Un toc d’atenció. Més o menys això és el que acaba de fer el grup municipal de la CUP, alertant que ha detectat certs problemes per inscriure’s en el padró. Els tècnics demanen el contracte de lloguer quan es tracta d’un pis compartit −per abaratir despesa o a parelles no oficialitzades, diguem-ne− o la cèdula d’habitabilitat, requisits fora del que demana la llei, recorda la regidora Núria Valls. Ho van denunciar públicament després d’exposar-ho en la junta de govern local. “Des dels serveis municipals, no es té constància de cap persona que sent veí o veïna del municipi, no s’hagi pogut empadronar”, respon l’Ajuntament en nota de premsa. 
Reconeix Valls que han estat uns casos aïllats. Però van considerar important llançar una advertència perquè és una qüestió que pot “portar cua”, és a dir, produir efectes perversos. Per exemple, si el propietari d’un habitatge llogat i que es comparteix decideix apujar el preu aprofitant l’avinentesa. L’Ajuntament no pot entrar a valorar quantes persones estan empadronades en un domicili, insisteixen. Això pel que fa a una de les casuístiques. També els han exposat casos en què és la cèdula d’habitabilitat en vigor el que demanen els tècnics del padró per formalitzar el tràmit, un requisit que, recorda Valls, no marca la legislació. De fet, recorden el que marca la llei del 2020: “El padró ha de reflectir el domicili on viu cada veïna del municipi. De la mateixa manera que la inscripció padronal és completament independent de les controvèrsies juridicoprivades sobre la titularitat de l’habitatge, ho és també de les circumstàncies físiques, higienicosanitàries o d’una altra índole que afecten el domicili”. És particularment important, precisen, tenint en compte que l’empadronament és la porta d’accés a serveis i ajuts socials. 
L’Ajuntament respon, en nota de premsa, que no tenen constància que ningú s’hagi quedat sense empadronar i, d’altra banda, “en el cas dels veïns que visquin en qualsevol lloc del municipi de la Seu d’Urgell que no tingui una adreça on sigui possible notificar, s’adrecen al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell i, previ informe de l’organisme, se’ls empadrona a l’adreça informada per aquest organisme”. Per tant, queda sempre cobert el 100% dels casos que se sol·liciten, puntualitzen. 
A banda, expliquen, a finals del passat 2023 es va variar el protocol d’empadronament per a habitatges en els quals la persona arrendatària volia empadronar més veïns. Ara ja no es demana l’autorització del propietari de l’habitatge i s’empadrona directament. És més, l’equip de govern considera que s’ha fet “una substancial millora respecte al criteri anterior”. 
 Així, el regidor responsable de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, Jordi Mas, manifesta −també via comunicat de premsa− que “nosaltres garantim que tothom que sigui veí de la nostra ciutat es pugui empadronar” i afegeix “estem sorpresos amb les declaracions que ha fet el grup de la CUP perquè, precisament, tant en persona com en la Junta de Govern Local de dilluns passat, es va explicar àmpliament que ningú es queda sense empadronar a la nostra ciutat”.