Mesura –o més aviat, mesureta– la que aprovava ahir el ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per pal·liar el problema que fa anar tothom de corcoll, és a dir, l’habitatge: els pisos buits pagaran entre un 50% i un 150% més d’IBI, amb l’objectiu que surtin al mercat. És un diguem-ne efecte col·lateral, un punt afegit, un lenitiu potser, del punt aprovat, l’apujada de l’1,5% en l’impost que grava “els propietaris”, com puntualitzava el regidor de la CUP, Miquel Albero, d’habitatges. Però el ple d’ahir sumava una “castanya”, en aquest cas en paraules del portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, per a la butxaca del ciutadà, propietari o no, si anem sumant totes les taxes, preus i serveis que s’incrementaven. L’aigua, entre un 1% i un 10%, per trams; l’ocupació de via pública, un 4%; el menjador escolar, que incrementa el preu del menú fins als 7,25 euros i, finalment, nova clatellada en el rebut de les escombraries: qui recicli correctament –i la Mancomunitat li ho reconegui i es pugui beneficiar de tot el descompte– acabarà pagant 139 euros l’any i qui no, 223. Un increment del rebut del 45% en dos anys, segons denunciava el portaveu de Junts, que votava en contra igual que la CUP.
L’increment de la taxa d’escombraries ve motivada, explicava la regidora d’Hisenda, Gemma Tó, pel concurs per adjudicar el servei, inicialment desert i que es va haver de tornar a convocar, evidentment amb apujada del preu de licitació, “perquè la llei no permet que sigui deficitari”. ERC votava amb Compromís perquè el punt sortís aprovat, i Junts el batallava: el rebut es va incrementar ja en un 30% en la part fixa i en un 20% la variable (descomptes a banda) l’exercici passat, així que amb l’actual, insistia, l’increment del preu ja és del 45% en dos anys, per un servei amb el qual la gent està “descontenta”, apuntava, al mateix temps que exposava que els requisits per obtenir el màxim descompte (20 euros al quadrimestre) es compliquen: caldrà haver reciclat correctament (i que el sistema ho reculli sense errades) catorze setmanes, i no deu, com inicialment. En opinió de Fàbrega, aquesta “no és una bona manera d’incentivar el reciclatge”. La seva aposta, que el sistema demostri el bon funcionament, perquè baixi el nivell d’insatisfacció, i a partir d’aquí es podria contemplar aquesta apujada.
“Li nego la major”
L’alcalde, Joan Barrera, li contestava deslligant l’alça del rebut del sistema de reciclatge; més encara, “li nego la major”, li etzibava, és a dir, que el sistema funcioni malament, ni estava d’acord que hi hagi cap desafecció, com demostra, apuntava, que el percentatge de residu reciclat hagi crescut del 55 al 67%.
Tornant als altres augments aprovats, el del menjador escolar ensopegava amb la negativa de la CUP: el que cal, argumentava Miquel Albero, és millorar la gestió d’Iausa i centralitzar les cuines. Aquest és un argument que s’ha sentit també al Consell Comarcal i al qual Barrera responia precisament dient que hi treballen, Ajuntament i Consell. ERC i Junts votaven a favor.
En l’aigua, es desdobla un tram i n’hi haurà quatre: el més baix no puja; de 15 a 30 metres cúbics suposarà un 1% més de preu; de 30 a 60, un 4% i per als més gastadors, els que superen els 60 metres cúbics, el preu serà un 10% superior.