Són més de 38.300 els residents al Principat que poden participar en les eleccions d’aquest diumenge per escollir el nou Parlament Europeu. Els col·lectius més nombrosos són el dels espanyols, al voltant de 25.000 electors; els portuguesos, els que estan registrats són uns 7.800; i els francesos, amb 2.500 residents cridats a acostar-se a l’ambaixada. A aquests caldria sumar-hi els residents d’altres nacionalitats de la Unió Europea.

Els espanyols poden votar fins avui a través de correus i fins dijous presencialment a l’urna habilitada a les instal·lacions de l’ambaixada de 9 a 13 hores i de 14 a 18 hores. Fins ahir al matí havien emès el seu vot a través de correus 200 persones  aproximadament, i unes 450 a l’urna.

Des de tot arreu 
Pel que fa als nacionals portuguesos, aquests comicis estrenen un sistema pel qual poden votar des de qualsevol consolat entre dissabte i diumenge, i en el cas del d’Andorra estarà obert tots dos dies des de les 8 fins a les 19 hores. Només els cal presentar un document oficial portuguès. Així, si es troben de viatge poden acostar-se al consolat més proper i votar allà i informàticament queda registrada la informació, de tal manera que tots els punts de vot en tenen constància. També podran votar al consolat d’aquí aquells que estiguin de visita al Principat. “És la primera vegada que es fa aquest sistema”, va explicar el cònsol honorari Jose Manuel da Silva, que confia que “funcioni tot” correctament.

Els 2.500 francesos residents a Andorra que estan cridats a les urnes podran dipositar el seu vot entre les 8 i les 18 hores de diumenge a l’ambaixada, i en cas de no poder anar-hi personalment poden “procurar” el vot, que ve a ser una delegació del vot a una persona de confiança a qui entregues el vot i una autorització que caldrà presentar a l’ambaixada en el moment de deixar-lo a l’urna.