La voluntat del Govern és entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, que contempla la cessió forçosa dels pisos buits o la caducitat de les llicències d’apartament turístic entre d’altres mesures, “abans de les vacances parlamentàries de l’estiu, al juliol com a màxim”, de tal manera que es pugui treballar en comissió legislativa durant la tardor i pugui estar en vigor l’1 de gener del 2025. Aquest és el calendari exposat pel cap de Govern, Xavier Espot, en declaracions a la premsa.

Abans, però, s’està treballant en “mesures quirúrgiques que no vam contemplar inicialment” i que es poden introduir per “generar més equitat i tranquil·litzar determinades persones representatives d’aquest sector”, ha exposat Espot parlant més concretament dels pisos turístics. En aquest sentit, ha apuntat la possibilitat de donar “un termini més ampli a aquella gent que acrediti haver fet una inversió fins que pugui rendibilitzar-la”, per exemple, “però evidentment el que no podem dir és: allà on hi ha el 80% dels pisos que poden retornar al mercat de lloguer convertim-ho en zona d’exclusió”. Així, Espot ha defensat que si es poden acomodar els interessos sectorials o dels comuns “no hi ha problema” sempre que “no es traspassi la línia vermella” que seria “desvirtuar” les mesures proposades i el retorn al mercat de lloguer residencial de bona part dels pisos avui buits o destinats a ús turístic.

Amb tot, i després de les discrepàncies que han transcendit a l’escena pública, Espot ha assegurat que s’han “llimat diferències” i que la línia vermella traçada pel Govern és compartida.

Optimisme pel mundial 
En un altre ordre de coses, Espot en acabar la cursa popular Illa Carlemany també ha parlat de la candidatura per acollir el Campionat del Món d’esquí alpí del 2029, la seu del qual es farà pública el 4 de juny. “Hem de treballar de valent i posar totes les nostres forces i energies perquè a principis de juny nosaltres guanyem la candidatura”, i va assegurar que des del Govern són “optimistes”. “La nostra candidatura és a bastament mereixedora”, ha afirmat el cap de Govern, que ha afegit que en cas de no sortir escollits “continuarem picant pedra perquè així sigui”, sempre que Grandvalira decideixi tornar a presentar-se.

“Esperar 10 anys per la UE no sé si el país s’ho pot permetre”
“Esperar 10 o 12 anys, no sé si el nostre país s’ho pot permetre massa”, ha manifestat Espot en relació amb la possibilitat que l’acord d’associació amb la Unió Europea acabi sent un acord mixt i per tant l’hagin d’aprovar també els 27 parlaments nacionals. Però “la possibilitat que sigui un acord mixt ara és absolutament remota”, ha assegurat. Espot ha recordat que a més hi ha mecanismes que permetrien l’entrada en vigor provisional del text un cop Andorra l’hagi ratificat, sense haver d’esperar l’aprovació dels 27 per separat.