El vot exterior dels residents catalans per a les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge es va tancar ahir a la tarda després de posar-se en marxa dissabte passat. A Andorra, estaven cridats a les urnes 14.900 residents, un miler més que fa tres anys. Segons va informar ahir el consolat general d’Espanya a Andorra, finalment van votar poc més d’un 12% d’electors, tot i l’eliminació del vot pregat. En números absoluts, es van acostar a les urnes unes 1.330 persones i prop de 500 ho van fer per correu. En total, poc més de 1.800. Per demarcacions, Barcelona va ser la més participativa –també la que té un cens major–, amb 826 participants; seguida de Lleida, amb 323 (la que té menys població, però més propera a Andorra); Tarragona, amb 99, i finalment Girona, amb 79.

A diferència d’altres conteses electorals, al final es va decidir no ampliar el termini de votació, ja que es va considerar que qui ho havia volgut fer havia disposat de temps suficient per exercir el seu dret. A més, en cap moment es van registrar cues i tampoc en les darreres hores de votació. Segons el cònsol general d’Espanya a Andorra, Jorge de Orueta, tampoc es van produir incidents significatius, més enllà d’alguna anècdota sense cap repercussió. “Una persona va dir que ‘si després el falsifiquen, no sé per què voto’, ja que hi ha gent que es pensa que el seu vot no val tant com realment val, perquè falsificació de vots és molt difícil que es produeixi per les garanties que hi ha”, va assegurar.

Sobre la custòdia del vot, les urnes disponibles al consolat es porten al despatx del cònsol cada dia o quan estan plenes, que està tancat amb clau. Es posen en caixes de cartró per demarcacions. A partir d’aquí, s’envien per valisa diplomàtica fins al ministeri d’Afers Exteriors espanyol, amb seu a Madrid. Després, es tornen a enviar, amb vehicles oficials, a cadascuna de les quatre juntes electorals de província catalanes, on es farà el recompte divendres de la setmana que ve, amb tot el vot exterior.

Les eleccions catalanes se celebren diumenge després d’un avançament electoral, ja que el govern en minoria no va aconseguir aprovar els pressupostos. Es presenta a la reelecció el president actual, Pere Aragonès (ERC), el president a l’exili, Carles Puigdemont (Junts) i l’aspirant del PSC, Salvador Illa. També concorren a les eleccions el PP, Vox, la CUP, Comuns Sumar, Aliança Catalana i Alhora.