que el càlcul –sigui en renda neta ajustada o per la combinació d’ingressos i beneficis– es faci a partir de les dades de l’any anterior, va explicar que el nou sistema obligarà a trobar la fórmula per tal que la Caixa Andorrana de Seguretat Social tingui accés a les dades tributàries de les persones que treballin per compte propi.
Espot, que va recordar que la quantitat a pagar oscil·larà entre els 200 i els 600 euros en lloc de la quota fixa actual de 449, va avançar també que es volen mantenir les bases de cotització reduïda que ja preveu el règim vigent per casos com per exemple el dels administradors únics de societats.
Recinte multifuncional
D’altra banda, i responent també a una interpel·lació de Naudi, el titular de Turisme, Francesc Camp, va confirmar la contractació de dues empreses especialitzades internacionals a qui es va encarregar els estudis de viabilitat econòmica i de disseny i construcció del recinte multifuncional, malgrat admetre que la infraestructura no es podrà fer finalment aquesta legislatura “perquè el pressupost que tenim és el que és”.
Concretament, va precisar el ministre, es van pagar 27.777 euros a la nord-americana AEG, per analitzar la part econòmica, i 29.823 euros més a la britànica Hok, per la part de disseny i construcció de la infraestructura, unes quantitats que Naudi va considerar que s’haurien “pogut estalviar” si es descartava la infraestructura.
Camp, que va acusar el parlamentari de SDP de “fer demagògia”, va defensar la tasca feta pel seu ministeri respecte a aquest projecte i va assegurar que sí que es disposen de possibles terrenys per ubicar-hi l’edifici i que el projecte s’ha treballat amb seriositat. En aquest sentit, el ministre, que es va mostrar convençut que d’aquí “a dos o tres anys” un futur Govern el podrà fer perquè es tracta d’una “infraestructura necessària”, va dir que s’està estudiant si es convoca un concurs d’idees aquesta mateixa legislatura.
Finalment, el parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés va interpel·lar l’executiu amb relació a la contractació d’una empresa privada per a la recerca de personal per a la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), i va lamentar l’elevat nombre de baixes de l’organisme els darrers anys, un fet que fa “sospitar que alguna cosa no s’està fent bé”.
El titular de Finances, Jordi Cinca, va admetre la dificultat que hi ha per trobar determinats perfils professionals per l’alt grau d’especialitat dels llocs requerits, i va explicar que es va fer un edicte intern, dos d’externs i que fins i tot es van fer gestions amb el Col·legi d’Advocats per cobrir la plaça i que, en no ser finalment possible, es va optar per la contractació de l’empresa especialitzada que percebrà el 20% del salari que cobri la persona que acabi ocupant la plaça ofertada.
Les mesures de la CASS enfronten Govern i PS, que l’acusa de “mentir deliberadament”
Les mesures plantejades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social per tal de racionalitzar les despeses de la branca general, així com el fet que la parapública afirmi, en la memòria que acompanya els comptes per al 2018, que han estat fets en base a “poder dur a terme algunes de les mesures”, va generar un dur enfrontament entre el Partit Socialdemòcrata i el Govern.
I és que el conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, va acusar l’executiu de “mentir deliberadament” els ciutadans amb relació a les mesures que s’acabaran aplicant, i de portar a terme “una manera indigna de fer política” en “fer falsos anuncis a la televisió pública” i en “no voler respondre les preguntes”. Aquestes acusacions li van costar la reprimenda del síndic, que li va demanar que retirés el qualificatiu, fet al qual López es va negar.
Tot plegat perquè, malgrat les reiterades demandes de López per conèixer quines mesures s’aplicaran per garantir la sostenibilitat del sistema i si s’eliminaran serveis no essencials de la cartera o increments del copagament, com planteja la CASS, tant el ministre de Salut, Carles Álvarez, en primer lloc, com el titular de Finances, Jordi Cinca, i el cap de Govern, Antoni Martí, després, van reiterar que les mesures incloses per la CASS en la memòria del pressupost són propostes no vinculants.
Precisament, sobre les mesures, Álvarez, que va recordar que una proposició aprovada pel Consell General instava l’executiu a crear una taula de treball sobre la sostenibilitat de les pensions i que ara “és un bon moment per fer-la”, va instar López a tractar totes aquestes qüestions en la segona reunió de la taula de treball per abordar el dèficit sanitari, aquesta sortida del debat monogràfic sobre salut i ja creada, que tindrà lloc dilluns vinent.
El conseller general del PS va retreure també el ministre que es parli de serveis que cal incloure en la cartera, com és el cas dels dietistes i psicòlegs, però que en canvi no es reflecteixin al pressupost. En aquest sentit, el ministre va remarcar que una cosa és que formin part de la cartera de serveis per entrar dins del sistema sanitari i una altra que tots els serveis que ofereixen estiguin conveniats per la CASS.
D’altra banda, en una altra interpel·lació, López va denunciar l’incompliment de la Llei de creació del fons de reserva de jubilació, que estipula que representants de l’entitat han de comparèixer anualment davant les comissions legislatives de Finances i de Sanitat per presentar la liquidació de comptes, fet que no s’ha produït encara. Des del Govern, Cinca va explicar que els comptes estan disponibles des del març i que si no hi ha hagut la compareixença ha estat per la impossibilitat de quadrar les agendes.