El vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, tornarà a visitar el país. Així ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa que han ofert conjuntament des de Brussel·les per informar del punt final oficial de les negociacions per l’acord d’associació. I vindrà per fer campanya a favor del ‘sí’ en el referèndum. 

“Espero amb interès que es presentin noves oportunitats per unir forces, a fi d’assolir el nostre objectiu comú d’ultimar l’acord d’associació i obrir així un nou capítol en les nostres relacions, en benefici tant dels ciutadans d’Andorra i San Marino com de la UE”, ha manifestat Šefčovič tot agraint la invitació per visitar novament tant el Principat com San Marino, mentre que Espot avançava que quan es disposi de la traducció al català del text, que serà pròximament, s’intensificaran els actes de comunicació i d’explicació. En aquest sentit, va reiterar la voluntat del Govern que “tots els ciutadans disposin de tota la informació perquè es puguin formar una opinió al respecte amb coneixement de causa” i va valorar que amb la traducció del text s’obre una “etapa important” per a la població per poder consultar el projecte.

El protocol financer, el que més dubtes genera 
Més enllà del calendari per a l’aprovació, ratificació i entrada en vigor de l’acord, l’aspecte que més preguntes ha generat en la roda de premsa que han ofert el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, ha estat el protocol de serveis financers. I Šefčovič ha defensat que aquest “coincideix amb les expectatives dels estats membres i de les autoritats de vigilància” i que la col·laboració amb Andorra i San Marino serà “estreta” per decidir el “ritme i velocitat” de la implementació. 

En aquest punt, Šefčovič ha subratllat “l’enfocament gradual” que s’ha donat per anar obrint els diferents àmbits en què es divideixen els serveis financers (bancari, assegurances, inversions i valors), i no permetent que s’obri una de les branques fins que estigui tot el cabal pertinent ben incorporat i avaluat. “Estem convençuts que no només és un acord excel·lent i ple d’oportunitats, sinó que també protegeix el mercat únic”, ha defensat el vicepresident executiu. Al seu torn, tant Espot com Beccari han defensat que la solució a la qual s’ha arribat per als serveis financers era l’única possible.