Després de la quarta reunió de la Taula nacional de salut mental i addicions (TNSMA) celebrada avui al CREI, la ministra de Salut, Helena Mas, ha revelat que el telèfon de prevenció del suïcidi (177, la línia verda) ha rebut, en el primer mes de funcionament, 14 trucades, set de les quals han presentat un clar contingut de pensament suïcida, mentre les altres set han esta de caràcter parasuïcida, amb pensaments de mort o ideació. Cap d’aquestes catorze trucades ha requerit l’activació del servei d’urgència. “De moment, estem en una anàlisi de sorra gruixuda, cal que el servei es desenvolupi i sigui més conegut per tenir dades a llarg termini i poder parlar de perfils”, ha afirmat Mas.
El servei funciona les 24 hores del dia i set dies a la setmana, amb uns professionals al capdavant “experts” en l’abordatge d’aquest tipus de trucades. A partir d’aquí, fan una sèrie de preguntes amb l’objectiu de classificar cada afectat en diferents graus de risc: imminent o greu, moderat o lleu. “Pensem que és un recurs que funciona positivament”, ha assegurat la ministra de Salut.
També s'han abordat els pisos de suport del Solà d’Enclar, ja que precisament la reunió s'ha celebrat en un d’aquests futurs habitatges. Així, la ministra ha explicat que estaran en funcionament el primer trimestre de l’any que ve. En aquests moments, estan avançats quant a infraestructura, però falta licitar la part del mobiliari i la gestió, que estarà externalitzada. Segons Mas, “ens hagués agradat que fos una mica abans, ja que tenim moltes ganes de posar-los en marxa, perquè és un projecte que treballem des de l’anterior legislatura”.
Aquestes instal·lacions estan dividides en dues plantes diferents, una destinada a perfils d’usuaris amb una major autonomia i una altra per a pacients que requereixen de suport assistencial més intens. Concretament, es posaran a la disposició entre 15 i 19 places, amb major o menor grau de suport.
Pel que fa al futur centre de salut mental de la Seu d’Urgell, que es farà conjuntament amb el bisbat i la fundació Benito Menni, la titular de Salut ha previst que serà una realitat a principis del 2026. “És cert que és una obra molt gran i hem de donar temps per a la construcció, però també ho és que està avançat, ja que s’ha fet el projecte funcional i s’han obtingut els permisos per començar les obres”.
Seguint amb les accions derivades del Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma), la titular de Salut també ha explicat que s’ha renovat el conveni amb la Universitat d’Andorra (UdA), per tal de continuar duent a terme formacions en matèria de salut mental al personal d’infermeria i als agents socials i comunitaris i poder ampliar aquests cursos als cossos especials. Fins a la data, s’han format 110 persones.
La reunió d'avui ha comptat amb la participació de les ministres encarregades de les matèries de Salut; de Justícia i Interior, Ester Molné; així com el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina; la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Cervós. També hi van ser presents representants dels comuns, SAAS, CASS, col·legis oficials de psicòlegs, metges i infermers, les associacions de treballadors i educadors socials, i membres de fundacions, entitats socials i associacions del sector.