La GAIP, la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública de Catalunya, havia estat un òrgan fins ara conegut per aquestes contrades sobretot perquè les treballadores del SAD hi han recorregut per obtenir informació que, al seu entendre, el Consell Comarcal no els facilitava. És, naturalment, un arma a l'abast de tothom i és ara el grup municipal de Junts per la Seu qui recorre, acusant l'alcalde Joan Barrera de "manca de transparència" per negar la consulta dels decrets d'alcaldia a l'oposició durant el primer any de mandat. La GAIP obliga l'equip de govern a satisfer la demanda de l'oposició. 

Junts per la Seu emet un comunicat de premsa on explica que durant aquest primer any de govern municipal de l'alcalde Barrera, l’equip de govern s'ha negat a permetre la consulta dels decrets d'alcaldia als regidors de l’oposició, contràriament al que preveu la normativa d'accés a la informació pública dels càrrecs electes. “Aquest fet és greu”, recorden des del grup municipal que encapçala Jordi Fàbrega, “perquè dificulta als regidors poder realitzar la seva tasca de control i suport a l'activitat institucional de la ciutat”. 

Davant aquesta anomalia democràtica, el portaveu de Junts per la Seu va demanar formalment el 19 de març a través d'una instància poder revisar de manera periòdica els decrets d'alcaldia, on es poden aprovar contractes menors o incentius a treballadors, sense fer-ho públic, per exemple. Davant la manca de resposta a la instància oficial, el passat mes de maig Junts per la Seu va demanar explicacions sobre aquest impediment a l’alcalde Barrera en una interpel.lació al plenari. 

"Malauradament, ni la instància ni la interpel•lació van rebre resposta", relaten en la nota de premsa i, segons explica Fàbrega, “per aquest motiu ens vam veure obligats a presentar una reclamació a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, i demanar-ne la seva mediació”.

Amb aquesta reclamació, interposada el passat 6 de juny i acceptada a tràmit per la GAIP el dia 18 de juny, l’alcalde Barrera s’ha vist obligat a reconsiderar la seva postura i ahir mateix va notificar a tots els regidors que es permetria la consulta telemàtica dels decrets d'alcaldia, “tal i com hauria d’haver fet des del primer dia, i tal i com s'havia fet anteriorment a l’Ajuntament”, hi afegeix Fàbrega.  El portaveu de Junts conclou que “és lamentable que com a regidors de l'Ajuntament hàgim hagut de recórrer a un ens superior per poder accedir normalment a la informació pública, a la qual tenim dret. El retrocés en transparència del govern Barrera és preocupant”.